Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő fordulat után a norvég kézisek nyerték meg a vb-t

2021. december 19., vasárnap 19:03

A norvég válogatott nyerte meg a spanyolországi női kézilabda-világbajnokságot, mivel a döntőben 29–22-re legyőzte az olimpiai bajnok Franciaországot. Pedig az első félidőben az ellenfél a hétgólos előnyért is támadhatott...

Csúcsrangadóra volt kilátás a fináléban, hiszen a 2003-ban és 2017-ben is világbajnok franciák az Eb és az olimpia után sorozatban a harmadik nagy tornájukon is döntőbe jutottak, ahol épp a tavaly év végén nyolcadszor is kontinensbajnok, kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok norvégok voltak az ellenfelek.

A tokiói ötkarikás játékokat megnyerő Estelle Nze Minkóék kezdték jobban ezt a döntőt, rendre magukhoz ragadták a kezdeményezést, de Nora Mörkék mínusz kettőről felállva is mindig visszakapaszkodtak (7–7).

A kieséses szakaszban gálázó norvégoknál a 18. perc után megtört valami, nem bírtak a dánokat az elődöntőben nagy csatában legyűrő franciák védekezésével és Laura Glauserrel, miközben utóbbiak sorra értékesítették a helyzeteiket és a félidő hajrájában pedig már hattal is vezettek (14–8).

A franciák kiállítása és elcserélése miatti kettős fór, valamint a belelendülő Malin Aune góljai úgy tűnt, visszahozzák kicsit a norvégokat, de ezt követően ők is kaptak kettő két percet, egyiket ugyancsak elcserélés miatt. Amikor úgy festett, hogy így a franciák lesznek kettős előnyben a játékrész utolsó másodperceiben, jött egy eladott labda és egy újabb kiállítás, ezen a ponton már csak négy-négy mezőnyjátékos volt a pályán, a rengeteg büntetés körülményes lekönyvelése miatt pedig kifejezetten sokáig állt a játék időnként. A közjáték nem zavarta meg Mörköt, a nagy lehetőséghez jutó franciák viszont újra hibáztak, a szünetre így egészen kellemes távba érkeztek a norvégok (16–12).

A fordulás után Mörk, Brattset és Henny Reistad góljai között Silje Solberg is védett egyet, két eladott labda után pedig Reistad már egyenlített – ahhoz képest, hogy a közte hétért is mehettek már a franciák (16–16)!

A 22 éves irányító pedig ekkor kezdett csak belelendülni, a 37. percben gyorsan lőtt két gólt egymás után, ezzel először vezettek a norvégok a mérkőzés során (18–19), Brattset hátrányból szerzett góljával pedig már 19–22-t mutatott az eredményjelző.

A franciákon két gyors időkérés sem segített, Silje Solberg valósággal megbabonázta az ellenfelet, 21 perc alatt csak négy gólt kapott, miközben kilencszer is védett, ikertestvére, Sanna elöl remekelt, Reistad hatodik találata pedig már 20–26-ot eredményezett.

Bár Cléopatre Darleux egyre több labdába nyúlt bele a norvégok így is gond nélkül növelték előnyüket, az 57. percben üres kapus találattal már nyolc volt közte, és végül fölényesen nyerték meg a döntőt (22–29).

A norvég csapat negyedik világbajnoki címével beérte az oroszokat a vb-örökrangsorban, az érmek számában pedig magasan felülmúlva riválisukat (11–5) át is vették a vezetést (TEGYÜK HOZZÁ, HOGY A SZOVJETUNIÓ IS NYERT HÁRMAT, ILLETVE HAT ÉRMET ELŐTTE).

A bronzérmes a fiatal dán csapat lett, amely 35–28-ra legyőzte a házigazda Spanyolországot a helyosztón.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG

DÖNTŐ

Franciaország–Norvégia 22–29 (16–12)

A 3. HELYÉRT

Dánia–Spanyolország 35–28 (16–13)

(Borítókép: Henny Reistad ünnepel –Pau BARRENA / AFP)

Rovatok