Index Vakbarát Hírportál

Gulyás István: Egyszerűen tehetetlennek éreztük magunkat a kispadon

2022. január 14., péntek 15:43

Szombaton online sajtótájékoztatót tartott a magyar férfi kéziválogatott, amelyen a szakmai stábból Gulyás István és Nagy László válaszolt az újságírók kérdéseire.

„Mindenki csalódott, kritikus és önkritikus. Csalódást okoztunk a szurkolóinknak és saját magunkat is. Nem így terveztük, de ha holnaputánig játszottunk volna, akkor sem nyerünk, annyira a tudásunk alatt játszottunk, a taktikai utasításokat nem betartva” – értékelt Nagy László.

A magyarok nagy meglepetésre egyszer sem vezettek a 31–28-ra elveszített meccsen, amely az első tétmérkőzés volt az MVM Dome-ban. A magyar szövetség alelnöke felidézte, hogy igyekeztek cserékkel forgatni a csapatot, és bár két időkérési lehetőséget is kihasználatlanul hagytak, meglátása szerint nem ez okozta a vesztüket.

Mint elmondta, akkor – a második félidőben – éppen olyan periódusban volt a csapat, hogy fel tudott zárkózni, a szakmai stáb pedig nem akarta megakasztani a lendületet, mivel felállt védőfal ellen jobban szenvedett a válogatott.

Bízom benne, hogy ha vereség árán is, de átestünk a tűzkeresztségen. A múltat magunk mögött kell hagynunk, és lelket kell öntenünk a játékosokba. Ahogy telnek az órák, egyre inkább kezdenek megnyugodni és felszabadulttá válni

– nyilatkozta Nagy, aki szerint szakmailag láttak jó dolgokat is a vesztes meccsen.

Hangsúlyozta: maximálisan bíznak a csapatban és az elképzeléseikben, amelyeket közösen szeretnének megvalósítani. A korábban elhangzott célkitűzést – a legjobb nyolc közé kerülést – nem fogalmazzák át a botlás hatására, vasárnap Portugáliát, kedden pedig Izlandot továbbra is szeretnék legyőzni. 

„A csapat sokszor megmutatta már a szebb, versenyképesebb arcát. Megyünk tovább a kitűzött célok felé”

– szögezte le a korábbi világklasszis jobbátlövő.

A magyarok december közepe óta Telkiben, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjának tornatermében készülnek, a csütörtöki mérkőzés előtt egyszer sem edzettek a húszezres befogadóképességű, hatalmas légterű MVM Dome-ban.

„Ezt nem látom problémának, nem ezen múlt a mérkőzés végkimenetele. Azért döntöttünk így, hogy a sok utazás helyett többet tudjanak pihenni a játékosok” – mondta Nagy László, aki hozzátette: nem változtatják meg a programjukat, a továbbiakban is Telkiben készülnek.

Gulyás István szövetségi kapitány elárulta: a szakmai stáb tagjai a meccs közben némileg tehetetlennek érezték magukat a kispadon, mert több dolgot megpróbáltak, mégsem sikerült belenyúlniuk a meccs alakulásába és megnyugtatniuk a játékosokat.

Ez a megfelelési kényszer és görcsösség eltartott a végéig, ebbe roppant bele a csapat. A kézilabdában létező összes bakit és hibát elkövettük, taktikai hibákat is

– nyilatkozta a szakvezető.

Felidézte, hogy tartott az első mérkőzés varázsától, a hollandoktól viszont semmi mást nem láttak, mint amire készültek, vagyis nagyon gyorsan vitték fel a labdát, és egy az egy ellen is gyorsan játszottak.

„Tudtuk, hogy az első meccs nagyon nehéz lesz. Sajnos teljesen lefagyott a társaság, és ötlettelenül kézilabdázott. Bízunk benne, hogy ez a fajta feszültség enyhül, a játékosok feloldódnak, tudják kezelni a helyzetet, és sokkal jobb mérkőzés lesz a következő kettő” – magyarázta Gulyás István.

Bánhidi Bence bokaszalag-sérüléséről elhangzott, hogy a Pick Szeged beállója kezelés és vizsgálatok alatt áll, egyelőre nem lehet megmondani, hogy játszhat-e vasárnap, de kockáztatni nem fogják a szerepeltetését.

Vasárnap a Portugália, majd kedden az Izland elleni találkozó is 18 órakor kezdődik az MVM Dome-ban. A középdöntőbe az első két helyezett kerül, és magával viszi a másik továbbjutó elleni eredményét.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok