Index Vakbarát Hírportál

Drámai csatában, időn túli hetessel ült fel Svédország Európa trónjára

2022. január 30., vasárnap 20:03

Véget ért a részben hazai rendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokság, vasárnap este rendezték az utolsó találkozót: a döntőt Svédország és Spanyolország vívta egymás ellen. A végletekig kiélezett finálé egy időn túli hetessel dőlt el, amelyet Niclas Ekberg értékesített, így a svédek nyerték a kontinensviadalt (27–26).

Némileg váratlanul, de korántsem érdemtelenül jutottak döntőbe a csapatok, a svédek az olimpiai bajnok franciákat, a spanyolok pedig a világbajnok dánokat verték az elődöntőben. A két együttes a csoportkörben már találkozott egymással, akkor Spanyolország örülhetett, 32–28-ra nyert. 

A finálét Svédország kezdte jobban, Jim Gottfridsson és Hampus Wanne két-két gólt szerzett a meccs elején, az északiak a 10. percben főként nekik köszönhetően 5–3-ra vezettek. Az Európa-bajnoki címvédő azonban gyorsan magára talált, 6–6-nál érte utol riválisát, ráadásul Jorge Maqueda révén a vezetést is átvehette volna. Ám Andreas Palicka túljárt a Szeged és a Veszprém korábbi játékosának eszén, bravúrral hárított, ráadásul az ellentámadásból Max Darj volt eredményes. Palicka ezután a hét a hat ellen támadó spanyolok labdavesztését kihasználva egész pályás gólt dobott az üres kapuba, a 20. percre így ismét visszaállt a kétgólos különbség (8–6).

Aleix Gómez hetesével zárkóztak a spanyolok, ám minden hispán találatra volt egy svéd válasz, így Jordi Ribera alakulata folyamatosan futott az eredmény után. A félidő hajrájára 11–10-zel fordultak a csapatok, és bár Spanyolország előtt megint felcsillant az egyenlítés reménye, az egész tornán ihletett formában védő Palicka a legnagyobb ziccereket is hárította.

Két perccel a szünet előtt aztán egy spanyol időkérés meghozta a gyümölcsét: Ángel Fernández kapott remek labdát a bal szélen, és egalizált (11–11). 

Sőt, Adrian Figueras szemtelen cunder-gólját követően először a meccs folyamán a címvédőnél volt az előny!

Nem sokáig, Glen Solvberg időkérését követően ugyanis Felix Claar figyelt legjobban az intelmekre, ám az utolsó szó a spanyoloké volt, Abelló Gómeznek köszönhetően 13–12-es spanyol vezetéssel mentek pihenőre a csapatok.

A második játékrészt Svédország kezdte, mégis Ian Serrano volt először eredményes. Jonathan Carlsbogard válaszolt a túloldalon, Gómez hetesével viszont újra kettő volt közte (15–13). Ez a különbség állandósult a következő percekben, egészen a 40. minutumig, amikor 17–17-nél a skandinávok utolérték a riválist. 

Sőt 20–19-nél már ők vezettek, majd felváltva estek a találatok, így negyedórával a vége előtt 22–21 volt az eredmény. 

Palicka az 50. percben megint ziccert fogott, de a másik oldalon Pérez de Vargas is bemutatott egy bravúrt, így nem nőtt kettőre a különbség. Egy remek labdaszerzést követően viszont igen, ráadásul Wanne emberhátrányban talált be, a hajrára 25–23-mal fordultak a csapatok.

Amely egy menetrendszerű Palicka-védéssel indult, így a közte háromért támadhattak a svédek, ám egy pontatlan átadás miatt elkönnyelműsködték a lehetőséget. 

Figueras góllal büntetett, majd Vargas tolta ki Albin Lagergren távoli bombáját, Joan Cañellas pedig másfél perccel a vége előtt kiegyenlített (26–26).

Egy jó védekezést követően már a vezetésért támadhattak a spanyolok, 35 másodperccel a vége előtt a szakmai stáb ki is kérte utolsó idejét. Hiába, Cañellas gyenge próbálkozása gyerekjáték volt Palickának, az utolsó svéd időkérést követően 19 másodperce marad a svédeknek megnyerni a meccset. 

Egy szépen kijátszott akció végén Lagergent rántotta le Cañellas, a játékvezetők pedig időn túli hétméterest ítéltek! 

Niclas Ekberg keze pedig nem remegett meg, bevágta a büntetőt, és megnyerte az Európa-bajnokságot hazájának!

A döntő legjobbjának „természetesen” Andreas Palickát választották. A svédek hatodik alkalommal játszottak a kontinenstorna fináléjában, és egy vereség mellett ötödször győztek. A spanyoloknak ez volt a hetedik döntőjük és két siker mellett az ötödik vereségük.

FÉRFIKÉZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG
Döntő, Budapest
Svédország–Spanyolország 27–26 (12–13)

A torna legértékesebb játékosának (MVP) a svéd Jim Gottfridssont választották. Az irányító 2018 után kapta meg újra az elismerést. Az álomcsapatban hét nemzet képviselteti magát.

Az álomcsapat:

kapus: Viktor Hallgrímsson (Izland)

balszélső: Miloš Vujović (Montenegró)

balátlövő: Mikkel Hansen (Dánia)

irányító: Luc Steins (Hollandia)

jobbátlövő: Mathias Gidsel (Dánia)

jobbszélső: Aleix Gómez (Spanyolország)

beálló: Johannes Golla (Németország)

védőjátékos: Oscar Bergendahl (Svédország)

a legértékesebb játékos (MVP): Jim Gottfridsson (Svédország)

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok