Index Vakbarát Hírportál

Meglepődött az Európai Kézilabda-szövetség Gulyás Gergely bejelentésén

2023. január 12., csütörtök 16:49 | aznap frissítve

Az Európai Kézilabda-szövetséget meglepte Gulyás Gergely csütörtöki bejelentése, miszerint Magyarország visszalép a 2024-es Európa-bajnokság megrendezésétől.

A szövetség hivatalos honlapján reagált, közölve, hogy tudomása van arról, hogy a három rendező (Svájc, Ausztria és Magyarország) felvette egymással a kapcsolatot az ügyben. 

Az EHF hozzáteszi: továbbra is az a terv, hogy az előbb említett három ország rendezi meg a kontinenstornát, hiszen a magyar szövetség részéről hivatalos tájékoztatás nem érkezett az európai szervezet felé.

A végrehajtó bizottság legközelebb január 28-án ül össze, ekkor foglalkozik majd az üggyel. Az európai szövetség az Indexnek külön megerősítette, hogy az MKSZ hivatalosan nem vette fel a kapcsolatot az EHF-fel.

Mint ismert, csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy Magyarország visszalép a rendezéstől. Kocsis Máté a csütörtökön megjelenő Nemzeti Sportban úgy fogalmaz, a kézilabda-Eb ezekben az időkben luxuscikknek számít

Igen, létező forgatókönyv [hogy Magyarország részben vagy egészében visszalép az Eb-rendezéstől], mert az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek- és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt. Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják. A kettő nem fér meg egymás mellett, a kézilabda-Eb ezekben az időkben luxuscikk. Tudomásul kell vennünk, hogy amikor a 2024-es női tornát megpályáztuk és elnyertük, még nem volt sem háború, sem szankciók, sem energiaválság, és nem voltak az ebből eredő pénzügyi nehézségek sem. De azóta lettek, szóval dönteni kellett, és inkább a fiatalok tömeges sportolását választottuk. Ennek érdekében elvi megállapodást kötöttünk a kormánnyal, hogy az Eb költségeiből megtakarított pénz egy részét az idén és jövőre is a kis klubok működésére fordítjuk, valamelyest biztosítva ezzel rengeteg gyerek sportolási lehetőségét. A részletek még nyitottak, de ebbe az irányba megyünk

– idézte Kocsis Mátét a Nemzeti Sport. A sportvezető arról is beszélt, hogy aligha indul újra a tavaszi elnökválasztáson.

(Borítókép: Az MVM Dome épülete 2022. június 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok