Index Vakbarát Hírportál

A Győr nagyon megszenvedett, de bejutott a döntőbe

2023. április 22., szombat 17:01

A bajnoki címvédő Győri Audi ETO KC 27-26-ra legyőzte a Debrecent a női kézilabda Magyar Kupa szombati elődöntőjében, a tatabányai négyes döntő első játéknapján – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

A győriektől Veronica Kristiansen, Silje Solberg és Amandine Leynaud, a debreceniek keretéből pedig Hornyák Dóra és Jovana Jovovics hiányzott, ráadásul Mariana Costa a második percben kivált a játékból, mert összeütközött a kapujából kifutó Catherine Gabriellel. A DVSC brazil jobbszélsőjét agyrázkódás és fejsérülés miatt kórházba szállították.

Három debreceni góllal kezdődött a találkozó, de Szilágyi Zoltán vezetőedzőnek a 14. percben időt kellett kérnie, mert az egyre kevesebbet hibázó ETO fordított (8–7). A svéd beálló, Linn Blohm góljaival 13–10-re ellépett a Győr, amely szinte ugyanolyan, 58 százalék körüli hatékonysággal célzott, mint ellenfele, de több lövése volt az első félidőben, ennek köszönhetően a szünetben 16–14-re vezetett.

A folytatásban is tartotta magát a DVSC, de a meccs háromnegyedénél már négygólos hátrányba került. Ekkor Szilágyi ismét időt kért, a visszarendeződést és a védekezést kritizálta, majd létszámfölényes támadójátékra állította át csapatát (24–20). Ebben az időszakban Győri-Lukács Viktória termelte az ETO góljait, ám ezt követően megint sokasodtak a hibák, ezt kihasználva a debreceniek felzárkóztak egy gólra (26–25). Ebben a játékrészben egyik csapat sem erőltette a gyors támadásokat, ez is a DVSC-nek kedvezett, és az is, hogy ellenfele hat és fél percig nem talált be. Az utolsó percben Stine Oftedal lövését Bordás Réka blokkolta, így a hajdúságiak az egyenlítésért támadtak, de Vámos Petra bombáját Rü Unhi sáncolta, vagyis nem volt szükség hétméteres párbajra, a győriek egy találattal nyertek.

Linn Blohm nyolc, Győri-Lukács Viktória és Ana Gros öt-öt góllal, Sandra Toft 11 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Planéta Szimonetta hat, Kácsor Gréta öt, Töpfner Alexandra és Vámos Petra négy-négy találattal, Catherine Gabriel tíz, Ann-Cathrin Giegerich két védéssel zárt.

A győriek huszadik alkalommal jutottak fináléba a hazai kupasorozatban, amit eddig 15-ször nyertek meg.

A Fradi lesz a rivális

Az FTC-ből Kovács Anett, Béatrice Edwige, Szöllősi-Zácsik Szandra, az MTK-tól Anna Kekézovity, Koronczai Petra, Marija Rnic, Simon Petra és Szücs Réka hiányzott.

Az MTK csupán hét percig tudta tartani magát, akkor még csak 7–5-ös hátrányban volt, utána viszont csaknem 17 percig nem talált be, ráadásul a védekezéséből szinte teljesen hiányoztak a megállító szabálytalanságok. A Ferencváros sorozatban 13 gólt dobott ebben az időszakban, és a vártnál sokkal hamarabb eldöntötte a meccset (20–5). A vasárnapi döntőre való tekintettel Elek Gábor vezetőedző már tízgólos előnyben elkezdett cserélni és pihenőt adott kezdőjátékosainak.

A szünetben 14 találat volt a különbség, ami meglepően sok, főleg ahhoz képest, hogy a két csapat legutóbbi bajnoki meccsét január végén csak 37–36-ra tudta megnyerni az FTC. A szombati találkozó inkább a tavaly márciusi mérkőzésükre hasonlított, ami 39–20-as eredménnyel zárult.

A második félidőben a ferencvárosi Kisfaludy Anett piros lap, az MTK-s Román Dorina és Mészáros-Mihálffy Adrienn sérülés miatt vált ki csapatából. Az első elődöntőn megsérült debreceni Mariana Costánál többszörös arccsonttörést, állkapocscsont-törést és agyrázkódást diagnosztizáltak a klub honlapja szerint. A brazil jobbszélsőt Budapestre szállították, ahol megműtik.

A játék képe csupán annyiban változott, hogy a különbség nem nőtt olyan mértékben, mint az első felvonásban, hiszen a címvédő igyekezett tartalékolni, még az is előfordult, hogy Tomori Zsuzsanna perceken keresztül beállót játszott.

Janurik Kinga húsz védéssel, Papp Dorka, Hársfalvi Júlia és Klujber Katrin öt-öt góllal járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Dakos Noémi hétszer talált be, Suba Sára kilenc, Győri Barbara három lövést védett.

A vasárnapi lesz a kilencedik Győr–FTC kupadöntő, az eddigi mérleg hat győri és két ferencvárosi siker.

NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
Győri Audi ETO–DVSC Schaeffler 27–26 (16–14)
FTC-Rail Cargo Hungaria–MTK Budapest 39–23 (23–9)

VASÁRNAP
13.45: a 3. helyért
16.30: döntő

(Borítókép: MTI/Krizsán Csaba)

Rovatok