Index Vakbarát Hírportál

Hiányos kerettel várja a norvégokat a női kézilabda-válogatott

2023. október 10., kedd 10:37

A magyar női kézilabda-válogatott szerdán a norvégokat fogadja a debreceni Főnix Arénában, de elég hiányos kerettel, ugyanis a térdsérüléséből visszatérő Janurik Kinga és Szöllősi-Zácsik Szandra után úgy tűnik, a DVSC alapembere, Vámos Petra sem állhat Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány rendelkezésére.

A mieink a skandináv válogatott ellen szerdán az Európa-kupa keretein belül játszanak mérkőzést abban az arénában, ahol jövőre Ausztria és Svájc társrendezésében Európa-bajnokságot rendez Magyarország.

A norvégok soraiban a Győri Audi ETO kulcsemberei közül többek között ott lesz a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Stine Oftedal és a nemrég szülési szabadságról visszatérő, bomba formában lévő Kari Brattset Dale is.

A szövetségi kapitány a nemzeti csapat hétfői debreceni sajtónyilvános edzésén elmondta: vasárnap délután derült ki, hogy Vámos Petra megfázott, azonban bízik benne, hogy a találkozóig hátralévő időben javulni fog az állapota. Böde-Bíró Blanka pedig az utolsó bajnoki óta térdproblémával küzd, ezért kedden MR-vizsgálat vár rá, a többiek egészségesek.

Nagyon fontos találkozók lesznek, hiszen bármilyen mérkőzés segíti a válogatottat az előrelépésben, ráadásul még nem egy kész csapatból beszélünk. Most azt szeretnénk, hogy ez ne harminc perc legyen, hanem hatvan, ez fontos lenne

– szögezte le a szakvezető, arra utalva, hogy a tavalyi Eb-n egy jó félidőt tudott játszani a norvégok ellen a magyar válogatott. 

A két csapat 86 egymás elleni mérkőzésén ötven magyar győzelem és három döntetlen mellett 33 norvég siker született. Az elmúlt nyolc összecsapáson a skandinávok győztek, így legutóbb is, a tavalyi Európa-bajnokság csoportkörében.

A második körben a nemzeti csapat az osztrákok vendége lesz Schwechaton vasárnap 17 órától. Az osztrákokkal legutóbb 2019 júniusában találkozott az együttes, akkor kettős győzelemmel jutott ki a világbajnokságra a magyar válogatott. Az örökmérleg: 58 mérkőzésen magyar szempontból két döntetlen és 11 vereség mellett 45 győzelem.

A mezőny negyedik tagja a svájci válogatott. A sorozat további meccseit február végén, március elején, majd április elején rendezik.

Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a jövő decemberi, magyar–osztrák–svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

A női válogatott kerete:


kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim, német)
jobbátlövők: Albek Anna (Motherson Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Papp Nikolett (Gloria Buzau, román)
irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Pál Tamara (Gloria Buzau, román), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
beállók: Bordás Réka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson Mosonmagyaróvári KC)
balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)
balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO KC)

Rovatok