Index Vakbarát Hírportál

Csapatkapitánya nélkül indul a magyar válogatott az Európa-bajnokságra

2023. december 1., péntek 11:32

Chema Rodriguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya péntek délelőtt kihirdette keretét a januári, németországi Európa-bajnokságra, azonban a 39 éves kapus, Mikler Roland meglepetésre nem szerepel a keretben – olvasható a Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos oldalán.

„2004 óta szerepelek a nemzeti csapatban, 14 világverseny és 239 mérkőzés tapasztalatával mondhatom, hogy a válogatottság számomra mindig is kiemelten fontos volt. Most azonban olyan állapotban vagyok, hogy döntést kellett hoznom, hiszen az Európa-bajnokság sorozatterhelése veszélybe sodorhatná számomra az idény hátralévő szakaszát, benne az olimpiai selejtezővel és remélhetőleg az olimpiával. Nem volt könnyű ezt a döntést meghozni, de Chema Rodriguezzel teljesen azonos módon gondolkoztunk az ügyben, így kihagyom az Európa-bajnokságot” – indokolta döntését az OTP Bank-Pick Szeged kapusa, Mikler Roland.

A 43 éves spanyol szakember elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat most sem a keret kihirdetése, hiszen rengeteg jó játékos van, és fantasztikus teljesítményeket látott az európai, illetve a bajnoki mérkőzéseken is. Továbbá sajnálja, hogy Mikler Roland nem tud részt venni a kontinensviadalon, de egyetért a döntésével. 

Egyeztettünk Rolival, jelezte, hogy az egészségi állapota az Európa-bajnoki szereplést nem teszi lehetővé, hiszen a torna olyan sorozatterhelést jelent, ami nagy kockázattal járna számára a szezon további részére, könnyen lehet, hogy ki kellene hagynia az olimpiai selejtezőt, ha januárban Németországban ott van a meccseken. Így mérlegelnünk, súlyoznunk kellett. Az Európa-bajnokság azonban jó lehetőség a többi kapus számára, nagyon számítok rájuk, mint ahogyan a többi kerettagra is, és várom, hogy megkezdjük a felkészülést

– fogalmazott Chema Rodriguez.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közleménye szerint a csapat javarészt a Magyarországon szereplő kézilabdázókkal kezdi meg a közös munkát december 12-én Telkiben, majd karácsony után csatlakozhat a kerethez a külföldön szereplők többsége.

A válogatott január 5-én 18:15-től Tatabányán Csehország ellen játszik felkészülési mérkőzést, majd január 12-én, Münchenben Montenegró ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését.

Az Eb-re 20 játékos nevezhető, akik közül mérkőzésenként 16 kézilabdázó szerepelhet. A 20 fős és a 35 fős keret között 2-2 játékos cseréje lehetséges az Európa-bajnokság csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

Az Európa-bajnokságot követően az együttes március 14–17. között a világbajnoki nyolcadik helyének köszönhetően olimpiai selejtezőt játszhat. A kvalifikációs tornák helyszíne és csoportbeosztása az Eb-t követően válik ismertté a Nemzetközi Kézilabda Szövetség döntése alapján, de az MKSZ is beadja pályázatát a selejtező megrendezésére.

Az Európa-bajnoki felkészülést megkezdő keret tagjai

Kapusok: ANDÓ Arián (Balatonfüredi KSE), BARTUCZ László (MOL Tatabánya KC), NAGY Martin (OTP Bank-Pick Szeged), PALASICS Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol)

Jobbszélsők: RODRIGUEZ ALVAREZ Pedro (MOL Tatabánya KC), KRAKOVSZKI Zsolt (HSA-NEKA), IMRE Bence (FTC-Green Collect)

Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (MOL Tatabánya KC), ÓNODI-JÁNOSKÚTI Máté (FTC-Green Collect), MÁTHÉ Dominik (PSG Handball, francia), ILIC Zoran (Hamburg, német)

Irányítók: LÉKAI Máté (FTC-Green Collect), JUHÁSZ Ádám (MOL Tatabánya KC), HANUSZ Egon (TvB Stuttgart, német), FAZEKAS Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)

Beállók: BÁNHIDI Bence (OTP Bank-Pick Szeged), ROSTA Miklós (CS Dinamo Bucuresti, román), SZÖLLŐSI Szabolcs (Dabas KC), SIPOS Adrián (MT Melsungen, német)

Balátlövők: BODÓ Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)

Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), KRAKOVSZKI Bence (MOL Tatabánya KC), MOLNÁR Robin (HSA-NEKA)

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Rovatok