Index Vakbarát Hírportál

Újabb vereség, egy félidő kevés volt női kéziseinknek a svédek ellen

2023. december 9., szombat 21:58

A magyar női kézilabda-válogatott 11 ezer néző előtt 26–22-re kikapott a társházigazda Svédországtól a norvég–dán–svéd közös rendezésű kézilabda-világbajnokság második, kulcsfontosságú középdöntős mérkőzésén, így az olimpiai kvalifikáció szempontjából nehéz helyzetbe került.

A középdöntő első mérkőzését Szenegál ellen vívta meg Golovin Vlagyimir együttese, az erőviszonyok alapján pedig nem született nagy meglepetés: 30–20-ra győztek a magyarok.

A mai kimaradó az előző mérkőzésen lesérült Szemerey Zsófi és a DVSC Schaeffler beállója, Füzi-Tóvizi PetraAz utóbbi néhány évben többször is keresztezte egymás útját a két válogatott felkészülési és tétmérkőzéseken egyaránt. Legutóbb a tavalyi Európa-bajnokság középdöntőjében találkozott egymással Golovin Vlagyimir és Tomas Axnér alakulata, akkor háromgólos félidei előnyét a találkozó végére ötre növelte az északi csapat. Azt megelőzően, a 2021-es tokiói olimpián viszont a magyar együttes diadalmaskodott.

Lehengerlő első félidő, Böde-Bíró-bravúrokkal

A szinte telt házas csarnok, a hazai környezet és a győzelmi kényszer sem tette könnyebbé a magyar lányok helyzetét, de az első három támadásnál azonnal rácáfoltak a nyomásra a mieink: egy kiharcolt belemenés, majd Böde-Bíró Blanka védett szélső ziccert és hetest, ami így együttesen magyar részről jó alaphangot adott a találkozónak.

Az első találatot Vámos Petra jegyezte, amire jó húzásból gyorsan válaszoltak a skandinávok. Mindkét oldal belehibázott a gyors játékba, majd Klujber Katrin blokkolt lövésével javítottak a magyarok, és újra döntetlent mutatott az eredményjelző. Sőt, szinte azonnal Bordás Réka volt eredményes a vonalról, ezzel pedig 4–3-ra vezettek a mieink. Ezután 3–0-s svéd roham következett, de Kuczora Csengéék fékezni tudták a lendületet vett házigazdákat, és 18 perc után 7–7-re állt a találkozó.

A magyar kapuban Böde-Bíró extázisban védett, amiből társai erőt merítettek, a skandinávok pedig a vártnál többet hibáztak. A svéd szövetségi kapitány így 10–8-as magyar vezetésnél még a hajrá előtt kikérte az idejét. Ezután csapata játéka feljavult, amit a magyar csapatnak is  köszönhetett: Szöllősi-Schatzl Nadine két percet kapott, Albek Anna pedig két rossz lövést eresztett el, míg Emma Lindquist utolsó pillanatos bombát dobott a kapura, sikerrel.

A magyarok viszont így is legjobb vb-félidejüket produkálva 11–10-es vezetésről várták a második játékrészt. 

A szünet után viszont csak futottunk az ellenfél után

A második félidő első támadása Lindquist-kiállítást és Győri-Lukács elrontott ziccerét hozta, majd kétszer büntetett is az ellenfél csapatkapitánya, a svédek így átvették a vezetést (12–11). A mieink belemenései és elrontott lövései 4–1-es skandináv szakaszt eredményeztek, a menetelést igyekezett megállítani a magyar kapitány, aki időt kért. A holtponton azonban ez sem lendítette át a csapatát.

A skandinávok lélektani főlénybe kerültek, kapusuk rendre hárította a nehezen kiharcolt helyzeteket, a magyarok védekezése pedig kezdett szétesni, a hibák ötgólos hazai fórt eredményeztek (18–13). A mérkőzés eldőlni látszott, a 48. percben a brillírozó Nathalie Hagman hétmétereséből kialakult a legnagyobb különbség (21–15).

Az utolsó esélyt a büntetőt hárító Böde-Bíró védése adta meg a véghajrá előtt, amelyet a szünet óta harmadik gólját szerző Albek tovább növelt. Az 55. percben még feljöttünk közte háromra, de a svédek gyorsan csitították a mieinket, és hamar közé tettek még egyet (23–19). Küzdött a magyar válogatott, de Johanna Budsen és Lindquist nyerőembernek bizonyult a végén. A találkozó 26–22-es vereséget és a magyar szempontból a negyeddöntős álmok végét hozta. A hibátlan svédek viszont ott lesznek a nyolc között.

A magyarok hétfőn a horvátok ellen zárják szereplésüket a középdöntőben és a vb-n, amennyiben a csoport harmadik helyén végeznek, úgy van esélyük a torna kilencedik helyén zárni – ehhez jobb teljesítmény kell a másik négy csoportharmadiknál –, ami még olimpiai selejtezős részvételt jelent.

Női világbajnokság, középdöntő, 2. forduló:

I. csoport (Göteborg):
Svédország–MAGYARORSZÁG 26–22 (10–11)
Montenegró–Szenegál 29–21 (18–8)
Horvátország–Kamerun 24–15 (18–6)
Az állás: 1. Svédország 8 pont, 2. Montenegró 6, 3. Horvátország 5, 4. Magyarország 4, 5. Szenegál 1, 6. Kamerun 0

A 3. forduló programja, december 11. (hétfő):
Kamerun–Szenegál 15:30
MAGYARORSZÁG–Horvátország 18:00
Montenegró–Svédország 20:30

III. csoport (Herning):
Románia–Japán 32–28 (17–14)
Németország–Szerbia 31–21 (14–13)
Dánia–Lengyelország 32–22 (15–12)
Az állás: 1. Németország 8 pont, 2. Dánia 6, 3. Románia 4 (114–119), 4. Lengyelország 4/3 (93–116), 5. Japán 2/4, 6. Szerbia 0/4

(Borítókép: Pásztor Noémi és Kuczora Csenge, valamint a svéd Linn Blohm az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország–Svédország-mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 9-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok