Index Vakbarát Hírportál

Hibátlanul jutottak középdöntőbe az Izlandon átgázoló magyar kézisek az Eb-n

2024. január 16., kedd 22:10 | aznap frissítve

A fantasztikus napot kifogó magyar válogatott nagy különbséggel, 33–25-re nyert Izland ellen az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, így százszázalékos teljesítménnyel jutott a torna középdöntőjébe, ahova két pontot visz magával.

A két válogatott útja az utóbbi években szinte rendre keresztezi egymást a nemzetközi tornákon. Előbb 2020-ban került össze a két nemzeti együttes a csoportban, ahol a megfiatalított, több újonccal a tornának nekivágó magyarok magabiztosan, hat góllal nyertek. A két évvel ezelőtti magyar-szlovák közös rendezésű Eb csoportkörében éppen az Izland elleni egygólos vereséggel búcsúzott a magyar csapat a kontinensviadaltól, míg 2023-ban a vb csoportkörében a már szinte elvesztettnek tűnő mérkőzésen vágott vissza nemzeti együttesünk a végül csak 12. helyen záró izlandiaknak. 

Az egymás elleni eredményeket tekintve is igen hasonló szinten van a két alakulat: tétmérkőzéseken 23 találkozóból 12 magyar, valamint 10 izlandi győzelem és egy döntetlen a mérleg, tehát izgalmas Mérkőzésre volt kilátás.

A mieink kényelmes helyzetből várták a keddi összecsapást, ugyanis szoros csatában Montenegrót és Szerbiát is legyőzték. Izland azonban ikszelt a szerbekkel, a montenegróiakat viszont egygólos különbséggel megverte, így három ponttal állt a csoport zárómérkőzése előtt. Még esélye volt a továbbjutásra abban az esetben, ha a szerbek kikapnak Vlado Sola csapatától, vagy a csapat győz kedden, és a jobb gólkülönbséggel megy tovább a kölni középdöntőbe. 

A mieink négyeséből már biztos kieső Montenegró igen motiváltan kezdte a találkozót, egy perc alatt három gyors gólt vágott a Füchse Berlin kapusának, Dejan Miloszavljevnek. A szerbek technikai hibáinak köszönhetően az első 25 percet Sola alakulata uralta, 2-3 gólnál közelebb nem tudtak közelebb kerülni a fehér mezesek egészen a hajráig, ahol a döntetlenért is támadtak, de lövésig sem jutottak el, így egygólos montenegrói fölényről fordultak a csapatok.

Nebojsa Szimics egy ütközés miatt piros lapot kapott az első percekben, ami fordulópontot hozhatott volna, de Branko Vujovicsék a kisebb lépéselőnyt egészen az 59. percig tartani tudták, végül az utolsó perc ismét ikszről kezdődött, de Vuko Borozan bombája előnyhöz segítette csapatát és egy utolsó másodperces góllal végül meg is nyerte Montenegró a találkozót.

Az A csoportból Svájc Észak-Macedóniával csapott össze – a szerbekhez hasonlóan – a továbbjutási esélyek életbentartásáért, azonban az első félidő nem úgy alakult ahogy Andy Schmidék szerették volna, ugyanis négygólos hátrányról fordultak. Svájc igyekezett mindent megtenni a fordításért, az utolsó percekben 27–27 állt az eredményjelzőn, azonban Kiril Lazarov alakulata még kettőt vágott az ellenfélnek és a javukra dőlt el a találkozó. 

Ezzel pedig biztossá vált, hogy a mieink mellett Izland, az A csoportból pedig Franciaország jut a középdöntőbe az esti mérkőzésektől függetlenül és már csak egy kiadó hely van a hatfős csoportban.

Bánhidi Bence elvesztése, Imre Bence elképesztő bemutatkozása

A mieink két jó védekezéssel és Lékai Máté góljával kezdték meg a találkozót, de a veszprémi szélső, Bjarki Mar Elísson rögtön szépített és adok-kapok következett, amiben az újonc Imre Bence két góljával nagy szerepet vállalt. A 11. percben arcra ütés miatt a mieink elvesztették legjobbjukat, Bánhidi Bencét, aki védekezésben és támadásban is alapembere a csapatnak, ezzel pedig idejekorán taktikát kellett váltania a kapitánynak. A szegedi beálló kiválása nem összeroppantotta a magyarokat, hanem erőt adott a csapatnak. Még jobban összezártak hátul, elöl pedig jöttek a szép megoldások: Szita Zoltán labdaszerzésből gyors gólt szerzett, ezzel pedig 16 perc után már három góllal elléptek (10–7), ami után érkezett is az izlandi időkérés.

A magyarok hét percig gólképtelenek voltak, viszont a mieink szerencséjére az izlandiak is hullámvölgybe kerültek, így tartani tudtuk a nehezen megszerzett előnyt, Bóka Bendegúz góljával pedig megszakadt a rossz széria. Imre elképesztően mutatkozott be az Eb-n, már a negyedik gólját lőtte a 25. percben (13–10). A véghajrában ismét kisebb hullámvölgybe került a csapat, de tartani tudta az előnyt, és végül kétgólos (15–13) előnyről várta a második játékrészt.

Folyamatosan nyílt az olló, Izland a végére teljesen szétesett

A második félidőre érkezett Fazekas Gergő és Máthé Dominik, előbbi két gyönyörű góllal mutatkozott be, és a mieink már néggyel elhúztak, de az ellenfél kapaszkodott: a szupersztár Aron Pálmarsson villant, valamint a hetes vonalról Vigo Kristjánsson is betalált.

A magyarok azonban – ahogy Bánhidi Bence is mondta – újat húztak elő a tarsolyból és nyílt az olló: elképesztően színes, illetve hatékony támadójátékkal már ötöt is közétettek a 38. percben (20–16). A fehér mezesek nem találták önmagukat, tőlük nem megszokott módon pontatlanul fejezték be a támadásokat, vagy el sem jutottak lövésig, ha pedig igen, akkor kapusunk, Palasics hárította.

A magyarok önbizalommal telve játszottak, amit többek között a védőspecialista, Ligetvári Patrik ejtése is mutatott, az ő góljával már hétre duzzadt előny az utolsó negyedóra előtt. (2518). Az északiak teljesen szétestek, emberelőnyben is – a meccsen már nyolcadjára – eladták a labdát.

Palasics Kristóf 11. védéséből megindultak a mieink, és Rosta Miklós a hatosról ismét gólt szerzett, ami már a nyolcgólos különbséget jelentette (27–19). A magyarok utolsó percekben már kiengedtek, ami négy izlandi gyors gólt eredményezett: ismét Pálmarsson és Kristjánsson jóvoltából, de a fordításra lehetősége sem volt Izlandnak.

Végül elképesztő, nyolcgólos, 33–25-ös győzelmet aratott Chema Rodríguez csapata, ami azt jelenti, hogy a mieink hibátlanul zárják a csoportmeccseket, és két pontot visznek a középdöntőbe.

A mannheimi négyes zárófelvonásán az előző kontinenstornán ezüstérmes spanyolok csak döntetlent játszottak az osztrákokkal, így nagy meglepetésre búcsúztak, Ausztria viszont folytathatja a magyar csoportban.

A veszprémi irányító Agustín Casado kétszer, a szegedi jobbátlövő Imanol Garciandía háromszor volt eredményes, írja az MTI.

Férfi kézilabda–Európa–bajnokság, csoportkör, 3. forduló:

C csoport (München):

A csoport (Berlin):

B csoport (Mannheim):

Az Európa-bajnokság győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy a selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn.

Rovatok