Index Vakbarát Hírportál

Újabb kézibravúr, a horvátok legyőzésével életben maradtak elődöntős álmaink a férfi-Eb-n

2024. január 20., szombat 19:35

A magyar férfikézilabda-válogatott 29–26-ra legyőzte Horvátországot a németországi Európa-bajnokság középdöntős szakaszának második összecsapásán, így maradt esélye céljai elérésére, az elődöntőbe jutásra. Chema Rodríguez együttese legközelebb hétfőn a házigazda német együttessel mérkőzik meg.

A középdöntő első felvonása Ausztria ellen egyben a kontinenstorna veretlenségi sorozatának végét jelentette Chema Rodríguez csapatának, ugyanis az első félidővel ellentétben a második játékrészben végig a magyaroknak kellett rohanniuk az eredmény után, és a korábbi meccsekkel ellentétben nem nekik jött ki a hajrában a lépés. Végül egygólos (30–29) vereséget szenvedtek, amivel a harmadik helyre csúsztak a tabellán, és a nemzeti alakulat számára jelentősen csökkent az elődöntős részvétel esélye.

A horvátok az osztrákokkal döntetlent játszottak a csoportmérkőzésen, így csupán egy pontot hoztak magukkal, és a mieinkhez hasonlóan vereséggel kezdtek a középdöntőben: egy végletekig kiélezett mérkőzésen két góllal, 34–32-re alulmaradtak az olimpiai címvédő Franciaországgal szemben.

A két nemzeti együttes játékosai jól ismerik egymást a Bajnokok Ligájából és a hazai bajnokságokból, de sok esetben csapattársakat is találunk a két keretben: Sipos Adriánnak Melsungenből, Rosta Miklósnak Bukarestből, Mateo Marasnak Tatabányáról, Marin Jelinicnek pedig Szegedről vannak közeli ismerősei.

A válogatottak egymás elleni mérlege jócskán a horvátok javára billen, az összes találkozót és a tétmérkőzéseket tekintve is. A legutóbbi mérkőzésre 2020-ban és 2021-ben az EHF EURO Cup-sorozatban került sor, előtte pedig a 2017-es franciaországi világbajnokságon csapott össze a két nemzet.

Világversenyen legutóbb 26(!) éve, az olaszországi Eb-n sikerült legyőzni Horvátországot, akkor 28–27-re bizonyultunk jobbnak a csoportkörben.

A magyar válogatott kimaradói Szöllősi Szabolcs, Andó Arián, Krakovszki Zsolt és – lázas megbetegedés miatt – Szita Zoltán voltak ezúttal.

Az első félidőben mi diktáltuk a tempót

A magyar kapuban – az Eb-n először – a 32 éves Bartucz László kezdett, aki rögtön védésekkel köszönt be, a csapat pedig támadásban ezt kamatoztatta (2–1). Egyik csapat sem a feszes védekezésre fektette a hangsúlyt a meccs elején, inkább kapusaikra bízták magukat, és támadásban akartak előnyt szerezni. Ancsin Gábort hamar kiszórták, de a társak jól tudtak hátul figyelni: labdaszerzésekkel és gyors lerohanásokkal 4–1-es szériát produkáltak, így a 11. percre 7–4-re elhúzott a magyar csapat. Jött is az időkérés Goran Perkovac szövetségi kapitánytól.

A rögtönzött megbeszélés sem zavarta meg a mieinket, Imre Bence már a harmadik gólját lőtte, a remek formát mutató Bartucz pedig két óriási védést is bemutatott. Emberelőnybe is kerültünk, majd Lékai Máté értékesített büntetőjével már négy gólra elhúztunk negyedóra játék után (9–5). Ezt követően azonban kisebb gödörbe kerültek a magyarok, percekig nem tudtak betalálni. A horvátok akkor a mieinkhez hasonló sorozatot produkáltak, az utolsó tíz percre feljöttek közte egyre. A szomszédok a hajrában is tudták tartani a lépést, a zöld mezes magyarok viszont minimális előnnyel zárták a rohanós első félidőt (14–13). 

Fordulatos második félidő, Bartucz és Bodó vezérletével magyar siker

A szünet után Bartucz már a negyedik védését mutatta be, viszont a másik oldalon Dominik Kuzmanovic is belendült, így mindössze egy horvát és egy magyar gól született a második félidő első hét percében. A horvát kapitány ismét időt kért, ezt követően a szomszédok támadójátéka is lendületet kapott, és 1–0 után vették át ismét a vezetést (17–16). A mieink a sok elrontott lövés ellenére tartották a lépést az ellenféllel – Bartucz továbbra is jól védett, és előtte a védelem ugyancsak kiváló összhangban, sok lábmunkával dolgozott –, azonban újabb csapás érte a magyarokat: egy kérdéses szituációban kiküldték pihenni Sipos Adriánt, emberelőnyben pedig Filip Glavas góljával ismét Horvátországé volt a fór.

A magyarok a 45. perc környékére rendezték soraikat: Bartucz ismét hárított, míg Bodó Richárd jó megmozdulásainak és Lékai újabb értékesített hetesének köszönhetően hosszú idő után kettővel mentek (23–21). Folyamatosan kapaszkodott az ellenfél, az 55. percre pedig kiegyenlített, így az előzőekhez hasonlóan ez a mérkőzés is a véghajrában dőlt el. Szerencsére ekkor is a mieink voltak élesebbek: büntetőt és két gyors gólt is szereztünk, ami elég volt arra, hogy mi nyerjük meg ezt a végletekig kiélezett csatát, és ezzel életben tartsuk az elődöntős álmokat (29–26).

A magyar válogatott története során először nyert Eb-n négyszer, és kétszer még biztosan pályára lép.

A szombati középdöntős összecsapásokat Franciaország és Izland párharca nyitotta.

A világsztárokat felsorakoztató franciák címvédőhöz méltóan indították a találkozót: az első pillanattól vezettek, de 6–4–ig igen jól tartották magukat az izlandiak. A két csapat közti különbség azonban hamar kikerekedett: 9–7 után az izlandiak hosszú percekig nem tudtak gólt lőni. A franciák kihasználták az ellenfél hibáit, gyorsan hármat lőttek, így ötre duzzadt az előnyük. Aron Pálmarssonék még időben felébredtek, és a lefújásra feljöttek háromra (17–14), így a találkozó nem dőlt el idő előtt.

A fordulást követően az első percek a franciák meglógásáról szólt, 22–16–ra is elhúztak, de Izland ismét feléledt, Viktor Hallgrímsson védéseinek, és a 3–0–s szériának köszönhetően megint belátható közelségbe került az északi csapat. Karabaticék az egész félidő során csupán annyit hagytak az ellenfélnek, hogy tisztes távolból tartsák velük a lépést, mert két–három gólnál közelebb nem engedték az ellenfelet. Végül Semir Bellahcene fontos hárításai nyugodt utolsó perceket hoztak a francia csapatnak, amely végül 39–32–re behúzta a meccset, az északiak pedig az újabb vereséggel egyre messze kerültek az olimpiai selejtezős álmuktól.

Az esti mérkőzésen úgy játszott 22–22-es döntetlent Ausztria és Németország, hogy utóbbi a hajrában ötgólos hátrányt dolgozott le. 

A 2024-es Európa-bajnokság elképesztően izgalmas mérkőzéseket és néha igen kérdéses játékvezetői döntéseket hoz. Pénteken, a másik középdöntős csoportban a dán–svéd rangadón passzív jelzésnél, 27 másodperccel a vége előtt a dánok támadtak, amiből gól és egyben biztos győzelem (29–27) is született. Volna... A mérkőzést ugyanis 59:57-nél megállították, majd a VAR segítségével érvénytelenítették a találatot. Az órát pedig visszaállították 59:43-ra, amikor az utolsó passzív dán passz született. A svédek így támadhattak a döntetlenért, de végül nem sikerült gólt szerezni,  a vb-címvédő örülhetett. Az európai szövetség (EHF) szombaton elismerte: a VAR-ellenőrzés után az órát nem kellett volna visszaállítani, a svédeknek pedig 3 és nem 17 mp maradt volna az egyenlítésre. 

A válogatott játékosok bizonyították, hogy csapatot és egy családot alkotnak

Chema Rodríguez szövetségi kapitány a mérkőzés után úgy fogalmazott: a válogatott játékosok bizonyították, hogy csapatot és egy családot alkotnak.

„Nagyon boldogok vagyunk, hiszen a magyar csapat 1998 után győzte le ismét világversenyen a horvátokat, akiknek remek válogatottjuk van, de ma nagyszerű munkát végeztünk. Az osztrákokkal szembeni vereség után sokan megkérdőjelezték, hogy jó csapatunk van. Ma bizonyítottuk, hogy csapat vagyunk, és egy családot alkotunk” – idézte a Magyar Távirati Iroda helyszíni tudósítója a spanyol szakember sajtótájékoztatón adott értékelését.

A magyarok 29-26-ra győzték le a horvátokat Kölnben, a középdöntő második fordulójában, és bár csütörtökön kikaptak Ausztriától, korábban százszázalékos mérleggel zárták a csoportkört, így ez az első kontinenstorna, amelyen háromnál több meccset nyertek.

„Remekül védekeztünk, a kapusunknak sok védése volt. Akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak – például Bartucz László és Bodó Richárd –, ma kiválóan teljesítettek. Remélem, egész Magyarország büszke erre a csapatra” – folytatta a kapitány. Hozzátette, mindenki próbálta hozzátenni a magáét és ellátni a feladatát.

A két szélsőt, Imre Bencét és Bóka Bendegúzt is kiemelte Rodríguez, majd leszögezte, szinte mindenkit felsorolhatna, mert erőn felül teljesítenek ezen a tornán.

A mezőny legjobbjának Bartucz Lászlót választották, aki 42 lövésből 16-ot kivédett. A Tatabánya kapusa az MTI-nek elmondta, a 39. percben kicsavarodott a jobb kezének hüvelykujja és nagyon fáj. Mint felidézte, klubtársa, Mateo Maras cunderezésénél letámasztott, ekkor aláfordult az ujja, ami korábban már volt sérült, „de majd összekötözzük és jó lesz”. Hangsúlyozta, nem abból a fából faragták, hogy cserét kérjen, ha fáj valamije.

„Amíg nem húznak le a pályáról, vagy nem nyújtok olyan teljesítményt, ami miatt lecserélnek, szeretek játszani. Egy kicsit fáradt, de nagyon boldog vagyok. Kavarognak bennem az érzések, és nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy sikerült nyernünk, és kijavítottuk az osztrák mérkőzést” – fűzte hozzá.

A kapus kiemelte, nem csupán az ő munkájának eredménye, amikor jól teljesít, hiszen bár egy ember áll a kapuban, de még hárman vannak mögötte és tizenhatan előtte a mezőnyjátékosokat, az edzőket és az egész stábot beleértve.

„Amikor jól védünk, az csapatmunka, nem lehet egy embert kiemelni. Nagyon jól védtek az ellenfél kapusai is, muszáj volt tartani a lépést velük. A srácok fantasztikus munkát végeztek előttem, nagyon jó mögöttük védeni” – magyarázta.

Megjegyezte, az osztrákok ellen sem volt rossz a védekezésük, de ezúttal magasabb hőfokra kapcsoltak, mindannyian élvezték a játékot, ez vezetett ahhoz, hogy ilyen jól teljesítettek.

Férfikézilabda-Európa-bajnokság, középdöntő, 2. forduló:

I. csoport (Köln)

Az I. csoport állása: 1. Franciaország 6 pont (106–94), 2. Magyarország 4 (91–81), 3. Ausztria 4 (80–79), 4. Németország 3 (78–79), 5. Horvátország 1 (86–91), 6. Izland 0 (81–98)

A magyarok további programja:

Rovatok