Index Vakbarát Hírportál

Magabiztosan nyertek Franciaországban, megvan a BL-negyeddöntő az FTC női kéziseinek

2024. március 24., vasárnap 19:35

A mérkőzés jelentős részében magabiztos játékot bemutatva 31–26-ra nyert a Ferencváros női kézilabdacsapata a Brest otthonában a kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Ezzel a magyar együttes összesítésben három góllal jobbnak bizonyult a franciánál, és készülhet a negyeddöntőre.

Élet-halál harc várt az előző idényben döntőig menetelő Ferencváros női kézilabdázóira a Brest Bretagne otthonában a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. A zöld-fehér együttes egy hete két góllal kikapott hazai közönség előtt, így győzelmi kényszerben lépett pályára Franciaországban. 

A zöld-fehérek fogadkoztak, ezúttal nem esnek abba a hibába, mint a párharc első mérkőzésén történt, amikor hagyták, hogy a franciák a meccs hajrájában kiénekeljék az a bizonyos sajtot a szájukból. A fővárosi együttes határozott, lendületes támadásokkal kezdett, így a második perc végén már kétgólos vendégfór állt az eredményjelzőn (0–2).

A Fradi innentől végig őrizte is lépéselőnyét, 7–6 után pedig alaposan meg is lógott a Bresttől. Janurik Kinga remek védéseinek is köszönhetően a 18. percben született Simon Petra-találattal már 12–7-re vezetett a magyar csapat. A franciák időkérés után igyekeztek rendezni a sorokat, és ez szegről-végről sikerült is nekik, négygólos sorozattal visszakapaszkodtak Klujber Katrinék nyakára (12–11). Az FTC hétpercesre nyúlt góljcsendjét Dragana Cvijics törte meg, innentől pedig nem volt már újabb hullámvölgy, 16–12-es vezetéssel vonulhattak szünetre Janurikék. 

A második játékrész ismét francia rohamokkal indult, a fekete mezes házigazda pedig újfent visszakapaszkodott a meccsbe, egy gólra zárkózva. Egyenlíteni azonban ezúttal sem tudott (15–16). Ismét a magyar együttesen volt a sor, hogy egy jó periódust kifogva meglépjen, ez pedig menetrendszerűen össze is jött.

Ezt az FTC ráadásul nem is annyira az ellenállhatatlan támadójátéknak, mint inkább a nagyszerű pillanatokat kifogó Januriknak köszönhette, aki kilenc perc alatt öt védést tett a közös jó teljesítményhez. A 39. percben vissza is állt a szünetben látott négygólos különbség a csapatok között (20–16). 

Innentől a Fradi végig kontroll alatt tartotta a mérkőzést, 23–18-nál öt, majd 27–21-nél hat góllal is meglépve. Ekkor már csak hét perc volt hátra, a Brest pedig mindent egy lapra feltéve gyors, lendületből végigvitt akciókból próbált zárkózni. Komoly oka azonban a zöld-fehér drukkereknek nem volt az aggodalomra, az utolsó percnek is négygólos fórból ment neki a tizenháromszoros magyar bajnok, amely a véghajrában még növelni is tudta előnyét, Klujber állította be a 31–26-os végeredményt. 

A nyártól már a Ferencvárost erősítő Valerija Maszlova hétszer talált be. A találkozó legeredményesebbjeként Malestein tízszer vette be a hazai kaput, Bölk hét góllal, a második félidőben parádézó Janurik 14 védéssel járult hozzá a sikerhez.

Szombaton a DVSC Schaeffler nagy csatában búcsúzott a legutóbbi három kiírásban diadalmaskodó Vipers Kristiansand ellen, így a Ferencváros, valamint a – nyolc között épp a címvédő norvégokkal találkozó – Győri Audi ETO maradt versenyben azért, hogy ott legyen a június első hétvégéjén Budapesten sorra kerülő négyes döntőben.

A nyolc között az Esbjerg vár az FTC-re.

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, 2. MECCS

Brest Bretagne (francia)–FTC-Rail Cargo Hungaria (magyar) 26–31 (12–16)
Továbbjutott: az FTC 59–56-os összesítéssel. 

A negyeddöntő párosítása (április 27/28. és május 4/5.)
Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand (norvég)
Metz HB (francia)–CSM Bucuresti (román)
Odense HB (dán)–SG BBM Bietigheim (német)
Team Esbjerg (dán)–FTC-Rail Cargo Hungaria

(MTI/Index)

Rovatok