Index Vakbarát Hírportál

Harmincnyolc (!) gólos győzelemmel lépett Párizs irányába női kéziválogatottunk

2024. április 11., csütörtök 16:55

A magyar női kézilabda-válogatott a papírformának megfelelően kiütéses, 49–11-es győzelemmel kezdte a debreceni olimpiai selejtezőtornát, igaz, nem a két nappal ezelőttig ismert Kamerun, hanem a beugrós Nagy-Britannia ellen. A Főnix Arénában zajló tornán Svédország és Japán vesz még részt, a kvartett első két helyezettje pedig indulási jogot szerez a párizsi játékokra.

Kedden még Kamerun ellen készült a magyar női kéziválogatott, csütörtökön mégis Nagy-Britannia ellen lépett pályára a debreceni olimpiai selejtező első mérkőzésén. A kvartettben a magyar és a brit válogatott mellett a favorit Svédország és az előzetes esélylatolgatás alapján a mieinkkel a kvótáért vasárnap este ki-ki meccset vívó Japán legjobbjai szerepelnek még. Az afrikaiak hivatalosan utazásszervezési problémák miatt nem tudtak részt venni a tornán.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitányának játékosai hetek óta fogadkoznak, a férfiválogatott Tatabányán bemutatott teljesítménye és végül sikeres kvótaszerző hadjárata lebeg példaként a szemük előtt. Mindent elkövetnek azért, hogy hasonló kézilabdaünnepet élhessenek át ezen a „sporthétvégén” Debrecenben, mint tették sporttársaik szűk egy hónapja.

Az első lépést az úton a britek elleni meccs megnyerése jelentette. Ne szépítsük a dolgot, bár sokak „sötét lóként” titulálják a csoportba utólag behívott, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) hivatalos kommunikációja szerint az „Új piacok programmal” összefüggésben Kamerun helyére szabadkártyával meghívott csapatot, valójában csakis a győzelem számszerű különbsége lehetett kérdés.

A brit kézilabdázásban nyoma sincs a profizmusnak, csapatuk egyetlen világeseménye a 2012-es londoni olimpia, azon is rendezőként, szabad kártyával indulhattak el – hát gyorsan verbuváltak is egy keretre való, a játék iránt amatőrként érdeklődő lányból egy csapatot. A hirtelen jött fellángolás azonban nem tartott soká, az együttes öt meccsből öt vereséggel zárt a játékokon, és azóta sem járt közelében egyetlen Európa- vagy világbajnoki, nemhogy olimpiai kvalifikációnak sem.

Minden szinten amatörizmus

Beszédes történet a múltból – az azóta megszűnt –, épp a londoni olimpiát követően alapított, többnyire kinn élő magyarok alkotta London Angels HC két idény alatt az amúgy ugyancsak amatőr első osztályig tudta verekedni magát a helyi bajnoki piramisban. Az együttes ma már nem létezik, fuzionált a Cambridge helyi csapatával.

Kondor Gábor korábbi alapító és csapatvezető anno úgy írta le a helyi kézis életet, mint ami csak jelképesen létezik, akkor is a játszani kÍVánók zsebéből finanszírozva: profizmusnak se híre, se hamva.

Golovin sem kertelt, a rajtot megelőző médianapon kijelentette, bár nem sokat tud a csütörtöki ellenfélről, amennyi infót sikerült neki és stábjának begyűjtenie, az alapján Kamerunnál is gyengébb csapatról van szó. Jóformán két erénye van a riválisnak: hogy rendkívül fiatal (jelentős többségében U21-es), a sportágat szenvedélyes szerető játékosokból áll. A sorból épp a csapatkapitány, a 32 esztendős Marta Tubacka lóg ki, aki a Liverpool HC játékosa.

A britek legutóbb hivatalos mérkőzést a 2023-as vb előselejtezőjében vívtak, akkor Törökországban két sima vereséggel búcsúztak a sorozattól, előbb 39–14, majd 44–16 lett a „házigazda” javára. Így, idézőjelben, mert egyébként a britek lemondtak a saját rendezés lehetőségéről – nemzetközi mérkőzéshez megfelelő, a büdzséjükbe is beleférő csarnok hiányában. Legutóbbi tizenhárom meccsét kivétel nélkül elbukta, története során mindössze két győzelme van, egy épp a törökök ellen, egy meg Angolával szemben – miként azt kezdés előtt a helyi műsorközlő is kiemelte. Slussz.

Az sem véletlen, hogy ők maguk is azt emelték ki a meccs előtt, mekkora élmény lesz a hatezer fő befogadására alkalmas arénában, várhatóan több ezer néző előtt pályára lépni az olimpiai indulásért reális esélyekkel hajtó riválisokkal szemben. A Főnix Aréna kezdésig úgy harmadáig telhetett meg, a jegyeladási felületeken elérhető adatokból arra lehet következtetni, hogy pénteken és vasárnap azért jóval komolyabb lesz a létszám, noha a tatabányaihoz hasonló telt ház nem várható. 

Pillanatig sem volt kérdéses

Az első gólt, majd nem sokkal később a másodikat is Győri-Lukács Viktória szerezte. A második perc hajrájában jött el a vendégek nagy pillanata Lea Davies átlövőből, talpról megszerezte az első góljukat. Mire rendesen megünnepelték volna, már Klujber Katrin találatával ismét kettő volt közte, az ötödik perc végére pedig már négy, Klujber hetesből alakította 5–1-re az állást. 

A 14. percben értünk tíz gólhoz, Kuczora Csenge jegyezte – miközben a britek még mindig „csak” kettőnél jártak. Negyedórányi játék után mintha csak behúztuk volna a kéziféket, három találatot is engedtünk zsinórban az addig összesen csak kettőt szerző fehér mezeseknek, miközben Klujber egy hetest is elhibázott (10–5). A rövidzárlat szerencsére tényleg rövidnek bizonyult. Három perccel később már 14–5 állt az eredményjelzőn, időt is kért Mark Hawkins szövetségi kapitány. Daviesék pedig jó tíz percig nem is szereztek újabb találatot is – akkor is, rövid időn belül a második megítélt hetesükből tört meg a jég (19–6). 

A játékrész utolsó találatát – két másodperccel a dudaszó előtt – Faluvégi Dorottya szerezte egy a hatos előterében visszaszerzett labdából, így 24–6-os, tizennyolc gólos fórral vonulhattak szünetre a mieink. 

Szünet után nyílt ki igazán az olló

Komolyabb brit feltámadástól fordulás után sem kellett félnünk, az első öt perc 3–1-es részeredményt hozott, így a 35. minutum végére már húsz találat volt a két együttes között. A valóban lelkes, ám teljesen amatőr brit válogatott tagjai ráadásul a végjátékra érezhetően el is fáradtak. Az utolsó húsz percben folyamatosan erőltetett hét a hat elleni, kapus nélküli játékból sem jött ki jól – a mieink vagy fél tucat gólt szereztek a saját térfelükről... Így az olló még az első félidőben látottnál is gyorsabban nyílt a csapatok között. 

Pedig egy idő után mintha csak a magyar kispad jelezte volna a pályán lévőknek, inkább ne dobják rá a labdát harminc-harmincöt méterről, próbálják helyette kijátszani az akciókat, és olyan befejezéseket erőltetni, amelyek a svédek és a japánok elleni játékszituációkban is adódhatnak majd. 

„Tavaszi szél vizet áraszt...” – zengte a lelátó, miközben apadatlanul érkeztek a magyar gólok. Az 50. perc hozta a 40. magyar találatot – Simon Petra lőtte leindítás után (40–9). 

A vége így is több mint tekintélyes, harmincnyolc gólos siker lett (49–11).

A mieink legeredményesebb játékosai Faluvégi Dorottya és Pásztor Noémi voltak, egyaránt hét-hét találattal. De Bordás Réka kivételével minden nevezett mezőnyjátékosunk szerzett legalább egyet. A briteknél Lea Davis volt a leghatékonyabb a kapunk előtt, ő négy találatot hozott össze. Faluvégit a mérkőzés legjobbjának is megválasztották. 

A csütörtöki program második összecsapásán a svédek hozták a kötelezőt Japán ellen.

A skandinávok az első pillanattól kezdve a gyors lerohanásokat, illetve a keresztjátékot erőltették. Előbbiből kétszer a balszélen játszó Elin Hansson, illetve utóbbiból egyszer a vonalról a Győr kiválósága, Linn Blohm volt eredményes. Ez a taktika viszont csak a hetedik percig működött, ugyanis a japán kapus elkapta a fonalat. Védéseit pedig csapattársai gólokkal honorálták, néhány momentummal később már 5–5 állt az eredményjelzőn. Nemhogy elhúzni, dominálni sem igazán sikerült a sárga mezeseknek, ez pedig Tomas Axnér szövetségi kapitánynak is szemet szúrt, negyedóra játék után időt is kért (10–9). A rövid megbeszélés viszont jól sült el a svédeknek: a félidő hátralévő részét 7–4-re megnyerték, így négygólos előnnyel zárták az első harminc percet (17–13).   

A fordulást követően sem vettek vissza a csapatok a tempóból: tíz perc alatt hat japán, és öt svéd gól esett. Habár nem játszott tudásához mérten a svéd alakulat – feltehetően a holnapi magyarok elleni kulcsfontosságú összecsapás miatt –, a pontatlanabb játék is elég volt a megnyugtató előnyre a véghajrá előtt (24–19). A nagy különbség egyik oka, hogy az utolsó percekre már láthatóan elfáradtak a japánok, – na meg persze nem lekicsinyítve a svédek győzelmét –, kijött az osztálybeli különbség is a két csapat között. Végül 35–28-as győzelemmel kezdte a selejtezős tornát Svédország, amely jó alaphangot jelentett számukra a hétvége további összecsapásaira. 

Női kézilabda, olimpiai selejtezőtorna, Debrecen

1. forduló:

A további program:

2. forduló (április 12., péntek):

3. forduló (április 14., vasárnap):

A magyar női válogatott kerete

(Borítókép: Pásztor Noémi a Magyarország–Nagy-Britannia olimpiai selejtező-mérkőzésen 2024. április 11-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok