Index Vakbarát Hírportál

Sírból kapaszkodott vissza a Veszprém, előnyből várhatja a BL-visszavágót

2024. április 25., csütörtök 20:36 | három hónapja frissítve

A Telekom Veszprém 32–31-es győzelmet aratott az Aalborg ellen férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. Momir Ilics együttese rosszul kezdett, végig hátrányban volt, majd az utolsó pillanatban sikerült megfordítani a mérkőzést. Ennél hihetetlenebb forgatókönyvet aligha lehetett volna írni.

Az egész szezont erősen meghatározó párharc következett a Telekom Veszprém számára. Momir Ilics együttese az Aalborg Handbolddal csapott össze a férfi kézilabda-Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A tét a sorozat kölni négyesdöntője, ahol a bakonyiak 2022-ben, míg az északiak 2021-ben jártak legutóbb. Érdekesség, hogy a veszprémiek a két évvel ezelőtti negyeddöntőben éppen a dánokat ejtették ki. Mindkét csapat története első BL győzelmére hajt. A magyar bajnok eddig négyszer, a dán együttes pedig egyszer maradt alul a fináléban.

Nem csak a két klub, hanem az ötkarikás játékok után visszavonuló Mikkel Hansennek is hiányzik a BL serleg a „gyűjteményéből”. A dánok balátlövője volt olimpiai-, világ- és Európa-bajnok is, de egyik klubcsapatával sem ülhetett fel Európa trónjára, ezúttal a Veszprém foszthatja meg ettől.

Az imént említett párharc volt a két csapat legutóbbi „randevúja”. Az odavágót a mostanihoz hasonlóan Veszprémben rendezték, amely 36–29-es hazai sikert hozott. Ez az előny elegendőnek bizonyult az „Építők” számára, így a visszavágón belefért a 37–35-ös vereség. Egyik csapatban sem maradtak túl sokan az akkori főszereplők közül, de ami a legpikánsabb, hogy Lukas Sandell, a Veszprém svéd jobbátlövője a 2022-es negyeddöntőben az Aalborgot erősítette.

A Veszprém a negyeddöntőbe jutásért kettős sikert aratott az OTP Bank – Pick Szeged ellen. A bakonyiak a csütörtök esti mérkőzésre is az ősi rivális legyőzésével hangoltak. Az Aalborg második helyen végzett a Bajnokok Ligája A jelű csoportjában, így nem kellett pályára lépnie a sorozat előző fordulójában. A dánok a bajnokságban már biztos résztvevői a rájátszásnak, miután a középszakaszban hibátlanul vezetik a kvartettjüket.

Rossz veszprémi kezdés, majd mesébe illő fordítás

Szinte természetesnek mondható, hogy a találkozóra minden jegy elfogyott, így a főszereplőket telt ház és valódi pokol fogadta a Veszprém Arénában. Ami inkább csodaszámba ment, hogy mindkét csapat a legerősebb összeállításában léphetett pályára. A mérkőzést nem kezdték jól a hazaiak, a támadásoknál sok rossz döntés született, a vendégek pedig higgadtabbak voltak a befejezéseknél. Momir Ilicsnek már a kilencedik percben időt kellett kérnie, mert csapata csak egyetlen gólt szerzett addig (1–5). A bakonyiak a belső hármas lecserélésével érkeztek meg a mérkőzésbe, a különbséget a 19. perc kezdetén sikerült csökkenteni (8–10). Ekkor Stefan Madsen, az Aalborg vezetőedzője kért időt, csapata pedig véget vetett a veszprémi felzárkózásnak. Nem túl szerencsés, de ki kell mondani, hogy a magyar bajnokot Rodrigo Corrales védései tartották mérkőzésben. A támadók nehezen bírtak a vendégek masszív védekezésével. 

A szünetben 17–12-re vezettek a dánok, teljesen megérdemelten.

A Veszprémnek nem volt más választása, meg kellett nyomnia a második félidő elejét. A játékrész első felében az északiak tartották előnyüket, majd támadásban alábbhagyott a pontosságuk. A hazai kapuban Mike Jensen váltotta Corralest, aki védéseivel adott némi lendületet. Sok esélyük volt az „Építőknek”, hogy utolérjék ellenfelüket, végül az 53. percben, 27–27-nél sikerült ez. A csattanó azonban a legvégén jött, miután a vendégek részéről Mads Hoxer néhány másodperccel a vége előtt eladta a labdát, Omar Jahja pedig végigfutott, majd az utolsó pillanatban bevette Niklas Landin kapuját. A játékvezetők végül megadták a találatot, a Telekom Veszprém 32–31-re legyőzte az Aalborgot. A bakonyiak egyszer vezettek, mégpedig a legvégén. Egy biztos, a jövő szerdai 60 perc sem lesz egyszerűbb.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntő, első mérkőzés

lövések/gólok: 49/32, illetve 45/31
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 4 perc

A visszavágót május elsején, 18:45-kor rendezik meg Dániában.

Rovatok