Index Vakbarát Hírportál

A Szeged és a Veszprém is győzött, jön a 23. kupaderbi

2024. május 18., szombat 17:08 | aznap frissítve

Az OTP Bank-Pick Szeged végig kiélezett mérkőzésen végül 39–33-ra múlta felül a története során először final fourban szereplő HSA NEKA együttesét a tatabányai férfikézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének szombati, első elődöntős találkozóján. A második párharcon a címvédő Telekom Veszprém végig kézben tartva a mérkőzést 38–27-re legyőzte a tavalyi bronzérmes Dabas KC-t, így vasárnap 18.00-kor a 23. Szeged–Veszprém kupadöntőt rendezik meg.

Út a négyes döntőig

Az OTP Bank-Pick Szegednek a négyes döntőbe jutásért csupán egy meccset kellett játszania, a PLER-Budapest ellen, amely 38–31-es győzelmet hozott Kárpáti Krisztián csapatának. Ellenfelének, az először final fourban szereplő HSA NEKA-nak már hosszabb út vezetett Tatabányáig: először a másodosztályú Tatai AC-t (40–22), majd a Balatonfüredi KSE-t (32–26), a negyeddöntőben pedig a CYEB-Budakalászt (36–30) kellett legyőznie. 

A pest vármegyeieknek három fordulót kellett megvívniuk: először a Ceglédi KK-t (37–27), majd QHB Egert (30–25), végül pedig a MOL Tatabányát (35–28) győzte le simán, és jutott harmadjára a kupasorozat legjobb négye közé. A bakonyiak riválisukhoz hasonlóan az utolsó fordulóban csatlakoztak, és győzték le magabiztosan az FTC-Green Collectet.

OTP Bank-Pick Szeged–HSA NEKA

Nem is kérdés, hogy a Tisza-partiak voltak az esélyesebbek, viszont könnyű mérkőzésre biztosan nem számíthattak.  Tekintettel arra, hogy Sótonyi László csapata tét nélkül játszhatott, ugyanis már a bejutással történelmi sikert hajtott végre. 

Meglepetésre Mikler Roland nem szerepelt az elődöntős keretben, helyette a 25 éves saját nevelésű kapust, Nagy Martint nevezte a kapitány, aki kezdőként kapott lehetőséget. Mégis láthattuk egy Miklert a pályán, méghozzá öccsét, Krisztiánt az ellenfél oldalán. 

A NEKA fantasztikusan a kezdő sípszótól felvette a lépést a Szegeddel: hiába szerezték meg rendre a kék-fehérek a vezető találatot, a válasz azonnal érkezett a túloldalról. Sőt, a kilencedik percben Sztraka Dániel gólja egygólos fórt jelentett számukra  (6–5).  A BL-kerettel felálló Szeged a következő momentumokban sem égett magas hőfokon, a balatoniak a hibákat kihasználva már három góllal is megléptek (10–7). Ahogy várható volt, nem kellett sokat várni a fordításra, 5–1-es sorozattal már ismét Dejan Bombacék vezettek (12–11). A meggyőző, magabiztos játék azonban még váratott magára...

A félidő utolsó öt percében sem mutatták igazi arcukat a szegediek, a minimális vezetést azonban megszerezték a második harminc percre (17–15). 

A második játérészt sem kezdték szégyenlősen a piros mezesek, két gyors góllal köszöntek be a kezdés után, ezzel ismét döntetlen állt az eredményjelzőn (18–18). Ekkor azonban újat húzott Sótonyi és elővette a hét a hat elleni játékot, amiből többek közt három üres kapus gólt is kaptak, a Szeged  leginkább ennek köszönhetően öttel is meglépett (28–23). Ezután ismét megakadt a Tisza-partiak gépezete: 7–4-es szériával már ismét lőtávolságba került a NEKA a véghajrá előtt (32–30). De ha még ez nem lett volna elég: a csapat legjobbja, a szlovén Mario Sostaric egy arcra ütés után piros lapot kapott.. 

Az utolsó percekben azonban hibát hibára halmozott Sótonyi fiatal csapata, a Szeged pedig rendre kihasználta a felkínált lehetőséget. Hol üres kapus, hol ziccergólokkal operált, és végül (a játék képe ellenére) nagy különbséggel, hat góllal múlta felül a NEKA együttesét (39–33). 

Telekom Veszprém–Dabas KC

2–2 után zsinórban négy veszprémi találat következett, amivel már a nyolcadik percben nagyobb különbség alakult ki (6–2). A bakonyiak nem akarták elkövetni azt a hibát, amelyet riválisuk az első összecsapáson, már a meccs elején el akarták dönteni a találkozót, azonban a zöld mezesek ezt mésképpen gondolták: Ács Tamás góljainak és Pallag Péter nagyszerű védéseinek köszönhetően a dabasiak két gólra zárkóztak a 14. percben (10–8). A Veszprém azonban két találatnál közelebb nem engedte Tomori Győző csapatát, sőt néhány minitummal később már öttel is meglépett (15–10). Az utolsó tíz percben egymást váltották a találatok, végül a korábban kiépített ötgólos fórt meg is tudta tartani a Veszprém a gólzáporos félidő végére (22–17). 

A második játékrész dabasi szempontból szörnyen indult: négy technikai hiba és ugyanennyi kapott gólnak köszönhetően már kilencgólos differencia volt a két csapat között (26–17). Majdnem hat perc után érkezett az első találat a 13-szoros válogatott Zdolik Bencétől, majd további kettő az irányító, Török Ádámtól, ezzel ismét kicsit kozmetikázva az eredményen (26–20). Majd jött az újabb bakonyi roham, ami ezúttal már a tízgólos különbséget jelentette a 46. percben (31–21). 

Az utolsó negyedórában mindkét csapat – már a holnapi összecsapásokra készülvén – visszavett az iramból és cseréket is bevetett. De ezzel együtt is tovább tudta növelni a differenciát a fehér mezes Veszprém, és végül magabiztos, 11 gólos győzelmet aratott (38–27). 

A két ász győzelme egyben azt is jelenti, hogy a kupasorozat történetének 23. Szeged–Veszprém rangadója lesz vasárnap. A Tisza-parti alakulat a nyolcadik, az abszolút rekorder rivális pedig a 31. győzelmét zsebelheti be.

Férfikézilabda Magyar Kupa, négyes döntő, elődöntő:

vasárnap játsszák:

Rovatok