Index Vakbarát Hírportál

Győrben a magyar férfi kézilabda-válogatott is legyőzte Szlovéniát

2024. július 13., szombat 19:56

Hiába a kétgólos félidei hátrány, az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott 29–25-re legyőzte a szintén olimpiai résztvevő Szlovéniát szombaton, a Győrben rendezett felkészülési mérkőzésen. A női kézilabda-válogatott szintén a szlovénok legyőzésével hangolt a párizsi ötkarikás játékokra.

Ahogyan arról az Index is beszámolt a nyári párizsi olimpián a női és a férfi kézilabda-válogatottnak is szoríthatunk. A selejtező persze a férfiak mezőnyében sem volt gyerekjáték, ám végül megannyi fordulat után csak-csak kiizzadta a magyar férfi kézilabda-válogatott. Bartucz László védései és Imre Bence parádéja párizsi kvótát ért Chema Rodríguez együttesének, miután 30–27-re győztek Portugália ellen. Így 2012 után ismét kvótát szereztek az olimpiai kézilabdatornára a férfiak.

Ehhez mérten a hamarosan startoló olimpia előtti felkészülési mérkőzések sem maradhattak el, így a női együtteshez hasonlóan a férfiak is Szlovénia ellen játszottak barátságos mérkőzést Győrben. 

Ráadásul nem csak az eredmény, de a mérkőzés kimenetele is meglehetősen hasonlóan alakult, ugyanis a nők győzelmét követően, Győrben 29–25-re a férfi kézilabda-válogatott is legyőzte Szlovéniát. 

Az első félidőben a támadásban elkövetett hibákat védekezésben próbálta ellensúlyozni a magyar együttes, de ez csak a 24. percig sikerült, utána Mikler Roland védései ellenére elléptek a vendégek és a szünetben 14-12-es előnyben voltak – derül ki az MTI beszámolójából. 

A csereként beállt Bartucz László is remekelt a kapuban, csapata pedig a 14. percet (6–5) követően a 43. percben vezetett ismét (20–19). A hibák számát elsősorban védekezésben sikerült csökkenteni és mivel tíz perc alatt 7–1-es sorozatot produkáltak, tíz perccel a vége előtt már 24–20-ra vezettek. Már három és fél perc sem volt hátra, amikor Blaz Janc és Sipos Adrián összekülönbözött egymással a pályán, ebből egy szempillantás alatt tömegjelenet alakult ki az egyik kapu előtt. Ilyesmi kézilabdameccsen ritkán fordul elő, de a két csapat edzőmérkőzésén már tavaly januárban is megtörtént.

Mikler Roland és Bartucz László is kilenc védéssel, míg Rosta Miklós és Bánhidi Bence 5–5 góllal vette ki a részét a sikerből, a túloldalon Blaz Janc hét góllal, Klemen Ferlin és Urban Lesjak hat-hat védéssel zárt.

A két csapat 31. alkalommal találkozott egymással, 14 szlovén győzelem és egy döntetlen mellett ez volt a 16. magyar siker.

A magyarok jövő pénteken Stuttgartban a házigazda németekkel, másnap ugyanott Japánnal játszanak edzőmeccset. A párizsi olimpián először július 27-én Egyiptom ellen lépnek pályára.

Rovatok