Index Vakbarát Hírportál

A Veszprém kiütötte a sztárcsapatot, a PSG története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte

2024. szeptember 19., csütörtök 20:16

A Veszprém gyakorlatilag bedarálta és 41–28-ra megverte az ugyancsak sztárokkal felálló francia Paris Saint-Germaint a férfikézilabda Bajnokok Ligája második fordulójának csütörtöki játéknapján. Az OTP Bank–Pick Szeged kilencgólos hátrányból visszakapaszkodott, végül azonban 31–30-ra kikapott a Barcelona otthonában.

A Szeged és a Veszprém is fantasztikusan kezdte múlt héten a Bajnokok Ligája szezont: előbbi 32–29-re a Magdeburgot, utóbbi 32–31-re a Füchse Berlint verte az első körben – de most sem várt kisebb feladat két nagy csapatunkra. 

A csütörtöki kézilabdaest igazi csemegével, a Veszprém és a Paris Saint-Germain mérkőzésével kezdődött a Veszprém Arénában. A piros mezes hazaiak magabiztosan rajtoltak, a vezetőtalálatot Nedim Remili révén meg is szerezték. A válasz azonban gyorsan érkezett Kamil Syprzaktól. A kezdeményezést nem adta át Xavi Pascual csapata: 4–4 után megérkezett a lövőkedve a játékosoknak, és 5–1-es sorozattal már 9–5-re vezetett a 14. perc első másodperceiben. 

A játék képe a játékrész második felében sem változott: a bakonyiak uralták a találkozót, a kék mezes franciák pedig igyekeztek tartani a lépést az ellenféllel – ez azonban nem sikerült. Az olló nyílt, a 25. percben az orosz Sergei Koszorotov találata már a hatgólos fórt jelentette a magyar csapat számára. Végül a szünet előtti utolsó percekben sikerült közelebb férkőznie a franciáknak, háromgólosra faragták hátrányukat, így 18–15-ös állással mentek öltözőbe az alakulatok. 

A második félidő első percei nem alakultak jól a Veszprémnek, a PSG két gólra is felzárkózott, a hazai csapat azonban gyorsan felébredt: hat perc alatt 10–1-es (!) sorozatot produkált, és a 42. percben már tíz gól volt a differencia a két együttes között (32–22). Hasonlóan a játékosokhoz, a közönség sem kímélte a PSG-t, rájuk számolt…

A véghajrában már csak egy kérdés maradt, elszenvedi-e története legnagyobb vereségét a párizsi alakulat, avagy sikerül kozmetikázni az addigi igen csúfos eredményen. A klub 2005-ben a német Kiel ellen kapott ki 44–28-ra, de tegyük hozzá, hogy az akkori PSG, nem ez a PSG volt. 

Történelmi vereségét végül nem szenvedte el a francia alakulat, az eredmény azonban így is igen kellemetlen: a Veszprém 41–28-ra, 13 góllal nyert.

Remekül kezdtek a katalánok és sok hibával a szegediek, de a negyedik perc után nem nőtt tovább a különbség. A magyar együttesnek négygólos hátrányt követően az egyenlítésre is lett volna esélye, de több ziccert is elrontott. A 14. percben még csak 10–8 volt az állás, de a kevesebb hibával, pontosabban játszó házigazda 8–1-es sorozattal állva hagyta a vendégeket. A különbséget a szegediek rengeteg hibája miatt nem tudták csökkenteni aszünetben, így a Barca 20–12-es előnyben volt.

A folytatásban pedig már a kétszeres olimpikon, pénteken 40. születésnapját ünneplő Mikler Roland állt a vendégek kapujába, amelyben egy védéssel és egy gólpasszal mutatkozott be. Részben erre alapozva némileg csökkentette hátrányát a vendégcsapat (22–17), de erre egy négyes gólsorozattal válaszolt a spanyol bajnoki címvédő. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Dika Mem – akit a közelmúltban hírbe hoztak a Veszprémmel – súlyosnak tűnő vállsérülést szenvedett, de miután négyen vitték le a pályáról, egy perc múlva visszatért és leült a kispadra. Talán az ötven szegedi szurkoló időszakos bíztatása is jó hatással volt a vendégekre, akik ekkor sokkal összeszedettebben kézilabdáztak, és előbb 27–22-re felzárkóztak, majd alig több mint két perccel a vége előtt mínusz egyre feljöttek.

A szegedieknek a pontszerzésre, vagyis az egyenlítésre az üres kapus játék és egy labdaeladás miatt végül nem volt esélyük, de a második félidőt 18–11-re megnyerték, és végül 31–30-as Barcelona-győzelem lett a találkozó vége. 

Férfikézilabda, Bajnokok Ligája

második forduló, csütörtöki játéknap:

Rovatok