Index Vakbarát Hírportál

Súlyos vereséggel indult a kosárlabda-Eb

2009. június 7., vasárnap 17:52 | aznap frissítve

A pontatlanul és sok hibával játszó magyar válogatott 16 pontos vereséggel kezdte a női kosárlabda Európa-bajnokságot. Rátgéber László együttesét a csoport leggyengébbnek tartott csapata, Görögország verte.

Váratlan vereséggel kezdett a magyar válogatott a női kosárlabda Európa-bajnokságon, amikor vasárnap kikapott az esélytelenebbnek tartott görögöktől a lettországi Liepajában.

Idegesen kezdtek a csapatok, az első kosarat Fegyverneky Zsófia dobta, ekkor vezetett utoljára a magyar együttes. A színvonalra jellemző, hogy három és fél perc elteltével még mindig csak 2-2 állt a táblán.

A nyitónegyed hátralévő része még elkeserítőbben alakult (16-4), a magyarok sorra kapták a támadó faultokat az orosz játékvezetőtől, miközben az elvileg szerényebb görögöknél a spanyol Valenciát és a WNBA-t is megjárt Evanthia Malci mindenhonnan tüzelt.

A katasztrofális kezdést (15-ből mindössze 2 sikeres mezőnykísérlet) a folytatás sem feledtette: mindenhová odaért egy görög kéz, a magyar dobások kiperdültek.

A vezér Vajda Anna a 14. percben már három személyi hibánál járt, az önbizalomtól duzzadó kék-fehéreknek minden bejött, így a nagyszünetben 34-12 volt az állás a csoport leggyengébbnek tartott gárdája ellen.

A félidő statisztikájából kitűnt, hogy a görögök 41, míg a magyarok csak 17 százalékosan céloztak a mezőnyből, az ellenfél ötször állhatott a büntetővonalra, Fegyvernekyék egyszer sem, és a négy görög labdaeladással szemben 12 állt.

Térfélcsere után a magyar csapat ugyanúgy sok hibával játszott, így esélye sem volt a felzárkózásra. Ennek köszönhetően még a tíz pontos különbség is csak álom volt. A 44-32-ről induló záróetapban három támadásnál is volt lehetőség elmozdulni a -11 pontról, ehelyett -18 lett, ezzel eldőlt a meccs.

Rátgéber László tanítványai a vártnál kevesebb önbizalommal és több hibával kezdték meg szereplésüket az Eb-n, ráadásul hétfőn, a tavaly olimpiai résztvevő házigazdák ellen már egyértelműen nem ők lesznek az esélyesek. A B csoport második fordulójában a lett-magyar összecsapás közép-európai idő szerint 19:15 órakor kezdődik.

Eredmény, nyilatkozatok:

1. forduló, B csoport:
Görögország-Magyarország 59-43 (16-4, 18-8, 10-20, 15-11)
Liepaja, 200 néző, v: Maestre (francia), Csernova (orosz), Halliko (észt)
Legjobb dobók: Malci 19, Kalcidu 19, Kalencu 9, illetve Fegyverneky 11, Vajda 9, Bujdosó 7, Vida 7

Rátgéber László szövetségi kapitány: "Gyengén kezdtünk, aztán a második félidőben már jobban kiütközött a küzdőszellem, de kevés kosarat dobó emberünk volt. A bírókkal most nem szeretnék foglalkozni, ahhoz hosszabb idő kellene. Tény, hogy nem mi leszünk a favoritok a lettek ellen."

Vajda Anna: "Nagyon megfogtak a gyorsan kapott hibák, mert utána nem tudtam a kellő keménységgel védekezni. El vagyunk keseredve, de ez nem a világ vége. Nem azért jöttünk, hogy mindenki elverjen bennünket, továbbra is tovább akarunk jutni a középdöntőbe. Ma ijedten játszottunk, egyébként így kezdtük tavaly a selejtezősorozatot is."

Rovatok