Index Vakbarát Hírportál

A Lakersbe igazolt a gettók verőembere

2009. július 4., szombat 14:55

Az NBA egyik leghírhedtebb verőemberét, az ex-houstoni Ron Artestet igazolta le a következő idényre a címvédő Los Angeles Lakers. A 2004-ben a legjobb védőjátékosnak választott Artest nem válogat az eszközökben, az idei rájátszásban kétszer is kiállították 2010-es csapata ellen.

Kockázatos, de a csapat szempontjából igen fontos igazolást ütött nyélbe a Los Angeles Lakers, a címvédő a szezon végén szabadügynökké váló houstoni Ron Artestet szerezte meg öt, vagy - a játékos döntésétől függően - három évre 18 millió dollárért.

A transzfer abból a szempontból meglepő, hogy a Lakers vezére, Kobe Bryant többször is összetűzésbe került a pályán Artesttel, idén kétszer is addig könyökölték egymást, míg a houstonit kiszórták. Bryant megúszta az eltiltást, ennek oka, hogy Artestnek hihetetlen priusza van, nincs az NBA-ben olyan kemény ellenfél, akibe ne kötött volna már bele.

Artestet a világ egyik legjobb védőjének tartják, általában az ellenfél legveszélyesebb játékosának őrzését bízzák rá (a Lakers esetében ez a Bryanttel történő szurkálódás folytatását jelentette az idei rájátszásban), hiszen egyaránt képes a vonalon, és a palánk alatt védekezni, nem válogat az eszközökben, ha ellenfele megállításáról, adott esetben terrorizálásáról van szó.

Néhány emlékezetes Artest-ügy

Artest a liga összes nehézfiújával összverekedett már, de ezen kívül is több érdekes ügynek volt főszereplője. New Yorkban szétvert egy pálya szélére állított kamerát, fogták perbe állatkínzásért (kórosan alultáplált dán dogját elkobozta a hatóság), de előfordult, hogy egy szál fürdőköpenyben érkezett meg csapata edzésére, máskor pedig egyhónapos szabadságot kért, hogy egy R&B-albumot promótálhasson.

A 2004-ben az év védőjátékosának választott játékos a New York-i Queensben nőtt fel, kétszer állt bíróság előtt (egyszer 10 napra rács mögé is került), és az otthonról hozott gettókultúra minden elemét a pályára viszi. Számtalan balhéja közül magasan kiemelkedik az NBA történetének leghosszabb eltiltását hozó verekedés, amely egy Ben Wallace-on ütött fault miatt robbant ki először a pályán, majd folytatódott a lelátón.

Artest 72 meccses eltiltást kapott, ott is hagyta az Indianát, de megjavulnia nem sikerült. Az ellenfelek nem alaptalanul rettegtek tőle, akit ő fogott, annak általában a levegőért is meg kellett küzdenie, és szerencséje volt, ha megúszta néhány könyökössel.

A hírek szerint maga Kobe Bryant hívta fel Artestet, hogy igazoljon a Lakersbe, ami azért is meglepő, mert a két csapat playoffmeccsei közül kettőn is kiállították a houstoni verőembert. Először egy Bryant ellen elkövetett könyöklés miatt (a Los Angeles-i sem volt ártatlan), majd a következő meccsen a palánkot támadó Pau Gasolt regulázta meg.

Rovatok