Index Vakbarát Hírportál

Nem meglepő, ha 50 évesen visszatérek

2009. szeptember 12., szombat 16:24

Michael Jordan péntek este hivatalosan is tagja lett a Kosárlabda Hírességek Csarnokának, amelyet a Sports Illustrated szakírója szerint egyszerűen róla kellene elnevezni. A massachusettsi Springfield College-ban tartott ünnepélyes ceremónián Jordan elmondta, senki ne lepődjön meg, ha 50 évesen újra a pályán látja NBA-meccset játszani.

Letelt a Kosárlabda Hírességek Csarnoka által előírt öt teljes év Michael Jordan visszavonulása óta, így a valaha élt legnagyobb játékos elfoglalhatta vitathatatlan helyét a legnagyobbak között.

Michael Jordan pályafutása számokban

A középiskolai bajnokság MVP-je (1982), az egyetemi bajnokság MVP-je (1984), az év újonca az NBA-ben (1985), 5x NBA MVP, 6x NBA-bajnok, 14x NBA All Star, a legjobban védekező játékos (1996), az All Star zsákolóverseny győztese (1987, 88), 2x olimpiai bajnok (1984, 92), az év sportembere (1991), az évszázad legjobb sportolója (2000), az évtized férfi sportolója (1990). Karrierstatisztikák: 32,292 pont, 6672 lepattanó, 5633 gólpassz-

A 46 éves Jordan a pénteki ceremónián John Stockton, David Robinson, C. Vivian Stringer és Jerry Sloan oldalán lett hivatalosan is tagja a halhatatlanoknak.

A valaha volt legnagyobb kosárlabdázó 23 perces beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette pályafutását, kitért többek között olyanokra is, akikkel legendásan rossz viszonyban volt.

„Ahhoz, hogy folyamatosan a legmagasabb szinten tudj játszani, mindenből motivációt kell merítened, legyen az bármilyen típusú üzenet” – mondta név szerint is kiemelve egyik legnagyobb ellenségét, Isiah Thomast, aki szintén a gála meghívottjai között volt.

Jordan könnyek között kezdte beszédét, de többször is megnevettette a Naismith színházterem 300 nézőjét, többek közt azzal, hogy kijelentette, ha meglátja az őt többször szóban és a pályán is megtaláló Bryan Russelt mezben, habozás nélkül visszatér ő is.

„Ez a pillanat nem egy végszó, hanem kosárlabda-pályafutásom egy logikusan következő lépése. Ne lepődjenek meg, ha 50 évesen egyszer csak meglátnak a pályán. Ne nevessenek, értsék meg, a korlátok, ahogy a félelmek is, néha nem többek puszta illúziónál” – mondta Jordan.

Rovatok