Index Vakbarát Hírportál

Aki tényleg kiemelkedik a mezőnyből

2012. február 9., csütörtök 21:28

A szenegáli Mmadou Ndiaye 226 centiméterével minden idők legmagasabb középiskolás kosarasa lehet. Magassága hivatalosan még nem Guiness-rekord, de az biztos, a jelenlegi legmagasabb NBA-játékos öt centivel alacsonyabb nála.

Ndiaye a Brethren Christian középiskola Warriors nevű csapatában játszik, meccsenként átlagban 22,9 pontot dob, 13,2 lepattanót szerez és 4,7 blokkot oszt ki. Kortársai jóval alacsonyabbak nála, a palánk alatt egyeduralkodó, és a nagy különbség miatt a mérkőzései gyakran burleszkjeleneteket idéznek. Nem tudják blokkolni vagy a lepattanót leszedni előle, de feldobásnál azért ugrották már le.

A magasságára építő játékos szűk technikai repertoárból szerzi pontjait. Edzője, Jon Bahnsen is elismeri: „Most még ennyiből áll a játéka, elkap, lefordul, sarkaz, zsákol.” Bahnsen, aki már nevelt ki NBA-s játékost, úgy véli, Ndiaye is profi lesz egyszer.

A kosaras 2010 szeptemberében egy játékosügynök közvetítésével került az Egyesült Államokba. „Dakarban találkoztam vele először, könnyű volt megtalálni, mert az egész városban csak egyetlen fedett csarnok van.” Ndiaye előkészítő iskolába került, az igazgatónő azonban gyanúsnak találta a tinédzser méreteit, és miután az óriásnövésről látott egy dokumentumfilmet, megvizsgáltatta a kosarast. A fejéről készített MRI kimutatta, hogy az agyalapi mirigyét golflabda nagyságú daganat nyomja, és ez járult hozzá a növekedési hormont is termelő szerv túlműködéséhez és az abnormális növekedéshez. A tumor Ndiaye látóidegeit is nyomta, operáció nélkül egy-két éven belül megvakulhatott volna.

Azóta kétszer is megoperálták, bár nem volt sok esélye rá, hiszen az iskola betegbiztosításával drága műtétet nem lehetett végezni, ha pedig elhagyta volna az iskolát, elvehették volna vízumát. A műtéteket végül egy jótékonykodó házaspár finanszírozta. Bár a tumort eltávolították, a szenegáli fiú még így nőhet néhány centit.

Az NBA-ben már játszottak Ndiayénál magasabb játékosok. Az örökranglistát 231 centiméterrel Gheroge Muresan és Manute Bol vezeti, előbbi állítólag néhány miliméterrel nagyobb volt. A liga jelenlegi legmagasabbja a Houston Rocketsban játszó, 221 centis Hasheem Thabeet.

Mamadou Ndiaye névvel egyébként már volt NBA-játékos, az Atlanta Hawks kosarasa azonban csak 213 centiméter magas volt.

Rovatok