Index Vakbarát Hírportál

Miért halt meg a 22 éves kosaras?

2012. október 12., péntek 15:25

Életének 22. évében elhunyt Morgen Ferdinánd, az élvonalbeli Atomerőmű SE kosárlabdázója. Plézer Gábor, a paksi klub technikai vezetője celmondta, hogy a két hete főartéria-elégtelenség miatt szívműtéten átesett center szerda este lett rosszul. „Múlt csütörtökön került be ismét a szívkórházba, aztán az este összeesett, megállt a szíve, és már nem tudták újraéleszteni" - mondta Plézer Gábor.

Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez, írja a webbeteg.hu.

A szívelégtelenség kialakulása

Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon. A szívelégtelenség (másképpen congestív szívelégtelenség), azt jelenti, hogy a szív nem képes a szervezet tápanyag- és oxigénigényét kielégítő mennyiségű vért pumpálni.

Számos szívelégtelenséghez vezető rendellenességet nem lehet visszafordítani, azonban bizonyos esetekben egyszerűen kezelhető probléma áll a háttérben. Az életmód változtatásai, többek között a rendszeres mozgás, a csökkentett sóbevitel, a stressz és a depresszió kezelése, a súlyfölösleg leadása mind hozzájárulhat a szívelégtelenség romlásának megelőzéséhez, és az életminőség javításához.

A szívelégtelenség elleni legjobb védekezés az, ha megelőzi vagy kezelteti a betegség kialakulásának rizikófaktorait, illetve kezeli a háttérben álló betegségeket, így a koszorúsér betegséget, a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, a cukorbetegséget és az elhízást.

Vannak jelei

A szívelégtelenség tipikus esetben krónikus betegség, lassan, fokozatosan alakul ki. Mivel a szív nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezetbe, nem ürül ki elég gyorsan a vér, megnehezedik a vér visszaáramlása a szervezetből a szívbe, emiatt pedig a májban, a hasban, az alsó végtagokban és a tüdőkben panghat a vér. Innen kapta ez a betegség "a pangásos szívelégtelenség" nevet. A pangó vér légszomjhoz, fáradtsághoz és bokák bedagadásához vezethet.

Ahogy a szervezet megpróbálja kompenzálni a szív csökkent pumpa funkcióját, további tünetek is kialakulhatnak. A szív elkezd egyre gyorsabban verni, izomzata megvastagszik és a kamrák jobban kitágulhatnak, hogy több vért tudjanak befogadni. A kamrák károsodása miatt előfordul, hogy a szív már nem szinkronban ver, ezáltal tovább csökken a szervezet vérellátása.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A krónikus szívelégtelenség tünetei az alábbi panaszok lehetnek:

Az akut szívelégtelenségre figyelmez- tető tünetek

Az akut szívelégtelenség a szívműködés hirtelen károsodásakor alakul ki. Az akut szívelégtelenség tünetei hasonlóak a krónikus szívelégtelenségéhez, azonban hirtelen alakulnak ki és sokkal súlyosabbak.

Az akut szívelégtelenség tünetei közé az alábbiak tartozhatnak.

A szívelégtelenség rendszerint egy krónikus betegség, amely élethossziglan tartó kezelést igényel. A kezelés segítségével azonban az elégtelenül működő szív megerősödhet, és a szívelégtelenség tünetei javulhatnak.

Rovatok