Index Vakbarát Hírportál

Nácizott, megbüntették az izraeli kosárkapitányt

2012. december 4., kedd 14:50

Súlyos büntetést kapott Gáj Pnini, a Maccabi Tel Aviv kosárlabdacsapatának kapitánya, mert meccs közben nácinak nevezte és átkozta az ellenfél egyik svéd származású játékosát. A kosaras vasárnap meccs közben belekötött Jonathan Skjöldebrandba, a Hapoel Tel Aviv egyik játékosába. Pnini gúnyolódott a szőke, kék szemű játékoson, nácinak, fattyúnak nevezte, átkokat szórt rá, amit a svéd-izraeli kosaras válasz nélkül hagyott.

A kamerák rögzítették a történteket, majd az egyik tévécsatornánál szájról olvasó szakértők megfejtették Pnini szavait. Az izraeli televízió többször sugározta képaláírással olvashatóvá téve az elhangzottakat, hatalmas felzúdulást keltve a sportrajongók körében.

A Hapoel Tel Aviv a mérkőzés után feljelentette a Maccabi játékosát az Izraeli Kosárlabda Szövetségnél, amely vizsgálatot rendelt el.

Limor Livnat sportminiszter közleményben ítélte el Pninit, és azonnali, példás megbüntetésére szólított fel, amit a Makabbi Tel Aviv hétfőn meg is tett. Az ötszörös Euroliga-győztes klub hétfői tájékoztatása szerint Pninit a szezon végéig megfosztották kapitányi rangjától, határozatlan időre felfüggesztették csapattagságát, és 100 ezer sékel (ötmillió forint) jótékony célokra költendő bírságra kötelezték.

Pnini bocsánatot kért a svéd játékostól és családjától (akiket meccs közben szintén elátkozott), csapatától és rajongóitól, valamint saját családjától is. „Bocsánatot kérek a viselkedésem miatt. Úgy érzem, csalódást okoztam a bajnokságban, a klubban, a rajongók és a családom körében. Mindent elkövetek, hogy kijavítsam hibámat" - nyilatkozta.

Rovatok