Index Vakbarát Hírportál

Ezért volt jobb Jordan, mint Kobe

2013. május 19., vasárnap 15:21

Hamarosan megjelenik az NBA legeredményesebb edzőjének, Phil Jacksonnak önéletrajzi könyve, melyben Michael Jordant és Kobe Bryantet is összehasonlította a legendás szakember. Jordannel még a Chicago Bulls edzőjeként hat bajnoki gyűrűt nyert, majd rövid időre visszavonult, aztán a Los Angeles Lakersszel ötszörös bajnok lett, így mindkét klasszist nagyon jól ismeri.

A Los Angeles Times által közölt részletek alapján a Jackson a két játékos fiatalkorával is magyarázza a különbséget. „Michael sokkal karizmatikusabb és társaságibb ember volt, mint Kobe. Szeretett együtt lógni a csapattársaival, a biztonsági emberekkel. Kártyázott, szivarozott, mindenkivel poénkodott. Kobe más volt. Már tizenévesként bekerült a profik közé, nem volt lehetősége arra, hogy az egyetemen társasági életet éljen. Amikor a Los Angeles Lakershez került, nem barátkozott a csapattársaival. Viszont amikor a csapatnak jól ment, akkor már ő is sokkal nyitottabb volt a többiek felé" - írja könyvében az NBA legeredményesebb edzője.

Jackson a két kosaras védőjátékát is elemezte. „Nem kérdés, Michael sokkal keményebb, félelmetesebb védő volt. Bármelyik játékost le tudta venni a pályáról lézerpontosságú védekezőjátékával. Kobe meg Michael trükkjein nőtt fel. Gyakran vetettük be a védekezésben titkos fegyverként, ha meg akartunk fordítani egy meccset. Bryant sokkal inkább a ravaszságára hagyatkozott, amikor védekezett, ezért gyakran kockáztatott, amiért időnként megfizettünk" - hasonlította össze a két klasszist. Hozzátette, Jordan erősebb kosaras volt, szélesebb vállakkal, robosztusabb felépítéssel. Nagyok voltak a kezei, így jobban tudta kontrollálni a labdát.

A tizenegyszeres bajnok tréner úgy véli, a két kosárlegenda vezetői képességeit összevetve jött ki leginkább a különbség. „A legnagyobb különbség a két játékos között a meglátásom szerint az, hogy Michael sokkal jobb vezér. Időnként túl kemény volt a csapattársaival, de jelenlétével mesterien tudta kontrollálni a csapaton belüli hangulatot a pályán. Kobe-nak sokáig kellett várnia, hogy elmondhassa ezt magáról".

Kobe pere is befolyásolta

Jackson könyvében azt írja, amikor 2003-ban szexuális zaklatással vádolták meg Kobe-t, nem tuda magát függetleníteni a vádaktól. Régi sebeket tépett fel az eset, egy egyetemi sportoló ugyanis szexuálisan zaklatta az edző lányát korábban. „A történtek hatására feltört bennem a lányom esete óta feldolgozatlan feszültség, és a Kobe-val való kapcsolatomat is eltorzította az egész szezonban. Bármit is tettem, hogy elnyomjam, folyamatosan ott dolgozott bennem a harag". A Bryant elleni vádakat később ejtették.

Az NBA két korszakos játékosának összehasonlítása örökzöld téma az amerikai kosárlabdában, még ha sok értelme nincs is. Nemrég egy zseniális videó készült, ami megmutatta, félelmetes a hasonlóság a két kosaras egyes mozdulatai között, és tényleg igaz, amit Jackson írt, Kobe Jordan trükkjein nőtt fel.

Michael Jordan és Kobe Bryant hasonló megmozdulásai

A 2012-es londoni olimpia előtt kisebb nyilatkozatháborúba kezdett a két klasszis, miután a nyári játékokra készülő Kobe Bryant kijelentette, a mostani válogatottal megvernék az 1992-es Dream Teamet, melyben Jordan mellett Magic Jonhson, Scottie Pippen, Larry Bird és Charles Barkley is játszott.

Az idén ötvenéves Jordan néhány nappal később a sajtóban reagált. „Nagyot nevettem. Elég nagy hülyeség volt összehasonlítania a két csapatot. Ha közülük is tizenegyen kerülnek be a Hírességek Csarnokába, akkor beszélgethetünk arról, melyik csapat volt a jobb. Nem kellene elfelejteni, ők tanultak tőlünk és nem fordítva"

A 34 éves Kobe Bryant súlyos sérülése után lábadozik, az alapszakasz végén, a Golden State Warriors elleni meccsen az Achilles-ina szakadt el, emiatt fél évet kell kihagynia, de vissza akar térni a pályára.

Phil Jackson 2011-ben vonult vissza, azóta nem volt vezetőedző egyik csapatnál sem.

Rovatok