Index Vakbarát Hírportál

Így még senki sem játszott NBA-döntőben

2013. június 21., péntek 11:12

A Miami Heat 95-88-ra nyert a San Antonio Spurs ellen az NBA-döntő hetedik mérkőzésén. A meccsen LeBron James lett az NBA történetében a harmadik olyan játékos, aki két egymást követő szezonban is az alapszakasz legértékesebbje (MVP) és bajnok is lett. Ez korábban csak Michael Jordannek (1991-92), és Bill Russellnek sikerült, igaz, Russell 1961-63 között triplázott a két címmel.

LeBron James 2012 után 2013-ban is a döntő MVP-je lett, csatlakozva a szintén duplázó Kobe Bryant, Hakeem Olajuwon, Shaquille O'Neal és Michael Jordan mellé, van azonban még miért hajtania, O'Neal és Jordan ugyanis sorban háromszor is volt a Finals MVP-je, a Bulls legendás kosarasának ráadásul kétszer is sikerült a triplázás.

James két rekordot is beállított az NBA-döntőben. A csütörtöki, mindent eldöntő mérkőzésen 37 pontig jutva segítette győzelemhez csapatát, korábban csak Tom Hainsohn tudott ennyi pontot dobni és nyerni a döntő hetedik mérkőzésén.

Az elmúlt két NBA-döntőt nézve LeBron fantasztikus formában játszott, idén 25,3 pontos, 10,9 lepattanós és 7 asszisztos átlaggal zárt, de tavaly is a 25-10-7-es átlagmutatónál jobban teljesített, erre rajta kívül még senki nem volt képes a nagydöntőben.

A hetedik, sorsdöntő meccseken általában jól megy King Jamesnek, sorban negyedszer dobott 30 pontnál többet, ebben a kategóriában csak Elgin Baylor, a Minneapolis, majd Los Angeles Lakers egykori játékosa előzi meg öttel. Baylor viszont remeklése ellenére nem nyert soha bajnoki címet, pedig 1959 és 1970 között nyolcszor is játszott a döntőben.

„Tavaly, amikor itt ültem, azt mondtam, hogy az volt a legnehezebb dolog, amit valaha elértem. Most azt kell mondjam tavalyi énemnek, hogy tévedett. Ez volt a legnehezebb bajnoki cím. Arra értem, amin keresztülmentünk ebben a rájátszásban, vereséggel kezdtünk, de kiegyenlítettünk. Aztán a hatodik meccsen az életünkért küzdöttünk, amikor 28 másodperccel a vége előtt 5 ponttal vezettek” - mondta James a döntő után, aki ezekkel a szavakkal búcsúzott az újságíróktól: „Kérlek, hogy motiváljatok a jövőben is. Szükségem van rátok. Köszönöm.”

A Heat nagyot küzdött a rájátszásban, a főcsoportdöntőben és a döntőben is a hetedik meccsen döntötte el a sorozatot. Ilyenre korábban csak kétszer volt példa, 1962-ben a Boston Celtics, 1988-ban pedig a Los Angeles Lakers nyerte hét meccsel a konferenciáját és a döntőt is.

Ugyancsak a Heat a harmadik olyan csapat, amely a hetedik meccsig nem vezetett a sorozatban, végig a San Antonio volt előnyben és a Miaminak kellett lépést tartani velük, csak akkor kerültek előnybe, amikor számított, a hetedik, mindent eldöntő mérkőzésen. 1969-ben a Celtics és 1978-ban a mostani Wizards elődje, a Washington Bullets nyert még úgy, hogy a hetedik meccsig nem vezetett a sorozatban.

LeBron James' AMAZING Game 7 performance!

Dwayne Wade, aki egyetemi csapata óta 3-as mezben játszik, a  harmadik bajnoki címe után átkeresztelte magát, és felvette a „Three”, vagyis Három keresztnevet, és addig nem volt hajlandó válaszolni az újságírói kérdésekre, amíg nem új nevén szólították.

A San Antonio Spurs hatodszor jutott el az NBA-döntőbe, eddig ötből ötször nyertek, a franchise történetében ez volt az első elbukott döntőjük.

A hazai pálya előnye korábban is megmutatkozott, az NBA-döntők hetedik meccsét eddig 18 alkalomból 15-ször a hazai csapat nyerte, köztük az utolsó hatot sorban. Utoljára a Washington Bullets tudott vendégként nyerni a hetedik meccsen, még 1978-ben a a Seattle SuperSonics ellen.

A vesztes Spurs vezetőedzője, Gregg Popovich a vereség ellenére pozitívan értékelte a szezont: „Nagyszerű döntő volt. Mi sem élvezzük, ha kikapunk, de most a jobb csapat nyert. Ezt el tudjuk fogadni, ha mindent kiadtunk magunkból, és mi mindent megtettünk.”

Rovatok