Index Vakbarát Hírportál

Az orosz milliárdos mohón akarja az NBA-t

2013. július 20., szombat 09:45

Csütörtökön a Brooklyn Nets bemutatta három legújabb szerzeményét, velük próbálnak majd meg egy őrült hajrát a bajnoki címért. Kevin Garnett, Paul Pierce és Jason Terry a Boston Celticstől érkezett, a korábban leigazolt Andrej Kirilenkóval együtt ők segíthetik a csúcsra az idei rájátszásban már az első körben kiesett Netset.

A Nets 2011 szeptemberében költözött Brooklynba New Jerseyből, akkor kezdődött a mostani csapat építése. A center Brook Lopez már 2008 óta náluk játszott, a Utah Jazztől 2011-ben elhappolt Deron Williams azonban nagy fogásnak bizonyult. Tavaly Joe Johnsont az Atlantától, Reggie Evanst pedig a Clipperstől szerezték meg, míg Andray Blatche szabadügynökként csatlakozott a kerethez.

Idén júniusban kinevezték edzőnek az akkor alig egy hete visszavonult, 2011-ben a Dallas Mavericksszel bajnoki címet nyert Jason Kiddet, majd megszabadultak a csalódást jelentő Gerald Wallace és Kris Humphries párosától, akiket három másik játékossal (MarShon Brooks, Keith Bogans, Krish Joseph) és három első körös draftjoggal együtt a Boston Celticshez küldtek.

A korábbi maghoz idén nyáron rutinos, jó játékosokat adtak, akik a segítségükre lehetnek abban, hogy jövő tavasszal ne búcsúzzanak már a rájátszás első körében.

Andrej Kirilenko 10 milliós szerződésről mondott le Minnesotában, és valamivel több, mint 3 millió dollárért írt alá Brooklynban, hogy bajnoki címért játszhasson. A 32 éves orosz túl van már pályája csúcsán, de nem is kezdőként számítanak a 2004-ben All-Star játékosra, ha nem kell 30 percnél többet játszania, sokat nyújthat. Shaun Livingston is csere lesz, a 2004-es draft negyedik helyén kiválasztott játékos sehol nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, 10 év alatt a Nets a kilencedik csapata, tavaly azonban Clevelandben a padról beállva nem játszott rosszul.

A nagy fogás azonban egyértelműen a bostoni hármas. Jason Terryt azért igazolta le a Celtics, mert azt remélte, hogy tud úgy játszani, mint 2009-ben, amikor ő volt a legjobb hatodik ember az alapszakaszban. A 2012-es szezonja nagyon rosszul sikerült, de korábbi csapattársa, a Nets mostani edzője, Jason Kidd kihozhatja még belőle, amit tud. Paul Pierce és Kevin Garnett együtt lettek bajnokok a Bostonnal 2008-ban, a döntő legjobbja pedig Pierce volt. Ő tízszeres, Garnett pedig tizenötszörös All-Star játékos, és bár Garnett már 37, Pierce pedig 35 éves, mindketten biztos kezdők lesznek a Netsben.

Edző nélkül kezdhet a Nets

Jason Kidd július 16-án beismerte, hogy ittasan vezetett 2012 júliusában, amikor autójával egy oszlopnak csapódott nem messze Long Island-i otthonától. Az ügyben októberben születik ítélet, azonban az NBA több meccsről is eltilthatja az edzőt a következő, október 29-én kezdődő szezonban.

Garnett visszatérhet eredeti pozíciójába és erőcsatárt játszhat, miután Bostonban az elmúlt években centerként számítottak rá. Ha egyikük sem játszik túl sokat a szezonban, megúszhatják komolyabb sérülés nélkül, ha ugyanis bárki hosszabb távra kidől a kezdőcsapatból, a Nets terve összeomolhat.

Egyébként sem egy bombabiztos vállalkozás, amibe a csapat orosz tulajdonosa, Mihail Prohorov kezdett. Pierce szerződése a szezon végén lejár, és alighanem abbahagyja, Garnett még két évig lesz a Nets játékosa, de Kirilenkóban és Joe Johnsonban sincs már túl sok szezon. Mint ahogy az is kérdéses, hogy a június elején visszavonult, majd edzőnek kinevezett Kidd mennyire tudja összefogni és motiválni a keretet.

Prohorov oldaláról is nagy nyomás lesz majd az edzőn, az orosz milliárdos üzletember és politikus ugyanis luxusadókkal együtt nagyjából 180 millió dollárt fizet majd ki a csapat következő szezonjára. Luxusadók nélkül is 100 millió dollárt tesz ki a játékosok fizetése, ez 15 millióval több, mint amit tavalyi a Heat fizet LeBron Jameséknek a következő idényben.

Rovatok