Index Vakbarát Hírportál

Rögtön botránnyal indult a kosár-Eb

2013. szeptember 5., csütörtök 10:22 | aznap frissítve

Botrányos meccsel kezdődött Szlovéniában a kosárlabda Európa-bajnokság a B csoportban, Montenegró és Macedónia játszott.

A csapatok a mérkőzés első felében nem nagyon foglalkoztak a védekezéssel, a vége pedig nagyon szoros lett. Másodpercek voltak hátra, 81-80-ra vezettek a montenegróiak, de a macedónok a győzelemért támadhattak.

Előbb az amerikai származású McCalebb próbálkozott pontszerzéssel, sikertelenül, a lepattanót egyik csapattársa tolta a gyűrű felé, amikor a montenegrói Bjelica alulról megrántotta a hálót.

Mivel a labda a kosár felé tartott, leszálló ágban, ezért a macedónoknak automatikusan jártak volna a valószínűleg győzelmet érő pontok, de az olasz és horvát játékvezetők rövid tanácskozás után visszavonták azokat. A macedónok ráadásul a labdát sem kapták meg, pedig az egyik montenegrói kosarasról ment ki.

Press24: Судиска кржаба Македонија - Црна Гора

A sárgamezesek hiába reklamáltak, a montenegróiak megnyerték a mérkőzést. A macedónok edzője, Ales Pipan később azt nyilatkozta, hiába kérte számon a FIBA-ellenőröknél az ítéletet, semmit nem mondtak neki. A válogatott később hivatalosan is panaszt tett a nemzetközi szervezetnél, ezt a FIBA elutasította.

A macedón sajtó tombolt a döntés miatt, több lap is azt írta, a bírók elrabolták a győzelmet a válogatottól.

A nap meglepetése a német–francia-meccs volt, a Nowitzkit nélkülöző németek megverték a Tony Parkerrel felálló franciákat 80-71-re.

Kosárlabda Európa-bajnokság, eredmények, 1. nap

A csoport
Izrael–Nagy-Britannia 71–75 
Belgium–Ukrajna 57–58 
Németország–Franciaország 80–74

B csoport
Lettország–Bosznia-Hercegovina 86–75 
Macedónia–Montenegró 80–81 
Szerbia–Litvánia 63–56

C csoport
Grúzia–Lengyelország 84–67 
Spanyolország–Horvátország 68–40 
Csehország–Szlovénia 60–62

D csoport
Törökország–Finnország 55–61 
Svédország–Görögország 51–79 
Oroszország–Olaszország 69–76

Rovatok