Index Vakbarát Hírportál

Összejött a tökéletes haknicsapat É-Koreába

2014. január 7., kedd 21:15

Megérkezett Dennis Rodman és hatfős, korábbi NBA-játékosokból álló csapata Észak-Koreába, Phenjanba, ahol Kim Dzsongun 31. születésnapján, január 8-án gálameccset játszanak az észak-koreai válogatott ellen.

A Detroit Pistons, majd Chicago Bulls játékosaként ötszörös NBA-bajnok Rodman maga készítette fel a helyi válogatottat a találkozóra, melyre végül nem 12, csak 6 korábbi NBA-játékos érkezett, a szűk keret, melyet Rodman ügynöke, Darren Prince juttatott el a CNN-hez még a hétvégén, azonban rendkívül érdekes figurákból áll. Kenny Anderson, Vik Baker, Cliff Robinson, Doug Christie, Charles D. Smith és Craig Hodges egyaránt jó ideje visszavonult már, közülük Robinson játszott utoljára, aki 2007-ben még a New Jersey Netset erősítette.

A hatfős csapatból egyértelműen az 53 éves Craig Hodges volt a legsikeresebb, ő két bajnoki címet is nyert a Chicago Bullsszal, még Rodman érkezése előtt, illetve segédedzőként is begyűjtött két bajnoki gyűrűt, azokat már a Los Angeles Lakersnél. Jelenleg edzőként dolgozik a kanadai bajnokságban, így szabadságot kellett kivennie, hogy elutazhasson Észak-Koreába. Az általa irányított Halifax Rainmen 3-19-es mérlegével tök utolsó a kanadai NBA-ben.

A négyszeres All-Star Vin Baker lelkésztanoncnak állt, miután játékosként meggyűlt a baja az alkoholizmussal, de korábban is sokat segített a közösségnek, alapítványa például hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányait támogatja.

Cliff Robinsonról 2007-es utolsó NBA-éve után akkor lehetett legközelebb hallani, amikor a Survivor című túlélőshow-ba jelentkezett, ám végül nem került be a szereplők közé. Doug Christie-nek viszont összejött a valóságshow-karrier, előbb feleségével szerepelt a The Christies Committedben, majd felesége mellett feltűnt a Los Angeles-i kosárlabda-feleségekben is, az így szerzett ismeretségüket pedig úgy próbálták kihasználni, hogy 2012-ben pornófilmek gyártásába kezdtek, producerként.

Kenny Anderson profi karrierje után egy iskolánál lett edző még 2011-ben, ám 2013-as ittas vezetése után kirúgták, így neki ez nagy lehetőség arra, hogy újra elkezdjenek beszélni róla.

Hatuk közül Charles D. Smith lett a legizgatottabb, ami talán érthető is, hiszen az álomcsapatból ő fejezte be legkorábban, még 1997-ben a karrierjét. „Dennis és én tökéletes ellentétei vagyunk egymásnak, mégis nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Ő egyike azon keveseknek, akik tudják, hogy én nem csak beszélek, de tényleg valóban kulturálisan sokszínű életet élek. Mindenhová együtt utaztam vele, így Észak-Koreába tett első látogatása sem lepett meg."

A haknimeccset összehozó Rodman és hat társa szerint a kosárlabda-diplomácia jegyében rendezett mérkőzés csak és kizárólag a sportról és annak szeretetéről szól, a politikai ügyekben nem kívánnak részt venni.

Az 52 éves Rodman és az észak-koreai diktátor furcsa barátsága 2013 februárjában kezdődött, amikor a kosaras a Harlem Globetrotters kísérőjeként először járt az ázsiai országban, a jelek szerint azonban gyorsan egy hullámhosszra kerültek a kosárlabdaszerető vezetővel.

Rovatok