Index Vakbarát Hírportál

Michael Jordan: Minden fehért utáltam

2014. május 8., csütörtök 11:33

Megjelent Michael Jordan önéletrajzi könyve, melyben fiatalkoráról is ír a Chicago Bulls hatszoros bajnok NBA-legendája. Például az is kiderült, hogy iskolásként az összes fehér embert utálta.

Jordan a hetvenes években Észak-Karolinában élt, ahol a Ku-Klux-Klan jelenléte erős volt akkoriban, ez jelentősen befolyásolta nézeteit. Fiatalként a Gyökerek című filmsorozatban szembesült azzal, hogy az afroamerikaiak milyen szenvedéseken mentek keresztül, a gyűlölete pedig akkor tetőzött, amikor az iskolában egy lány leniggerezte. 

„Hozzávágtam egy üveget, nagyon lázadtam akkoriban. Rasszistának tartottam magam, tulajdonképpen az összes fehér ember ellen voltam" – olvasható a könyvben, melynek első részleteit a megjelenés napján közölték le a nagyobb lapok. Sokan persze rögtön ugrottak a témára, ezért szerzője, Ronald Lazenby igyekezett leszögezni, hogy Jordan évtizedekkel ezelőtti érzéseiről van szó, a ma már Charlotte Bobcats-tulaj egykori kosaras nem rasszista.  

Az iskolai balhé után felfüggesztették, a szülei  pedig igyekeztek meggyőzni Jordant, hogy nem élheti le az életét gyűlöletben, ahogy sokan mások tették.

Az NBA és a rasszizmus azért is kényes téma mostanság, mert a liga nemrég tiltotta el örökre a Los Angeles Clippers tulajdonosát, Donald Sterlinget, aki rasszista megjegyzéseket tett egy magánbeszélgetés során. A beszélgetés kiszivárgott, és óriási botrány lett belőle, saját játékosai is ellene fordultak. 

Az ügyben Jordan is megszólalt, azt mondta, klubtulajdonosként felháborítja, hogy egy másik klub tulaja hogyan beszélhet így a feketékről. 

Rovatok