Index Vakbarát Hírportál

Eltüntették volna a rasszistavád bizonyítékait

2014. május 21., szerda 14:25

Az NBA harmincoldalas vizsgálata szerint a Los Angeles Clippers-tulajdonos Donald Sterling szerette volna elsimítani a rasszistabotrányt, amely miatt elvehetik tőle az NBA-s kosárcsapatot.

A Los Angeles Times úgy értesült, hogy Sterling és Andy Roeser klubelnök is igyekezett a botrányt kirobbantó barátnőt, V. Stivianót rávenni arra, mossa tisztára a 80 éves üzletembert, állítsa azt, nem a klubtulajdonostól származnak a magánbeszélgetésen elhangzott rasszista megjegyzések, melyeket a nő aztán kiszivárogtatott. 

Sterling azután kereste meg Stivianót, hogy a nő az egyik vezető amerikai csatornának nyilatkozott az ügyről. Azt kérte, mondja azt az NBA-vizsgálatot vezetőknek, hogy hazudott, a felvételt pedig manipulálta. Stiviano egyébként Sterling alkalmazottjának nevezte magát, amikor az NBA-sek az üzletemberről való kapcsolatáról kérdezték. 

Állítólag Sterling és többen a Clippers-vezérkarából jóval a botrány előtt tudtak a felvételről, a klubelnök Roeser az egyik alkalmazottjától kapta meg. Ezután Roeser azt kérte az alkalmazottól, törölje ki a fájlt, és minden ezzel kapcsolatos telefonüzenetet. 

A jelentés ezek fényében azt állapította meg, hogy a Clippers megpróbált bizonyítékokat eltüntetni, és hamis információkat adni a vizsgálatot vezető NBA-megbizottnak. Állítólag bizonyíték van arról is, hogy az üzletember és felesége, aki egyébként a klub társtulajdonosa, nincsenek elhidegülve egymástól, ahogyan azt korábban többször hangsúlyozták a botrány kirobbanása után. Még a felvétel megjelenése után két nappal is együtt voltak NBA-meccsen. 

Sterling május 27-ig reagálhat a vádakra, június 3-án meghallgatása lesz, ha itt az NBA-klubtulajok háromnegyede úgy dönt, hogy mennie kell, akkor elveszik tőle a Clipperst, amely az előző fordulóban esett ki az NBA-rájátszásból. 

Rovatok