Index Vakbarát Hírportál

Hanga: Nem felejtettem el kosarazni

2014. június 12., csütörtök 10:17

Hanga Ádámnak új csapatában, a Laboral Kutxa Vitoriában nehezen indult a szezon, de az új szerepkörben is bizonyítani a tudott a spanyol kosárlabda-bajnokságban. Ha a térde rendbe jön, akkor az Európa-bajnoki selejtezőkön a válogatottban is játszhat, és már a San Antonio Spurstől is kapott meghívást.

„Nagyon hosszú szezon volt, 11 hónap alatt egyszer sem tudtam hazajönni, de ami még rosszabb, hogy fél évig csak edzettem. Rossz volt látni, hogy mindenki már topformában van, én meg csak ülök a biciklin. Miután felépültem, megint jött két sérülés" – mondta Hanga, aki régóta küzd már csontödémájával.

A magyar kosarasnak új csapatában új szerepkört is találtak, szinte csak a védekezésre kellett koncentrálnia. „Visszaszorított helyzetben voltam, volt olyan, hogy nulla rádobással hoztam le meccset, de próbáltam ebből is a legtöbbet kihozni. Nem felejtettem el kosárlabdázni, de olyan játékos vagyok, aki megteszi azt, amit kérnek tőle az edzők."

A Laboral hozta azt, amit a szezon elején kitűztek maguknak. Az Euroligában a legjobb tizenhatba kerültek, a Copa del Rey nagydöntőjét és a spanyol bajnokság rájátszását is elérték. Hanga ugyan nem alapember, de átlagban 17-18 percet a bajnokságban és az Euroligában is kapott.

A Spurs által draftolt kosaras júliusban újra San Antonióba utazhat, szóbeli meghívást már kapott az NBA-csapattól. Mivel élő szerződése van, ezért az már biztos, hogy nem vehet részt a nyári ligában, de edzeni lesz lehetősége. Ha minden jól megy, ott is megvizsgálják a térdét. Ezt Bilbaóban is megtette már egy specialista, de még további szakvéleményeket várnak.

Hanga két éve szinte minden nap megszenved a sérülésével, fájdalommal is tudott játszani, atlétikusságából sem veszített. A csontödémáját műteni nem kell, de plazmainjekciót kapott. Ha újra játszhat, a válogatottban is szeretne bizonyítani. „Bennem van a bizonyítási vágy, jó tenne az önbizalmamnak is, ha vezér szerepben játszhatnék."

A magyar válogatott, minden Eb-selejtező sorozatnak úgy vág neki, hogy most végre kijutunk, de Hanga szerint ezt nem olyan egyszerű végrehajtani, ahogy azt sokan gondolják. „Nem vagyunk kosarasnemzet, az ellenfeleinkhez képest biztosan nem, a csehek NBA-s játékost is adnak és vannak kosarasaik az Euroligában, a grúzok is ki tudnának állítani egy kezdőötöst az euroligásaikból, Portugália pedig két éve oda-vissza megvert minket."

Rovatok