Index Vakbarát Hírportál

Újabb NBA-tulaj került rasszista botrányba

2014. szeptember 7., vasárnap 19:16

Donald Sterling után egy újabb NBA-csapat tulajdonosa került rasszista botrányba. Az NBA főtitkára, Adam Silver, illetve az Atlanta Hawks tulajdonosa, Brice Levenson együtt jelentették ezt be vasárnap reggeli közös közleményükben, melyben Levenson azt is jelezte, önként hajlandó eladni csapatát.

A tulajdonos még 2012 augusztusában írt egy e-mailt a csapat általános igazgatójának, melyben sztereotipizálta a csapat fekete és fehér szurkolói közötti különbségeket. Levenson a csapat nézőszámának növelését próbálta elérni több különböző módon, és eközben vázolta kollégájának azt a problémát, miszerint több kertvárosi fehér bérletesre lenne szükségük, ám eközben sértő módon írt az afro-amerikai szurkolókról, miszerint a fehérek félnének tőlük, hogy általánosságban a hip-hop zenét kedvelnék a countryval szemben, illetve afro-amerikai cheerleadereket szeretnének látni a mérkőzéseken.

Ha mérgesek amiatt, amit írtam, joggal teszik. Én is az vagyok magamra... Talán mindannyiunkban vannak előítéletek különböző rasszok felé, de nekem, mint vezetőnek, az lenne a feladatom, hogy leküzdjem ezeket, nem pedig, hogy elősegítsem vagy támogassam őket

– fogalmazott Levenson a közleményben. A Hawks tulajdonosa korábban jelezte az esetet Silver főtitkárnak, mint ahogy azt is, hogy önként túlad a csapaton. Az eladásig a jelenlegi vezérigazgató, Steve Koonin vezeti majd a franchise-t.

A bejelentés alig négy hónappal azután történt, hogy Sterling végleg megszabadult hosszas huzavona utána  Los Angeles Clipperstől, melyet végül a microsoftos Steve Ballmer vett meg 2 milliárd dollárért. Sterling a barátnőjével közölte telefonon, hogy ne hozzon négereket a meccseire, de az nem érdekli őket, hogy azon kívül mit csinál.

Rovatok