Index Vakbarát Hírportál

Jordan utódjának indult, de most neki is vége?

2015. február 25., szerda 14:37

Az NBA-sztár Derrick Rose térde megint megsérült, valószínűleg a szezonjának is vége. Három éven belül harmadjára kell műteni. A Chicago Bullsnál is komoly következménye lehet ennek.

Az idei NBA-szezon kisebb tragédiája, hogy ismét megsérült a Chicago Bulls-sztár Derrick Rose, és megint a térdével van problémája, amit ráadásul már műtöttek korábban. Pedig ő lett volna a nagy reménysége a kosárcsapatnak, hogy végre igazán nagyot dobjanak ebben az idényben

A mostani sérülés után újra felmerül a kérdés, lesz-e még jövője egyáltalán a ligában. Mert a műtét elkerülhetetlen. A térdét ugyan fájlalta korábban is a szezonban, ám hétfőn megint komoly fájdalmakara panaszkodott. A kedd esti MRI után kiderült, részleges meniszkusz-szakadása van ugyanabban a térdében, amit 2013-ban már operálni kellett.

Néhány éven belül ez lesz a harmadik komoly térdműtétje a 2011-es MVP-nek, akinek a formájában azért meglátszik a hanyatlás. Ebben az idényben mezőnyből 40,7 százalékkal dobott, hármasait 28,7 százalékkal értékesítette, 18,4 pontot átlagolt, de mégis: játszott, a Bulls legutóbbi 31-meccséből 30-on ott volt a pályán.

Az idényben összesen 41 meccsen lépett pályára, a sérülései miatt három éve nem játszott ennyit egy idényben, valószínűleg ez volt a gond. Akadtak nagy meccsei, például a Cleveland Cavaliers elleni, amikor harminc ponttal zárt, és csapata legjobbja volt a huszonhat éves kosaras, akit ez a legújabb sérülés taszíthat mélyebbre. 

Először 2012-ben műtötték jobb térdében történt szalagszakadás miatt, akkor a 2012-es rájátszást és a teljes következő szezont ki kellett hagynia. A 2013-as, bal térdén végzett beavatkozás miatt a 2013/14-es idényből öt hónapot kellett kihagynia. Amíg a 2011-es MVP-szezonjában, amikor már az új Michael Jordanként is emlegették, a mérkőzések 99 százalékában ott volt a pályán, azóta a Bulls meccseinek mindössze 33 százalékán tudott játszani, statisztikáis jelentősen visszaestek. 

Az új műtét időpontját még nem tűzték ki, majd azután lehet megmondani, hogy pontosan mennyi ideig kell nélkülöznie a Chicagónak. Az ESPN megszólaltatott olyan szakértőt, aki szerint akár már a rájátszásban visszatérhet, mert a mostani sérülése nem annyira súlyos, mint a legutóbbi, de ez eléggé optimista becslés, pláne Rose esetében. Sokkal sanszosabb, hogy ennek az idényének is lőttek, ráadásul akik ilyen sérülést szenvedtek az utóbbi időben, gyakran megbánták, hogy erőltették a visszatérést, mert nem tudtak elvárt szinten játszani.  

Dr. Mark Adickes specialista és korábbi amerikaifutballista szerint Rose teljes felépülése mellett szól, hogy a jobb térde stabil a szalagszakadás óta, és ha a meniszkusz kevesebb mint fele sérült, akkor a sérült rész eltávolításával akár a teljes felépülés is sikerülhet. Voltak már olyan profi sportolók, akiknek a teljes meniszkuszát eltávolították, és utána még egy évtizedet játszottak. 

A nagy kérdés, hogy ez mennyiben húzza majd keresztül a Bulls szezonját. Az idény előtt érkezett Pau Gasollal együtt ők voltak a chicagóiak motorjai, annyi a klub szerencséje, hogy talán most kevésbé érinti majd annyira érzékenyen őket Rose kiesése, mint az utóbbi években. Gasol mellett Noah is egyre jobb formában játszik, a keretben is több lehetőség van. 

Ám Rose sérülésének más következményei is lehetnek. Ha a Bulls idén nem dob nagyot a rájátszásban, akkor a hírek szerint Tom Thibodeau edzőt kirúghatják, mert továbbra is elég feszült a viszonya a vezetéssel. Mondjuk Rose-zal is kérdéses, hogy meglett-e volna akár a főcsoportgyőzelem.

Január végén a Sports Illustrated már arról írt, hogy a chicagói NBA-csapatot ötödik éve irányító Thibodeau és a vezetőség kapcsolata helyrehozhatatlan, és szinte biztos, hogy az idény végén közös megegyezéssel szerződést bontanak, rájátszásos szezonok ide vagy oda. Még az is lehet, hogy Rose sérülése miatt is előveszik, nem játszatta-e túl sokat. 

Az egész liga sajnálkozott

Miután kiderült, hogy Rose térdét megint műteni kell, több NBA-játékos is kifejezte együttérzését. LeBron James azt írta, hogy nagyon sajnálja a kosarast, és kitartást kívánt neki. A Knicksben játszó Tim Hardaway Jr. szerint óriási szívás, ha valaki ilyen szörnyű hírt kap, reméli, hogy Rose gyorsan felépül. A hornetses Mo Williams annyira rosszul érezte magát a történtek miatt, mintha ő sérült volna meg. 

A Bullstól mindenki az idén várt nagy dolgokat, egészséges Rose-zal a soraikban. Gasol már harmincöt éves lesz a következő idényben, Noah pedig szerződése utolsó évét kezdi meg, úgyhogy még nagyobb lesz a bizonytalanság. 

Ha meg a drasztikus útra lépnek, és bevállalnak egy nagytakarítást, akkor megint éveket kellene várni arra, hogy egy épkézláb csapat összejöjjön Chicagóban. 

Szóval ha idén vagy jövőre nem sikerül, ki tudja, megint mennyit kell majd várni, hogy bajnokesélyes csapatról beszéljenek a városban, ahol 1998 óta, a klasszikus Chicago Bulls utolsó éve óta nem ünnepelhettek bajnoki címet. 

Rovatok