Index Vakbarát Hírportál

Hanga: Szabad kezet kaptam, tekintélyem lett

2015. június 8., hétfő 15:49

Hanga Ádám idén két top európai ligában is kosárlabdázhatott, Olaszországban az Avellinóval játszotta végig a bajnokságot, majd pár meccsre visszatért anyaklubjához, a spanyol Laboral Kutxához is. A nyári szünet kezdetén értékelte az idei teljesítményét az olasz All-Star gálán is játszó kosaras.

„Az Avellinónál tekintélyem volt, értékelték, hogy a Laboralban euroligás is voltam, sokszor kikérték a véleményemet. Az olasz csapatban nagyobb felelősségem volt, de szabad kezet is kaptam, bátran kísérletezhettem. Arra vagyok büszke, hogy stabil teljesítményt tudam nyújtani, folyamatosan 10-12 pontot dobtam, és hat-hét lepattanót szedtem meccsenként. Biztos pont voltam a csapatban. Amikor Spanyolroszágban kezdtem játszani, a védekezésemmel voltak gondok, most pedig már védekező specialistává váltam, mindig engem állítottak rá az ellenfelek legjobbjaira. Az Avellinóval pedig új piacot is nyitottam, Olaszországban is megismerték a nevem, valószínűleg ottani csapatoktól is érkeznek majd megkeresések" – mondta Hanga, aki azért is ment az Avellinóhoz, hogy sérülése után újra sok játékperchez jusson.

A játékost 2017. június 30-ig köti szerződés a Laboralhoz, de ahogy tavaly, úgy idén is kölcsönadhatják. Hangának az a célja, hogy újra olyan csapatban kosarazhasson, ahol heti két meccs vár rá. Szeretne újra az Euroligában vagy a Európa-kupában játszani.

Hanga úgy tapasztalta, hogy nagyon különböző az olasz és a spanyol bajnokság sítlusa. A spanyol taktikusabb, jobban épít a csapatjátékra és az irányítókra, míg az olasz a sok amerikai légiósnak is köszönhetően inkább atlétikusabb, az egyéni megoldásokra építő liga.  A magyar kosaras stílusához is ez áll közelebb, de a spanyol ligát jobban érzi. Hogy hová szerződik, az a következő egy hónapban dőlhet el. Jó esély van rá, hogy újra a Laboral Kutxában játszhat.

Az Avellino úgy indult a szezonnak, hogy bejut az Olasz Kupa nyolcas döntőjébe, a bajnokságban pedig eléri a rájátszást. Ez utóbbi nem jött össze, éppen az Olasz Kupán történtek miatt. „Mentálisan megroppant a csapat, mikor a Milánótól utolsó másodperces kosárral kaptunk ki. Onnantól nagyon sokan csak azzal törődtek, hogy az egyéni mutatóikat javítsák. Zsinórban 9-10 meccsen veszítettünk. Az edzőváltás későn jött, az új trénerrel már kevés időnk volt, nem volt igazán esély arra, hogy elcsípjük a rájátszást, még ha játékosállomány alapján előzetesen a legjobb négy-öt csapatba is vártak minket."

Hanga persze sosem úszhatja meg a kérdés, hogy mikor játszhat az őt 2011-ben draftoló San Antonio Spursben. Egyelőre erről nincs szó, sem ő, sem menedzsere, Lóránt András nem siettetik az NBA-t. Az elmúlt két évben térdsérülése miatt nem volt esélye még a nyári edzőtáborokban sem résztvenni, de ha jól alakul, idén egy minicampre ki tud utazni. Ez azonban legkevésbé rajta múlik, a Spursnek és a Laboralnak kell erről először egyeztetnie.

Rovatok