Index Vakbarát Hírportál

LeBronék megcsinálták a lehetetlent, 1-3-ról fordítva bajnokok lettek

2016. június 20., hétfő 04:53 | aznap frissítve

52 éves, bajnoki cím nélküli átkot tört meg Clevelandnak LeBron James és a Cavaliers azzal, hogy az NBA történetében először 1-3-ról fordítva bajnokok lettek. A mindent eldöntő hetedik meccset ráadásul idegenben szerezték meg, annál a Golden State Warriorsnál, amely az egész alapszakaszban csak két meccset vesztett otthon.

Hiába dőlt el mind a hat meccs 10 pontnál nagyobb különbséggel az idei NBA-döntőben, a két csapat hihetetlenül kiegyensúlyozott eredménnyel kezdte a mindent eldöntő hetedik meccset, hiszen annak indulásáig pontosan 610-610 volt az egymás elleni eredményük a párharcban.

Sőt, 1 perccel a lefújás előtt is tökéletes volt az együttállás, a meccsen 89-89, összesítésben 699-699 volt az eredmény, utána viszont jött a dráma: előbb Kyrie Irving vágott be egy triplát rettentő messziről, majd miután a Warriors elhibázta az egyenlítési kísérletét, LeBron James szerzett két büntetőt a kosárra törve.

James keményen ütközött Draymond Greennel, ez kicsit ki is zökkentette, elrontotta az első büntetőt, a másodikat viszont már nem – ezzel négy pontra léptek el másodpercekkel a vége előtt, lényegében eldöntve a mérkőzést.

A Warriors még megpróbálkozott ugyan egy elkeseredett támadással, de a Cavaliers tökéletesen védekezett, nem hagyta dobni ellenfelét, és 93-89-re megnyerte a döntő hetedik mérkőzését idegenben.

 

Ezzel a Cavaliers duplán történelmet írt: az NBA történetének első csapata lettek, amely 1-3-ról fel tudott állni, és bajnoki címet tudott nyerni a döntőben, illetve a Cavaliers első bajnoki címét nyerték meg, megtörve a Cleveland sportcsapatait sújtó 52 éves, bajnoki cím nélküli átkot.

LeBron James ezt ígérte a Cavaliersnek, amikor 2014 nyarán visszatért, vagy ahogy ő írta akkor, hazatért. A meccs után könnyeivel küzdve mondta, hogy az első két meccs után rengeteget elemezte saját játékát, megváltoztatta a felfogását, hogy meglehessen a bajnoki cím.

James így már három NBA-címnél jár, Michael Jordan, Bill Russell és Kareem Abdul-Jabbar után a negyedik játékos lett, aki három bajnokság mellett négy MVP-címet is megnyert. Természetesen a döntő legértékesebb játékosának is őt választották: 27 pontjával, 11 lepattanójával és 11 asszisztjával tripladuplával zárt.

A Warriors tehát hiába vette el az alapszakaszi rekordot az 1995-96-os Chicago Bullstól, nem tudták megismételni, amit Jordanék, hogy bajnokok legyenek a történelmi alapszakasz után.

NBA-döntő, hetedik mérkőzés

Cleveland Cavaliers-Golden State Warriors 93-89

A döntőt a Cleveland Cavaliers nyerte 4-3-ra, 1-3-ról fordítva.

Rovatok