Index Vakbarát Hírportál

Szénné keresheti magát Durant egy év várakozással

2016. június 29., szerda 09:58

Ahogy az előző két évben, úgy most is felmondta élő szerződését LeBron James, a friss NBA-bajnok Cleveland Cavaliers sztárja. A célja persze nem az, hogy elhagyja csapatát, tavaly is és most is azért lépett ki az eredetileg is csak 1+1 évesre kötött szerződéséből, hogy a folyamatosan emelkedő fizetési plafont kihasználva fizetésemelést harcoljon ki.

A mostani szerződése alapján 24 millió dollárt keresne a következő szezonban, azzal viszont, hogy kedd este jelezte csapatának, nem él az egyéves opcióval, 30 milliót is kaphat, ha újra a Cavaliersnél ír alá.

Kevin Durant viszont még rajta is túltehet: az Oklahoma City Thundernél lejárt szerződésű játékos LeBron hatmilliós emeléséhez képest akár 100 millió dollárt is nyerhet egyetlen egyéves szerződésen.

Durantért sorban állnak a csapatok, a döntőben vesztes Warriorstól kezdve jelenlegi csapatán, a Thunderen át a Lakersig és a Celticsig bezárólag szinte mindenki vinné. Szinte biztos, hogy LeBronhoz hasonlóan ő is 1+1 éves szerződést köt majd, hogy egy év után felbontva a megállapodást még több pénzért folytathassa majd.

A most szabadügynök Durant 2016-17-ben maximum 26,6 millió dollárt kereshet majd. Ha ezt egy hosszútávú – a Thunder esetében öt-, minden más csapatnál négyéves – szerződéssel kapná meg, az éves 7,5 százalékos maximális emeléssel az Oklahoma Citynél 153, a többi csapatnál (itt 4,5 százalék lehet az emelés) 114 millió dollárt kereshetne.

Ha viszont most csak egy 1+1 éves szerződést köt, majd abból a 2016-17-es szezon végén kiszáll, akkor a 2017-re várhatóan 110 millió dollár környékére növő fizetési plafonból sokkal jobban profitálhat. Ha akkor ír alá, akkor a 110 millió 35 százalékát kaphatja az első évében, majd a Thunderre érvényes 7,5 százalékos emelésekkel hat év alatt 244 milliót is kaphat, csaknem 100 millióval többet, mint ha idén írna alá egy sokéves szerződést.

Rovatok