Index Vakbarát Hírportál

Trump személyesen mentett ki Kínából három lopás miatt őrizetbe vett kosarast

2017. november 14., kedd 15:28

Donald Trump amerikai elnök közbenjárása kellett ahhoz, hogy villámgyorsan megoldódjon a kisebb diplomáciai incidenssé fajuló UCLA-kosarasok kínai botránya. A UCLA egyetem csapata épp Pekingben járt bemutatómeccset játszani, amikor három játékosát, Cody Riley-t, Jalen Hillt és az NBA-újonc Lonzo Ball öccsét, LiAngelo Ballt bolti lopás miatt őrizetbe vették. Az elsőéves hallgatók a hotel melletti Louis Vuitton boltból loptak el több napszemüveget.

Mivel azok értéke 7-1000 jüan (280-400 ezer forint) közé esett, így több év börtönre is számíthattak volna a fiatalok a kínai jogrend szerint. Nem is engedték őket haza a többi UCLA-játékossal, ezért jött kapóra, hogy Trump épp Kínában járt tárgyalni.

Az amerikai elnök Kínából távozva, az Air Force One-on ismerte el újságíróknak, hogy valóban beszélt a kosarasok ügyévben Hszi Csin-pinggel – akkor még csak azt mondta, hogy reméli, hamarosan lépnek a kínai hatóságok, mert a helyzet nem tréfadolog, valóban komoly börtönbüntetésről van szó. Pár órával később viszont azt jelentette a Wall Street Journal, hogy a három játékost egy Los Angelesbe tartó gépre látták felszállni, Trump tehát elég meggyőző volt.

( Washington Post | Wall Street Journal )

Rovatok