Index Vakbarát Hírportál

Twitterrel lőtte tökön magát, kivághatják az NBA-ből

2018. június 2., szombat 19:25

Nincs jelenleg nagyobb hülye az amerikai sportvilágban, mint a Philadelphia 76ers általános igazgatója. Bryan Colangelo ugyanis a gyanú szerint kamunéven regisztrált Twitter-fiókokról kritizálta saját játékosait, edzőit, elődjét, magát pedig az egekig magasztalta (az is lehet egyébként, hogy felesége tette ezt, de a férjétől kapott bizalmas információkat felhasználva). Nyilván azt hitte, hogy a dologgal nem bukhat le, az egofényezés vége viszont az lett, hogy az NBA jelenlegi legjobb állását bukhatja el.

A The Ringernél május végén kirobbant ügy 2018 februárjáig nyúlik vissza, amikor a lap kapott egy névtelen infót arról, hogy a 76ers általános igazgatója (GM), Bryan Colangelo öt, kamunévre létrehozott Twitter-fiókról partizánkodik, ami a következőkben merült ki:

Nem mintha a nagy fényezésre egyébként szüksége lenne, kétszer választották korábban az év csapatvezetőjének az NBA-ben.

A Ringerhez eljuttatott öt felhasználónévből egy csak követett másokat, de sosem posztolt semmit, egy 2016 áprilisa és 2017 májusa között twittelt aktívan, kettő főleg 2018-ban volt aktív, az ötödik pedig még a Ringer-cikk megjelenése előtti napokban is napjában többször osztotta az észt Twitteren.

Egészen addig, amíg a lap rá nem kérdezett a 76ersnél két felhasználóra, illetve arra, hogy van-e közük a GM Colangelóhoz. Másnapra mindkét megnevezett Twitter-fiókot nyilvánosról privátra állították, a másik háromnál pedig finomhangolást végeztek, kikövettek jó pár olyan felhasználót, amik direkt kapcsolatot teremtettek volna Colangelóval – így például a fia kosárlabda-csapatához kötődő felhasználókat –, újabb üzenet egyiken sem született, majd a csapat válaszában azt közölte a Ringernek, hogy Colangelo az egyik fiókról – amelyik sosem osztott meg semmit, tehát a teljesen ártalmatlanról – elismerte, hogy az övé volt. A csapat azt is közölte, hogy a felmerült kérdéseket egyedül Colangelóval tisztázták a csapaton belül.

A Ringer újabb megkeresésére Colangelo a 76ersen keresztül tagadta, hogy ismerné a másik négy megjelölt fiókot, a @Phila1234567 felhasználóról pedig azt mondta, hogy az iparág megfigyelésére használta, a vádakat, miszerint a másik négyhez köze lenne, pedig visszautasította.

Tehát a 76ers az ötből egyik Twitter-fiókról elismerte, hogy az Colangelóé volt, a három kompromittáló fiók pedig, amit meg sem említett, teljesen elnémult.

Mindez persze nem megdönthetetlen bizonyíték, de a The Athletic és a Philly Voice írói is arra jutottak, hogy a négy, posztolásban is aktív fiók olyan véleményeket és információkat közöltek, amik sosem jutottak napvilágra – mert a 76ers-szakírók is csak bizalmasan jutottak hozzá –, de megegyeztek a vezetőség, egészen pontosan a Colangelo-közeli szint álláspontjával.

A totális hülyeség csúcsa

Az úgynevezett burner-accountok, vagyis kvázi eldobható fiókok nem ritkák a sportolók esetében, a szupersztár Kevin Durant is bukott már le, hogy álnéven védi érdekeit, de a Warriors-edző Steve Kerr is futott bele hasonlóba, amit Colangelo művelt, az viszont túlmegy az ésszerűség határain.

A 76ers ugyanis 2013-17 között az NBA vicc-csapata volt, részben szándékosan, hiszen direkt nem szereztek jó játékosokat, hogy minél jobb helyről drafolhassanak, fiatal tehetségeket begyűjtve. A rendszert az azóta elküldött GM, Sam Hinkie találta ki és lényegében vitte véghez, Colangelo csak 2017-ben érkezett, már a tutiba. Innen jutott el a 76ers idén a rájátszás második körébe, és a leendő szupersztár Joel Embiid és Ben Simmons jelenlétével több, mint rendben van a csapat jövője.

Ehhez képest Colangelo többek között végig azzal védte magát a kamufiókokon keresztül, hogy

Lehet, hogy a feleség is benne volt

A botrány kirobbanása után a 76ers belső vizsgálatot indított egy külsős ügyvédi- és nyomozóiroda bevonásával, amiben már a lezárás előtt (ez péntekig nem is történt meg) arra jutottak, hogy az ügyben érintett lehet Colangelo felesége, Barbara Bottini is. Ő nyilván bizalmasan kapott információkat használt fel ebben az esetben, emiatt a Philadelphia vezetősége nem is akarja kettébontani a dolgot, a házaspár bármelyik fele is a főszereplő.

New Evidence Implies that Bryan Colangelo’s Wife Barbara Bottini is The Ghost Tweeter & Owner of Burner Accounts https://t.co/0GDZVUujFG pic.twitter.com/IaJGzJmw9R

— Robert Littal (@BSO) 2018. május 31.

Az ESPN értesülései szerint páran még reménykednek a GM maradásában, de szinte biztos, hogy a kiszivárgott információk után Colangelo helyzete menthetetlen, mert mindenki bizalmát elvesztette a csapaton belül, okkal. Főleg akkor, amikor kulcsfontosságú nyár előtt áll a csapat, és akár Paul Goerge-ot, vagy extrém esetben akár LeBron Jamest is megszerezhetnék a 76ers két fiatal sztárja, Embiid és Simmons mellé.

A kettősből Embiid egyelőre viszont kitart Colangelo mellett, több megkeresésre is jelezte, hogy beszélt a helyzetről a GM-mel, aki mindent tagadott neki, és amíg nem bizonyítják ennek az ellenkezőjét, ő hisz a csapatvezetőnek.

Az biztos, valaki a 76ers legbelső köreiből áll a dolog mögött, az egyik Twitter-fiók ugyanis arról is írt, hogy létezik videó arról, ahogy Fultz a személyi edzője utasításra egy hanyatt döntött székben ülve gyakorolja a dobást, erről pedig csak a legfelső vezetés pár tagja tudhatott. Közülük pedig kinek állt volna érdekében Colangelo inggallér-stílusát védelmébe venni csak úgy?

Rovatok