Index Vakbarát Hírportál

Visszavonul Tony Parker, az NBA francia legendája

2019. június 10., hétfő 18:51

Tizennyolc szezon után bejelentette visszavonulását a San Antonio Spurs legendás francia irányítója, Tony Parker, így Tim Duncan és Manu Ginóbili után a texasiak nagy hármasának utolsó tagja is abbahagyja a kosárlabdázást – derült ki az Undefeated interjújából.

A francia irányító húsz éve kosarazott profiként,  az NBA-be pedig 2001-ben került, amikor a Spurs az első kör 28. helyén őt választotta ki a drafton. A texasi csapatnál 17 szezont húzott le, ezalatt Tim Duncannel és Manu Ginóbilivel négy bajnoki címet nyert, 2007-ben a döntő legértékesebb játékosának is választották.

1254 meccs alatt 15,5 pontot, 5,6 asszisztot és 2,7 lepattanót átlagolt, hatszor volt All-Star, a franciákkal pedig 2013-ban Eb-t is nyert. Ezen a tornán egyébként pontrekorder is volt, egészen addig, míg Pau Gasol két éve le nem hagyta őt egy magyarok elleni meccsen.

Asszisztok terén egyébként Parker maradandót tudott alkotni a Spursnél, jelenleg is ő vezeti a listát ebben a statisztikában. Parker tavaly nyáron meglepetésre eligazolt San Antonióból, utolsó szezonját a Charlotte Hornetsnél húzta le, ahol 56 meccsen lépett pályára. Karrierje utolsó meccsét március 17-én játszotta, akkor a padról beszállva 17 perc alatt 11 pontot szerzett a Miami Heat ellen.

Parker az Undefeatednek elmondta, a teste még bírna két szezont, de fejben már úgy érezte, hogy eljött a visszavonulás ideje. Azt is elmondta egyébként, hogy nem bánja, hogy nem volt olyan búcsúszezonja, mint Dirk Nowitzkinek és Dwyane Wade-nek, neki az lesz majd az igazi búcsú, mikor a Spurs visszavonultatja a mezét, vagy amikor beválasztják a Hírességek csarnokába.

Rovatok