Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat koppant a 231 centis óriás az NBA-drafton

2019. június 21., péntek 08:23

Semmi meglepetés nem volt az NBA magyar idő szerint péntek hajnalban rendezett 2019-es draftján, vagyis az egyetemista játékosok válogatóján, az 1/1-es választási jogot megszerző New Orleans Pelicans a múlt heti szupercsere után behúzta az elmúlt egy, ha nem két évtized legnagyobb tehetségét, Zion Williamsont, akire ideális esetben egy-másfél évtizedig biztosan építhetik a csapat jövőjét.

A második helyen sem lepett meg senkit, hogy a Memphis Grizzles az irányító Ja Morantet választotta, miután a draft előtti napokban megszabadultak a szupersztárgázsit kapó 31 éves irányítótól, Mike Conley-tól, akit a Utah Jazznek passzoltak el. Morantet egyértelműen Conley helyére választották, a csere pillanatában lehetett tudni, mi következik.

A harmadik helyen a New York Knicks Williamson egyetemi csapattársát, a szintén a Duke-ra járó R. J. Barrettet vitte el. Egyértelműen ők hárman voltak az idei draftévfolyam legjobb játékosai.

Elhullott a két óriás

A meglepetés ott jött, hogy nem fért be az első kör 30 választása közé sem a 218 centis, aggasztó sérülésekkel bajlódó Bol Bol, aki a korábbi NBA magassági rekorder Manute Bol fia, sem pedig a 231 centis Tacko Fall.

Bol Bol végül a 44. választásig, vagyis a másik kör közepéig csúszott, ott egy csere után végül a Denver Nuggets csapott le rá. Bolt egyébként a draftra is meghívták abban a reményben, hogy a legjobbak között, de legalább az első 20-ban kiválasztják, végül elég sokáig izgulhatott, mi lesz vele. A Nuggetsnél, ha minden jól megy, együtt játszhat majd a 175 centis Isaiah Thomasszal, akinél több mint 40 centivel magasabb.

A japán szupersztár

Az első kör kilencedik helyén vitte el a Washington Wizards Japán történetének legjobb kosárlabdázóját, Hacsimura Ruit (Rui Hachimura), aki miatt kisebb őrület tört ki hazájában. A draftra például 23 médiacég 46 munkása ment el New Yorkba, hogy élőben követhessék, ahogy a Gonzaga játékosa bekerül az NBA-be.

Az első körben elkelt az a grúz Goga Bitadze (az Indiana Pacers játékosa lett), aki a draft előtti médiainterjúk alatt lett mém, amikor pont Zion Williamsonnal egy idősávba osztották be, és rá így a kutya sem volt kíváncsi. Bitadze utána komoly támogatást kapott, Draymond Green és Dwyane Wade is arról írt, hogy használja motivációként ezt a pillanatot a még jobb teljesítmény elérésére.

A 2019-es NBA-drafton a 60 választási jogra 17 csere volt a draft napján és a draft alatt, ami 2014 óta a legtöbb. A 60 választási jogból a korábbi cserékkel együtt összesen csak 27 maradt a választási jogot eredetileg megszerező csapatnál. A 60 kiválasztott játékost itt böngészheti.

Rovatok