Index Vakbarát Hírportál

Bravúr: csoportgyőztes a női kosárválogatott az Eb-n

2019. június 28., péntek 20:16

Tizennyolc év után jutott ismét Európa nyolc legjobb csapata közé a magyar női kosárlabda-válogatott.

A magyar női kosárlabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a Szerbiában zajló Európa-bajnokságon. Az olaszok elleni siker azt is jelentette, hogy a magyar csapat a harmadik meccstől függetlenül már csoportelső, és biztosan érdekelt lesz a második héten. A korábbi szövetségi kapitány, Rátgéber László azt jósolta még februárban, hogy ott leszünk a csoport élén, arra viszont talán még ő sem számított, hogy ezt a bravúrt már két kör után eléri a megfiatalított magyar csapat.  

Nem volt szép meccs az olaszok elleni Nisben, de erre nem is lehetett számítani, mert az általunk csütörtökön 88-84-re legyőzött szlovének váratlanul megverték a világranglista hatodik helyén álló törököket.

A meccs elején pocsékul dobtak az olaszok, 22-11-re meglépett Székely Norbert csapata, de a félidőre mégis egy ponttal a rivális vezetett. (25-26)

A harmadik negyedben szorgosan növelte előnyét a magyar válogatott, és amikor már másodszor sikerült tíz pontosnál nagyobb különbséget kiharcolni - különösen Horti Dóra volt elemében -, már nem volt kérdés, hogy azt megtartja a csapat. Így is lett.

A válogatott a zárónegyedben dobott először három pontost, akkor viszont kettőt is egymás után. Előbb Dubei Debóra majd Raksányi Krisztina célzott pontosan, aki tökéletesen semlegesítette az olaszok legjobbját, Zandalasinit. Az utolsó pillanatokban Határ Bernadett kosarai jöttek nagyon jókor.

Magyarország ezzel csoportgyőztes a törökök elleni meccs eredményétől függetlenül, ami egyben azt is jelenti, hogy közvetlenül a nyolc közé jutott. Az A-csoport másodikja és a B-csoport harmadik helyezettjének győztesével játszunk majd jövő csütörtökön, addig lehet regenerálódni. Egyelőre tippelni is nehéz, melyik válogatott lesz az ellenfelünk. Ez a meccs már Belgrádban lesz, a másik rendező, Lettország akkor már nem játszhat hazai pályán.

Az Eb első hat helyezettje mehet az olimpiai selejtezőre. Erre most minden esély megvan.

"Mindenki feláldozza magát a csapat oltárán. Az a cél, hogy szedjük fel a parkettát, jussunk be a következő körbe. Most ott vagyunk. Nem vagyunk esélyesek, de öröm ezzel a csapattal dolgozni"

- értékelt az M4-nek a kapitány, Székely Norbert.

A Nisbe látogató szurkolók percekig éltették csapatukat.

(Borítókép: A magyar kispad a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Olaszország - Magyarország mérkőzésen a Cair Sportcenterben a szerbiai Nisben 2019. június 28-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok