Index Vakbarát Hírportál

7 pontos negyed és történelmi égés az USA-tól a kosár-vb-n

2019. szeptember 12., csütörtök 15:00

Szerdán némi meglepetésre vereséget szenvedett a negyeddöntőben az amerikai kosárválogatott a Kínában zajló világbajnokságon, a franciákkal nem bírt a finoman szólva is tartalékos csapat. Mivel a legjobb nyolc közé jutással is biztosították helyüket a 2020-as tokiói olimpiára, nem volt meglepetés, hogy nem annyira vették komolyan a folytatásban az 5-8. helyekért rendezett helyosztót.

Legalábbis a csütörtöki, szerbek elleni mérkőzés első negyede alapján így tűnhetett, 10 perc játék után ugyanis Szerbia 32-7-re vezetett. A szerbeket leginkább a negyedben dobott nyolc hárompontos hajtotta előre, ám a vérszegény hétpontos amerikai teljesítményre nem nagyon volt különösebb magyarázat még az sem, hogy az elvesztett negyeddöntő után Gregg Popovich szövetségi kapitány újabb játékost vesztett el – Jayson Tatum sérülése után Marcus Smarttal sem akartak kockáztatni, nehogy az NBA-szezonra sérüljön le.

Az első negyed után viszont alaposan összekapta magát az USA válogatottja, és a szünetig 4 pontra (44-40) faragták a hátrányukat. Talán rájöttek, hogy egy vereséggel csak a hetedik helyért játszhatnának, amivel a leggyengébb eredményt érték volna el, amióta 1992-ben engedélyezték az NBA-játékosoknak a nagy tornákon való részvételt.

A harmadik negyedben Szerbia – főleg Bogdan Bogdanović hárompontosainak köszönhetően – remekül verte vissza az amerikai feltámadási kísérleteket, és végül 3 pontos előnnyel (71-68) mentek az utolsó negyedre. Azt viszont kisebb rövidzárlattal kezdte az USA, 2,5 percig nem szereztek pontot, Szerbia pedig jól használta ki ezt, és sikerült 10 pontra növelni az előnyüket a kritikus játékrészben. Így az amerikai csapat egyre kétségbeesettebb módon próbálkozott a felzárkózással, de nem nagyon jártak sikerrel, két perccel a vége előtt megint 10 volt a szerbek előnye.

A mérkőzés vége nagyjából ugyanolyan képet hozott, mint a szerdai, franciák elleni – az amerikaiak folyamatos faultolással ölte a szerbek játékát, abban bízva, hogy egy-egy kihagyott büntető után közelebb kerülhetnek hozzájuk, de ez nem jött el, Szerbia magabiztos játékkal 94-89-re nyert.

Az amerikai kosárválogatott ezzel legjobb esetben is csak 7. lehet a vb-n, de ahhoz még egy meccset nyerniük kell. 1992, vagyis amióta NBA-játékosok is mehetnek nemzetközi versenyekre, nem zártak ilyen rossz helyen egyetlen tornát sem. Talán ez ébresztő lesz a kínai vb-t távol maradó sztároknak a tokiói olimpia előtt.

Szerbia a lengyel-cseh mérkőzés győztesével játszik majd az ötödik helyért.

Kosárlabda-vb, eredmény, helyosztó

(Borítókép: Kim Kyung-Hoon / Reuters)

Rovatok