Index Vakbarát Hírportál

Elvesztette szaglását az NBA első koronavírus-fertőzött játékosa

2020. március 23., hétfő 14:03

Elvesztette szaglását és ízérzékét az NBA első koronavírussal diagnosztizált játékosa, Rudy Gobert. A Utah Jazz francia centere minderről a Twitter-oldalán számolt be.

„Négy napja semmilyen illatot sem érzek. Más is tapasztalt már ilyet?” – tett fel a kérdést Gobert, akinek az elmúlt héten jabuét az állapota, ám úgy tűnik, hogy még nem teljesen tünetmentes, írj a a Yahoo Sports.

A szaglás elvesztése – más néven az anozmia – a koronavírus egyik kevésbé ismert tünete lehet a szokásos magas láz, a köhögőrohamok és légszomj mellett. A brit hatóságok beszámolói alapján is elképzelhető, hogy ezt a koronavírus okozza, ahogy háromból két német betegnél jelentkeztek az anozmia tünetei. Dél-Koreában az eddig diagnosztizált 8961 beteg 30 százaléka is tapasztalta a szaglása elvesztését.

Gobertet 11 nappal ezelőtt diagnosztizálták a betegséggel, az Oklahoma City Thunder elleni meccsüket az utolsó percekben fújták le, miután kiderült, hogy pozitív lett a tesztje. Nem sokkal ezután után az egész NBA-szezon leállt. Gobert pár nappal korábban még egyáltalán nem vette komolyan a koronavírus-járványt, egy sajtótájékoztatója után, elbagatellizálva a helyzet komolyságát, összefogdosta az újságírók mikrofonjait.

A meggondolatlan viselkedéséért később természetesen elnézést kért, és félmillió dollárt adományozott a járvány elleni küzdelemre. Gobert csapattársa, Donovan Mitchell, és az NBA egyik legnagyobb sztárja, a tavaly a Brooklyn Netshez igazoló Kevin Durant is elkapta már a vírust.

Rovatok