Index Vakbarát Hírportál

Bravúrgyőzelmet aratott a férfi kosárválogatott Montenegróban

2022. február 27., vasárnap 20:26

A magyar férfi kosárlabda-válogatott bravúrral 88–84-re nyert Montenegróban vasárnap a világbajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában.

A magyar csapat a vb-selejtező első fordulójában 81–75-re nyert novemberben Portugáliában, majd Kaposváron 78–54-re kikapott az olimpiai ezüstérmes franciáktól. A harmadik meccsre csütörtökön került sor Debrecenben, amikor Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese 83–67-os vereséget szenvedett Montenegrótól a Főnix Csarnokban úgy, hogy a szakvezetőt reklamálásért kiállították a nagyszünet előtt.

Ivkovics – aki 2012-ben az ellenfél szakmai stábjában is dolgozott – sérülés miatt ezúttal sem számíthatott az alapembernek számító Benke Szilárdra és Eilingsfeld Jánosra. Ott volt ugyanakkor a kezdőötösben a szombathelyi Somogyi Ádám, aki egyáltalán nem lépett pályára három nappal ezelőtt.

A kezdés ezúttal jobban sikerült, mint Debrecenben, ahol csak 2–0-ig vezetett a válogatott, ezúttal folyamatosan a magyaroknál volt az előny, a 8. percben – 7–13-nál – Bosko Radovics kapitány időt kért. A nyitónegyed ettől függetlenül a Vojvoda Dávid vezérelte vendégeké lett, ám ezt követően a rivális két triplával villámgyorsan fordított, és a csütörtökön 27 pontos Vlagyimir Mihajlovics is bekapcsolódott a pontgyártásba. Vojvoda hármast dobott és zsákolt, utóbbit a magyar válogatottban csütörtökön 5 ponttal bemutatkozott, honosított Mikael Hopkins is bemutatta egy 7–0-s roham során.

A nagyszünetben meglepetésre 35–40 állt az eredményjelzőn.

Térfélcsere után tíz pontra nőtt a különbség (44–54), Vojvoda 19 pontnál tartott, és az sem zökkentette ki a csapatot, hogy a csapatkapitány Keller Ákos kipontozódott. Mindkét gárda agresszívebb védekezésre váltott, s a játékrész végére elolvadt az előny, az utolsó szakasz 59–59-ről indult.

Ebben Somogyi és a Japánban légióskodó Allen Rosco is fontos triplát dobott (64–71), három és fél perccel a vége előtt újra tíz ponttal vezettek a szárnyaló magyarok. A hajrában már nem változott a játék képe, az Ivkovics-csapat keményen tartotta magát, remekül büntetőzött, és megérdemelten aratott bravúrgyőzelmet az esélyesebb montenegróiak vendégeként.

Eredmény, E-csoport, 4. forduló:
Montenegró–Magyarország 84–88 (14–17, 21–23, 24–19, 25–29)
A magyar pontszerzők: Vojvoda 24 pont, Perl 19, Váradi 13, Allen 11, Hopkins 8, Somogyi 7, Szabó 4, Keller 2

A kvartett másik meccsén a franciák nyertek Portugáliában, így két fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy ők már biztosan ott lesznek a kvalifikáció második körében. Az E-csoport harmadik, még továbbjutó helyének megszerzéséért az Ivkovics-gárdának Portugáliát kell megelőznie, amelyet ehhez idehaza le kell győznie júliusban.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Júliusban minden négyesből az első három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

A csoport másik meccsén:
Portugália–Franciaország 56–69 (16–17, 19–17, 8–15, 13–20)

A csoport állása: 1. Franciaország 8 pont, 2. Montenegró 6 (317–297), 3. Magyarország 6 (290–320), 4. Portugália 4

A magyarok további menetrendje:
július 1.: Magyarország–Portugália
július 4.: FranciaországMagyarország

(MTI)

Rovatok