Index Vakbarát Hírportál

Amerika attól fél, hogy az oroszok túszként használhatják kosárlabdázójukat

2022. március 7., hétfő 11:10

Februárban tartóztatták le Oroszországban a seremetyevói reptéren az amerikai Brittney Griner kosarast, mert kannabiszolajat tartalmazó vape-patronokat találtak a poggyászában. Többen attól tartanak, hogy a későbbiek folyamán Putyin túszként használhatja a kosárlabdázót.

Ahogy az Index is megírta, a világ második legmagasabb aktív női kosarasát, Brittney Grinert februárban letartóztatták a seremetyevói reptéren, mert poggyászában kannabiszolajat tartalmazó vape-patronokat találtak. Amennyiben Grinert bűnösnek találják kábítószer-csempészés vádjában, akár 10 év börtönbüntetésre is ítélhetik Oroszországban. Az elharapódzó orosz–ukrán konfliktus miatt többekben megnőtt a félelem, hogy Grinert túszként használhatják az oroszok a jövőben, és zsarolhatják vele az USA-t. 

Elsőként Sheila Jackson Lee, Griner szülővárosának képviselője szólalt fel az ügyben.

Tény, hogy nem volt minden rendben Griner poggyászában, de tisztázzunk egy dolgot. Brittney Griner az Egyesült Államok állampolgára, és vendégeskedett Oroszországban. Nem akarok egy nemzetet sem semmibe venni, de Putyin éppen semmibe veszi a világot. És annak, aki egy ok nélküli háborút folytat Ukrajna ellen, semmilyen joga sincs Grinert fogva tartani. 

Evelyn Farkas amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, aki 2012 és 2015 között az Obama-kormány védelmiminiszter-helyettese volt, a Yahoo Sportsnak azt nyilatkozta, attól tart, hogy Grinert túszként tarthatják fogva Oroszországban. Farkas szerint ha haza akarják hozni a sportolót, az oroszoknak biztosan lesznek követeléseik. A tanácsadó úgy gondolja, Putyinék valószínűleg túszcserét szeretnének majd, de a zsarolás lehetőségét sem szabad elvetni.

Bármi történjen, az amerikai kosárlabdázó nagy kártya az oroszok kezében. 

Griner letartóztatása óta a játékos menedzsere, Lindsay Colas közleményben jelezte a The Guardiannek, hogy továbbra is kapcsolatban van Grinerrel, és csapatával azon dolgoznak, hogy hazahozzák a kosarast, de az éppen zajló jogi folyamatok miatt nem oszthat meg többet a nyilvánossággal. 

Brittney Griner a WNBA-ben, azaz az észak-amerikai női kosárlabdaligában a Phoenix Mercury játékosa, de mivel Oroszországban sokkal többet lehet keresni, ezért amikor az amerikai liga szünetel, sok társához hasonlóan ő is orosz földre látogat kosarazni. A WNBA-ben 228 ezer dollár a maximum évi fizetés, ehhez képest az UMMC Jekatyerinburgban évi egymillió dollárt keres. 

A 31 éves Griner kétszeres olimpiai bajnok, a világ egyik legjobbjának tartják. Hétszer került be a WNBA All-Star csapatába, 2014-ben WNBA-bajnok lett. A Jekatyerinburggal három orosz, illetve négy EuroLeague-bajnoki címet ért el. 

(Borítókép: Brittney Griner. Fotó:  Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Rovatok