Index Vakbarát Hírportál

Meghalt minden idők legsikeresebb NBA-kosárlabdázója

2022. július 31., vasárnap 20:19

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Bill Russell, a tengerentúli profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legsikeresebb játékosa.

Az 1934. február 12-án a louisianai Monroe-ban született Russell a San Franciscó-i egyetemről két bajnoki címmel a tarsolyában érkezve másodikként kelt el az 1956-os játékosbörzén, ahol a St. Louis csapott le rá, de rögvest el is cserélték a Boston Celticsszel az addigra hatszoros All-Star Ed Macauley-ért és Cliff Haganért.

A többi, ahogyan mondani szokták, már történelem.

Russell 13 évet húzott le az NBA-ben, négyszer szerezte ő az idény során a legtöbb lepattanót, bődületes, 22,5-es karrierátlaggal fejezte be a pályafutását.

Ami bővelkedett a sikerekben, 12-szer választották All-Starnak, és döbbenetes módon 11 alkalommal is bajnok lett, ami az amerikai major sportágakat figyelembe véve is rekord, csak a jégkorongozó Henri Richard tudja felvenni ezzel a versenyt.

Az alapszakaszban ötször választották meg az év legértékesebb játékosának (MVP), az 1956-os nyári olimpiai játékokon az aranyérmes amerikai válogatott csapatkapitánya volt.

Russell „békében” hunyt el negyedik felesége, Jeannine tájékoztatása szerint.

(Borítókép: Bill Russell adja át a róla elnevezett trófeát, amit a nagydöntő legértékesebb játékosa kap meg – Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images)

Rovatok