Index Vakbarát Hírportál

Nem így akarom befejezni a karrieremet – mondta a sportág jelenkori legnagyobb alakja

2022. december 30., péntek 18:06

A mai napon ünnepli 38. születésnapját a kosárlabda történetének egyik legkiválóbb játékosa, LeBron James. A négyszeres NBA-bajnok kosaras jelenleg a Los Angeles Lakers játékosa, de az idei szezonban rendkívül alulteljesít a csapat, még annak ellenére is, hogy James játékára egyáltalán nem lehet panasz, sőt.

Két nappal a 38. életévének betöltése előtt a Lakers kispadjának végén, egyedül ült LeBron James a Miami Heat elleni mérkőzés utolsó perceiben. A jelenetsor korántsem meglepő, hozzászokhattunk már ehhez az elmúlt időkben, hogy a mérkőzések végén általában már a kispadon ül James, mivel a Lakers akkora hátrányban van, hogy felesleges lenne a pályán tartani a jelenkor legnagyobb NBA-sztárját. 

Pedig a születésnapját ünneplő James teljesítményére közel sem lehet panasz, sőt, általában ő viszi a hátán a csapatot, és ha néha nyer egy mérkőzést a Lakers, az esetek számottevő részében neki köszönhető a siker. A kaliforniai csapat jelenleg 14 győzelem mellett 21 vereséget számlál az NBA alapszakaszában, amivel a 15 csapatos nyugati konferencia 13. helyén tanyáznak. Jelenleg a 10. pozíció megszerzése – ami esélyt adna a rájátszásra – is csillagászati távlatokban van Jamesék számára. 

Több gondolat is jár egyszerre a fejemben. Gondolok arra, hogyan tudnánk napról napra jobbak lenni, gondolok arra, hogy az egész szezon alatt hogyan fejlődhetnénk, és gondolok arra, meddig fogok még kosárlabdázni. Mert így nem akarom befejezni a karrieremet, ami a csapatom jelenlegi helyzetét illeti

– idézi LeBron Jamest a Los Angeles Times. 

A Lakers szupersztárja hozzátette: még mindig képesnek érzi magát arra, hogy bajnoki címre vezesse csapatát, de ahhoz szüksége van a megfelelő segítségre is. Balszerencséjére éppen a napokban dőlt ki hosszú időre a csapat másik „értékelhető” sztárja, Anthony Davis, akire egyelőre nem tudni, mikor számíthat újra csapata. Így a következő mérkőzések rendkívül nehéznek ígérkeznek a Lakers számára. 

LeBron James ebben az idényben közel 50%-os dobóteljesítménnyel átlagol meccsenként 27 pontot, nyolc lepattanót és hat asszisztot.

Ilyen számokat 30. betöltött életéve után mindössze Larry Bird és John Havlicek tudott felmutatni az NBA történetében. 

Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy LeBron James az idei szezonban veheti át a vezetést a liga örökös pontversenyében, és válhat minden idők legeredményesebb játékosává a tengerentúlon. Az immár 38 éves sztár a 2024/25-ös szezon végéig rendelkezik szerződéssel csapatával, minden évben legalább 44 millió dolláros évi fizetéssel. Két év múlva, kontraktusa utolsó évében az akkor már 40 éves James 50 millió dollárt kereshet egy szezon alatt.

Kérdés, küzdhet-e még valaha bajnoki címért a kosárlabdázás egyik legnagyobb alakja, minden idők egyik legjobb játékosa. 

(Borítókép: Getty Images) 

Rovatok