Index Vakbarát Hírportál

Dráma Los Angelesben: legyőzte a trónkövetelő a Királyt

2023. január 13., péntek 09:35 | aznap frissítve

Nem hiába fente a fogát az egész NBA, egész Amerika, sőt, talán a fél világ a Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks-kosármeccsre. A liga történelmi pontrekordját hamarosan megjavító LeBron James, azaz King James, tehát a Király és a trónkövetelő, az MVP-cím várományosa, Luka Doncic csapott össze a Crypto.com Arenában. Kétszeri hosszabbításban győzött a Mavericks, az ifjú sztár lenyomta az öreget, megvolt a szimbolikus trónfosztás.

A meccset sugárzó TNT tévécsatorna megadta a módját; a stúdióban igazi All-Star-csapat elemezte a történéseket Ernie Johnson műsorvezető moderálásával: Kenny Smith, Charles Barkley és Shaquille O'Neal.

A parketten pedig az egyik oldalon LeBron James, Russell Westbrook (két majdani Hall of Fame-lakó), a mindig veszélyes német Dennis Schröder, a másikon a szlovén fenomén Luka Doncic, az élete szezonját futó center, Christian Wood, a mesterlövész Tim Hardaway jr. és a kiszámíthatatlan ugrógép, Spencer Dinwiddie. A hazaiaktól hiányzott a sérült óriás, a „csak” 208 centis, de 227 centis karfesztávolsággal rendelkező Anthony Davis és az ebben a szezonban remeklő Austin Reaves. 

A nézőtérről viszont nem hiányzott a korszakos legenda Scottie Pippen, aki a fiát szerette volna megnézni, csakhogy Darwin Ham, a Lakers mestere nem küldte pályára Scottie Pippen Juniort…

A rendes játékidőben szinte végig a Mavericks vezetett, volt, hogy már 19 ponttal is, de a hajrában fordított a Lakers, és hat másodperccel a lefújás előtt 101–98-ra vezetett. Na, ki jött akkor? Persze, hogy Doncic, aki addig a negyedik negyed elsé 11 percében és 54 másodpercében egyetlen pontra sem volt képes, és Dennis Schröder kinyújtott keze fölött egy visszalépős triplával hosszabbításra mentette a meccset.

Ismétlődik a forgatókönyv: megint három ponttal vezet a házigazda 108–105-re, 47 másodperc van hátra, megint jön Doncic, visszalépős tripla, 108–108, második overtime, mert James előbb elhibázza a hármast, majd a ziccert leblokkolják.

Az éjjel soha nem érhet véget…

Közben persze Doncicon kívül Dinwiddie is zsákol két hatalmasat, méghozzá úgymond csúcsforgalomban, tehát teli pályán, felállt védelemmel szemben!

Odaát Westbrook viszi a prímet a cserepadról, tőle szokatlan módon hatból három triplája jó, viszont folyton szimulál, látszik, hogy a páros kiállításra hajt Donciccsal, de nem jön össze neki.

A második hosszabbítás végén 113–112-re még a Lakers vezet, de aztán már csak a Mavericks van a pályán: Doncic-ziccer, Dinwiddie-layup, majd ugyancsak tőle egy horog, amire csak Wenyen Gabriel tud válaszolni egy zsákolással, és 119–115-re győz a Dallas. A végén Doncic és James összeölelkezik, mintha csak azt demonstrálnák:

meghalt a Király, éljen a király. 

A statisztikai lap is ezt bizonyítja, Doncic neve mellett fantasztikus számok: 35 pont, 14 lepattanó, 13 gólpassz, tripla-dupla (56. a karrierjében, 10. a szezonban), 14/28 mezőnyből, csak a büntetőzés pocsék, 3/7. LeBron mutatója: 24 pont, 16 lepattanó, 9 assziszt, 9/28 mezőnyből, 0/7 triplából… Jelentős különbség.

A többiek? Wood 24 pont, 14 lepattanó, 6 assziszt, 5 blokk, Hardaway 22, Dinwiddie 17, odaát Westbrook 28, Gabriel 14, Kendrick Nunn 12. 

Hullafáradt vagyok – mondta Doncic a meccs után, még a parketten nyilatkozva. – Mindent kiadtam magamból, most pihenésre van szükségem. Érdekes, a hosszabbításban végig duplázott rám a Lakers, de két egyenlítő triplámnál ezt elfelejtették. Igyekeztem gyorsan rádobni, mielőtt faultolnak…

Egy kis összefoglaló Luka mágiájából.

Doncic fáradtságáról csak annyit, hogy a meccs utolsó 40 percéből mindössze 9 másodpercet pihent…

A Lakers továbbra is bajban, 19/23 a mérlege, Nyugaton csak a tizenkettedik, a Dallas 24/19-cel a negyedik a főcsoportjában. 

Doncic pedig 34,3-as átlagával vezeti a pontszerzők listáját. 

Volt még egy szédületes egyéni teljesítmény a játéknapon: Damian Lillard (Portland Trailblazers) 50 pontot dobott a Cleveland Cavaliers elleni meccsen. Apró szépséghiba, hogy az ellenfél nyert 119–113-ra.

Lillardnak ez volt a tizenharmadik meccse, amikor legalább ötven pontot szerzett. 

(Borítókép: Luka Doncic 2023. január 10-én. Fotó: Katelyn Mulcahy / Getty Images)

Rovatok