Index Vakbarát Hírportál

A magyar válogatott kulcsembere nem fizet, mégis játékengedélyt kaphat

2023. február 17., péntek 11:35

Sztojan Ivkovics, a férfikosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya tévés nyilatkozatában „menedzsermaffiát” emlegetett Vojvoda Dávid régóta húzódó ügyében. A nemzeti együttes egyik meghatározó játékosa 14,4 millió forinttal tartozik menedzserének, Vinkó Lászlónak, aki döbbenten fogadta a szakember véleményét. Jelen állás szerint Vojvoda a szezon befejeztével hazai és nemzetközi játékengedélyt sem kap, ennek ellenére létezik valós megoldás, hogy mégis pályára lépjen.

Kezdjük azzal, ami biztos: Magyarország február 23-án, jövő csütörtökön világbajnoki selejtező mérkőzésen Klaipédába, a már biztos továbbjutó Litvániához látogat, majd három nappal később, 26-án, vasárnap a vele most még pontegyenlőségben álló Bosznia és Hercegovinát fogadja Szombathelyen. Pillanatnyilag így áll a K csoport:

1. Franciaország 8/2, 2. Litvánia 8/2, 3. Montenegró 6/4, 4. Bosznia és Hercegovina 5/5, 5. Magyarország 5/5, 5. Csehország 3/7. 

Az első három helyezett jut tovább, a magyaroknak mindkét meccsüket meg kell nyernie, Montenegrónak pedig mindkettőt el kell vesztenie ahhoz, hogy előbbi együttes végezzen a csoport harmadik helyén. Ez elméletben még lehetséges ugyan, az erőviszonyok azonban nem ezt ígérik. Persze, a küldetés nem eleve lehetetlen. 

Jelen állás szerint azonban a magyar válogatott ezeken a fontos összecsapásokon nélkülözni kénytelen három legjobbját, a Real Madriddal az Euroligában érdekelt Hanga Ádámot, a Japánban légióskodó Rosco Allent, valamint a FIBA által időközben felfüggesztett Vojvoda Dávidot. A helyzet hasonló azonban az első ellenfélnél is: a már biztosan továbbjutó litvánok nem számíthatnak NBA-sztárjaikra, Jonas Valanciunasra és Domantas Sabonisra

Ahogyan azt az Index már tavaly szeptemberben megírta: a nemzetközi szövetség 2021. december 16-án 14,4 millió forint ügynöki díj, annak ötszázalékos késedelmi kamata, valamint az ügyvédi és eljárási költségek részbeni megtérítésére kötelezte Vojvodát, aki viszont a mai napig nem tett eleget ennek. 

a fiba Ezért 2022. március 3-án eltiltotta Vojvodát a külföldi átigazolástól, továbbá felszólította az ítélet anyagi részének teljesítésére, valamint további szankciókat – köztük a nemzetközi mérkőzésekről való eltiltást – helyezett kilátásba arra az esetre, ha ennek az érintett játékos nem tesz eleget.

A 14,4 millió forint a tárgyidőszakban Vinkó László részére járó ügynöki díj, ami Vojvoda 144 millió forintos keresetének tíz százaléka.

Az ügy kipattanása óta közel három, a jogerős ítélet óta lassan egy év, míg a nemzetközi játékengedély felfüggesztése óta két hónap telt el. A jogerős ítélet rendelkezéseinek Vojvoda a mai napig sem részben, sem egészben nem tett eleget, újabb megegyezésre ő és jogi képviselője vagy egyéb tanácsadója nem tett kísérletet. Dacára annak, hogy napokon belül sorsdöntő vb-selejtezőket kell játszania a magyar válogatottnak, amelynek Vojvoda az egyik kulcsjátékosa.

Ebben a kényes helyzetben állt kedden Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány az M4 Sport kamerája elé, és nyilvánult meg egy olyan ügyben, amelyben hivatalosan nem érintett.

„Vojvoda Dávid egy hős! Tizenhat éve minden meccsen a válogatott rendelkezésére áll. Abszolút mellette van a válogatottnál mindenki, a stábtagok és a játékostársak egyaránt. Van egy jogi kalamajka, Dávid korrekt volt az ügyben. Egy baj van vele, hogy túl tiszta, és nem olvasta el a kisbetűs részt a szerződésben. Ő az a fajta ember, akinek a kézfogás a fontosabb, nem a papír.” 

Ivkovics szerint egy menedzseri maffia támadása áll az egész ügy mögött, de a jogszabályok majd eldöntik, kinek van igaza. „Ha nem lesz megoldás, én fogom állni a számlát. Ha kell, akkor leülök egy kispadra, hogy Dávid tartozását lerendezzük. Nem tudom elképzelni, hogy nyáron, az olimpiai selejtezőben Dávid nem lesz velünk.”

Sokba kerülne a kapitánynak, ha rendezni szándékozik Vojvoda tartozását, mert az időközben a kamatokkal együtt már húszmillió forint fölött jár, míg az általa használt „menedzseri maffia” jelzős szerkezet miatt akár még neki is lehet elfoglaltsága a bíróságon.

Ivkovics az interjúban viszont nem állt meg ennél a pontnál. „Most pár menedzser egy ügyvéddel megfenyegette (mármint Vojvodát), mert ők jogilag így látják. Közeleg az elnökválasztás is, az elmúlt három-négy évben semmi probléma nem volt a kosárlabdában, most próbálnak minket gyengíteni.”

Arra, hogy mi köze Vojvoda tartozásának a közelgő elnökválasztáshoz, arra a tréner nem tért ki.

Vinkó László hosszú közleményben reagált Ivkovics szavaira, amelyet kivonatolva az Index is megjelentetett.

Túl a hivatalos és kevésbé hivatalos közleményeken – az ügyben izgalmas információk birtokába jutottunk.

Úgy tudjuk, Vojvoda – akinek lejár a szerződése Fehérváron – eligazol a koronázóvárosból, és új klubja (amelyet viszont még nem ismerünk – a szerk.) hajlandó lesz kifizetni a most már húszmillió forintot is meghaladó tartozást!

A kosaras így mégiscsak hozzájuthat a hazai és nemzetközi játékengedélyhez az új szezonban, és legalább a nyári olimpiai selejtezőn pályára léphet a magyar válogatottban. Mert jelen állás szerint az kevéssé valószínű, hogy a válogatott jövő csütörtöki és vasárnapi mérkőzései előtt rendezik Vojvoda tartozását. 

(Borítókép: Vojvoda Dávid. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok