Index Vakbarát Hírportál

Úgy mérkőztek meg a világ legjobbjai, mintha a grundon lennének

2023. február 20., hétfő 04:55

Véget ért az észak-amerikai profi kosárlabdaliga sztárparádéja, ismertebb nevén az All Star-hétvége, ahol idén is már pénteken elkezdődtek az események, amelyek végül a vasárnapi, főmérkőzéssel zárultak. A találkozót a görög szörny becenévre hallgató Jannisz Antetokounmpo csapata 184–175-re nyerte meg LeBron James brigádja ellen.

Idén sem maradt el az NBA szupersztárjainak seregszemléje, az évente egyszeri hétvége, mikor a legjobbak legjobbjai ellenfelekből barátok lesznek, és több látványos számmal – köztük egy főmérkőzéssel – szórakoztatják a sportág szerelmeseit. Idén a Utah állambeli Salt Lake City adott otthon az All Star-hétvégének, amely immár második éve fogadta vissza személyesen is a szurkolókat, miután 2021-ben, Atlantában a világjárvány miatt zárt kapuk mögött rendezték az eseményeket. 

A Utah Jazz otthonául szolgáló csarnok már pénteken megtelt, akkor kezdésként az úgynevezett Rising Stars-mérkőzést rendezték, amelyen a liga feltörekvő, legtehetségesebbnek ítélt fiataljai mérkőztek meg egymással. Az újragondolt formában megrendezett tornát végül a liga korábbi sztárja és élő legendája, a Pau Gasol által irányított csapat nyerte meg, majd a spanyolok klasszisa megjegyezte: ezek szerint edzőként is remekel, mert a Team Pau mindkét mérkőzését behúzta.

Sőt, a mindent eldöntő dobást a New Orleans Pelicans felfedezettje, José Alvarado dobta be, méghozzá egy kiadós tripla formájában. Nem meglepő, hogy a 24 éves irányító kapta a legértékesebb játékosnak járó elismerést is. Íme a dobása, amivel pontot tett a finálé végére. 

Következhettek aztán a szombati események: a zsákolóverseny és a tripla dobó bajnokság. Finoman szólva is élt már meg szebb időket a komoly múltra visszatekintő zsákolóverseny, korábban a liga legnagyobb sztárjai is versenybe szálltak a címért – mint például a napokban a 60. születésnapját ünneplő Michael Jordan –, de mostanság a liga vezetőinek már csak kisebb neveket sikerült meginvitálniuk a megméretésre.

Így lett ez idén is, az illusztrisnak még jó indulattal sem nevezhető névsort a New Orleans Pelicans triplamestere és egyben zsákolókirálya, Trey Murphy III. fémjelezte, de a mezőnyben ott volt még Kenyon Martin Jr. (Houston Rockets), Jericho Sims (New York Knicks) és Mac McClung (Philadelphia 76ers). Érdekesség, hogy utóbbi egyáltalán nem stabil NBA-játékos, csak a héten kapott profi szerződést a Philadelphiától, miután korábban a franchise fiókcsapatában tevékenykedett. 

És láss csodát, pont McClung nyerte a versenyt, méghozzá nem is akárhogyan. A 24 éves kosaras mondhatni feltámasztotta sírjából a zsákolóversenyt! Látványosabbnál látványosabb zsákolásokat húzott meg, amelyekkel rendre talpra ugrasztotta a nagyérdeműt. A szombati gála leglátványosabb húzásait itt nézheti meg. 

Mintha csak a grundon lennénk 

Miután kihevertük McClung őrületes „töméseit”, közép-európai idő szerint hétfő éjszaka ráfordulhattunk a főmérkőzésre. Az All Star-hétvége fő attrakcióján a liga legnagyobb szupersztárjai mérkőznek meg egymással egy gálamérkőzésen. Fontos megjegyezni, hogy ezen az összecsapáson nem úgy kell elképzelni a játékosok hozzáállását, mintha egy finálé mindent eldöntő, hetedik mérkőzésén lennének, inkább szól csak az egész a műsorról, szórakozásról és a látványos mozdulatokról. Ennek megfelelően a védekezések is sokkal kevésbé hatékonyak, mint az éles bajnoki összecsapásokon.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is már hetekkel ezelőtt kiderült, hogy mely játékosok nyertek meghívást a mérkőzésre, sőt az is, hogy kik lesznek a csapatkapitányok, bár végül több sztár visszamondta a szereplést sérülésre hivatkozva. Amióta világ a világ, és az All Star-mérkőzésen a keleti, valamint a nyugati főcsoport két legnagyobb sztárja a csapatkapitány, az egyik megszavazott mindig LeBron James volt. A 38 éves játékos a múlt héten döntötte meg Kareem Abdul-Jabbar pontrekordját, így immár az NBA történetének legeredményesebb játékosaként érkezett Salt Lake Citybe. 

A nyugati konferenciából James, míg keletről a görög szörny, Jannisz Antetokounmpo nyerte el a megtiszteltetést, hogy csapatkapitányai lehettek a két csapatnak. A tisztséggel együtt járt az is, hogy a további meghívott játékosok közül ők választották ki csapattársaikat. Ezt a procedúrát, azaz a csapatválasztást, más szóval draftot, korábban mindig napokkal a gála előtt tartották, idén viszont ebben is változtattak a szervezők. 

Mintha csak a grundon – vagy egy általános iskola testnevelés óráján – lennének a világsztárok, James és Jannisz közvetlenül a mérkőzés előtt, a pályán hívta magához kiválasztottjait. Így a szervezők még egyet csavartak  az izgalmakon, mivel közvetlenül a feldobás előtt dőlt csak el, milyen felállásban meccselnek a résztvevők, ki lesz társ és ki ellenfél. 

A csapatok végül ezekben az összeállításokban kezdtek neki a gálamérkőzésnek: 

Az eredeti tervek szerint a főmeccsre hivatalos volt még: Stephen Curry, Zion Williamson, valamint a nemrégiben csapatot váltó Kevin Durant, de őket sérülés miatt nem láthattuk a gálán. Helyettük viszont hat olyan játékos volt a keretben, akik életük első All Star-mérkőzésére kaptak meghívást. Fontos részlet volt továbbá, hogy igazából tét nélküli All Star-meccs ide vagy oda, 

LeBron James, mint csapatkapitány soha nem szenvedett még vereséget: a Team LeBron eddigi mérlege öt győzelem és nulla vereség. 

Miután lezajlott a csapatválasztás, fel is dobták a labdát, és elkezdődött a mérkőzés. Ahogyan az lenni szokott, a felek rögtön megkezdték a pontgyártást: előbb Jannisz, majd közvetlen utána James volt eredményes, a két kapitány megadta a gála alaphangulatát. A látványosabbnál látványosabb zsákolások között távoli triplákba vagy középtávoli dobásokba is bátran beleálltak a főszereplők, amely már az első negyed 46–46-os részeredményén meglátszódott. Sőt, ezt a teljesítményt a folytatásban megfejelték, Jannisz csapata 53–46-ra húzta be a második játékrészt. 

A nagyszünetben így 99–92 állt az eredményjelzőn a görög szörny csapatának javára. 

A nagyszünet után kiderült, hogy LeBron James nem tér vissza a pályára, mivel a Lakers játékosa elég komolynak látszó, vétlen ujjsérülést szenvedett, ezért természetesen nem erőltette a játékot a továbbiakban. Nem úgy, mint például Jayson Tatum, aki egymás után dobta a kosarakat Janniszék csapatában, a Boston csillaga a harmadik negyed feléhez közeledve már 39 pontnál járt.

A pár éve bevezetett szabályok értelmében az utolsó negyed nem időre ment, hanem a harmadik felvonás után a vezető csapat pontjaihoz hozzáadva további 24-et kaptunk egy cél pontszámot, amely elsőkénti elérése jelentette a győzelmet a csapatok számára. Így ráfordulva az utolsó negyedre Janniszék számára 24, míg LeBronéknak 41 pont kellett a győzelemhez. 

Jayson Tatum 27 pontot dobott a harmadik negyedben, ami egyben All Star-csúcs. 

A viszonylag nagy különbségnek köszönhetően az utolsó negyed nagy izgalmakat már nem hozott, és végül viszonylag simán győzött Jannisz Antetokounmpo csapata. LeBron James első ízben volt csapatkapitány vesztes oldalon. 

A gála legértékesebb játékosának járó díjat az 55 pontig jutó Jayson Tatum nyerte el. Soha, senki nem dobott még ennyi pontot a korábbiakban All Star-mérkőzésen. Történelmi este volt, több szempontból.

NBA, ALL STAR-HÉTVÉGE, FŐMÉRKŐZÉS
Team LeBron–Team Jannisz 175–184 (92–99)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok