Index Vakbarát Hírportál

Égszakadás, földindulás San Franciscóban

2023. március 1., szerda 08:38

Bár San Francisco a Szent András-törésvonalon fekszik, és az 1906-os nagy földrengés az Egyesült Államok történetének egyik legtragikusabb természeti katasztrófája volt, ami szerda hajnalban történt a Chase Centerben, az már-már vetekszik a 117 évvel ezelőtt történtekkel. Már legalábbis a vendégcsapat, a Portland TrailBlazers szemszögéből nézve. Oktatófilm arról, hogyan kell egy 23 pontos előnyből 18 pontos vereséget varázsolni a kosárlabdapályán.

A 2022–2023-as szezon (eddig) nem tartozik a hétszeres NBA-bajnok Golden State Warriors legkellemesebb idényei közé. Sérülés sérülés hátán, kiábrándító mérkőzések, a tavaly júniusi diadalmenetet követő, máig tartó másnaposság; nagyon úgy nézett ki, hogy szerdára virradóra a remek sorozatot produkáló Portland TrailBlazers újabb vereséget mér a címvédőre. A legjobbja, a sérült Steph Curry és a családi problémákkal bajlódó Andrew Wiggins nélkül pocsékul kezdett Steve Kerr edző csapata, és 1 perc 57 másodperccel a félidő vége előtt 23 pontos hátrányba került, 63–40-re húzott el a kirobbanó formában kosarazó Damian Lillard vezérelte oregoni vendégcsapat. Fütyörészett a Chase Center közönsége, rossz volt nézni Klay Thompsonék vergődését. 

Még a nagyszünetben is 65–48-at, 17 pontos vendégvezetést mutatott az eredményjelző.

Ám sohasem tudjuk meg, mi történt az öltözőben, a második félidőre kicserélt csapatok jöttek ki a parkettre. A liga történetében szinte példátlan fordulat következett be. A 40–63 után következő 25 perc 57 másodpercben 83–42-es szakaszt vágott ki a magára találó Thompson (23 pont), továbbá Jordan Poole (29), Donte DiVincenzo (21) és Jonathan Kuminga (16) által repített Warriors, amely végül 123–105-re felülkerekedett, és sorozatban elért harmadik győzelmével 32/30-ra javította mérlegét, amivel feljött az ötödik helyre a nyugati főcsoportban. 

Draymond Green majdnem tripla-duplát csinált (12 pont, 9 lepattanó, 8 assziszt, 2-2 blokk és labdaszerzés, 4/5 mezőnyből), és még a botkezű Kevon Looney is összehozott 14 pontot.

Akárhogy is nézzük, a Warriors utolsó tíz évének legnagyobb fordítása volt.

 Jordan Poole még a világ végéről is betalált, amikor elkapta a fonalat:

Ez az összeomlás a Portland számára olyan volt, mint egy égszakadás, földindulás. Főleg, ha Kuminga zsákolását nézzük, ami holtbiztos, hogy bekerült a játéknap highlight filmjébe:

A többi pályán is zajlott az élet. A legalább két hétre kidőlt LeBron Jamest nélkülöző Los Angeles Lakers simán kikapott 121–109-re Memphisben, és 29/33-as mérlegével egyre jobban távolodik a rájátszástól. 

Dallasban nem működik a Luka Doncic, Kyrie Irving tengely, hazai pályán 124–122-re kikapott a Mavericks az Indianától a szlovén fenomén 24. születésnapján. Még úgy is, hogy Doncic 39 pontot dobott, de Irving az utolsó pillanatban elrontott egy triplát, amivel győzhetett volna a házigazda…

Végül egy újabb Nikola Jokics-gyöngyszem: 14 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz 28 percnyi játékkal, a Joker karrierjének századik tripla-duplája! És 133–112-es siker a Houston Rockets ellen, plusz 44/19-cel a nyugati főcsoport legjobb mutatója.

Lehet készíteni a helyet a vitrinben a sorozatban harmadik MVP-trófeának.

(Borítókép: Jordan Poole 2023. február 26-án. Fotó: Thearon W, Henderson / Getty Images North America / Getty Images / AFP)

Rovatok